Avrupa Birliği > AB’den Anayasa övgüsü Kıbrıs eleştirisi

AB’den Anayasa övgüsü Kıbrıs eleştirisi

BRÜKSEL’DEKİ AB zirvesinde, 14 aralıktaki toplantıda alınan kararlar onaylandı. Ankara’nın Kıbrıs politikası eleştirildi, Anayasa değişikliği ise övüldü.
 

AB devlet ve hükümet başkanları, AB dışişleri bakanlarının 14 aralıkta aldığı Türkiye kararlarını tartışmadan onayladı.

Diğer aday ve potansiyel aday ülkeler gibi Türkiye hakkında da kararlar alan AB dışişleri bakanları, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açmamasını “derin üzüntüyle” not ederken ilave yaptırıma gerek görmemişti. Kararlarda, Türkiye’nin müzakere sürecine ve siyasi reformlara bağlılığını sürdürmesi memnuniyetle karşılanarak 12 Eylül’deki halkoylamasıyla kabul edilen anayasa paketinin “doğru yönde atılmış önemli bir adım olduğu” vurgulanıyor.

 

Yeni anayasa uyarısı

Yargı, temel haklar ve kamu yönetiminde AB üyelik sürecinin gerektirdiği birçok reformu barındıran anayasa değişikliklerinin Avrupa standartlarıyla uyumlu şekilde uygulanmasının kilit önem taşıdığı belirtilen kararlarda, yeni anayasa değişikliklerinin, tüm siyasi partilerin ve sivil toplumun dahil olduğu mümkün olduğunca geniş kapsamlı istişarelerle, diyalog ve uzlaşma ruhu içinde hazırlanması isteniyor.

 

Kürt açılımı umut veriyor

Türkiye’yi temel hak ve özgürlüklerle ilgili reformlara teşvik eden kararlarda, öncelikli konular arasında mülkiyet hakları, sendikal haklar, azınlık hakları, kadın ve çocuk hakları, ayrımcılıkla mücadele, cinsiyet eşitliği ve işkence ve kötü muameleyle mücadele sıralanıyor. Kararlarda, PKK’nın AB “terör örgütleri” listesinde bulunduğu hatırlatılarak Türkiye topraklarındaki tüm terör saldırıları şiddetle kınanıyor. Demokratik açılımın sürdürülmesi ve uygulanması talep edilen kararlarda, Kürt meselesinin çözümüne yönelik beklenen sonuçların alınmaya başlanacağı umudu dile getiriliyor.

 

Limanlar ve yaptırım

Defalarca yapılan çağrılara rağmen Türkiye’nin limanlarını ve havalimanlarını Kıbrıs Rum kesiminin kullanımına açmamasını “derin üzüntüyle not eden” AB, “bu konuda ilerleme olmaması nedeniyle 2006 yılında getirilen yaptırımların müzakereler üzerindeki genel etkisinin devam edeceğini” bildiriyor.

Taraf, 18.12.2010
 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız