Avrupa Birliği > AB ilerleme raporunda sürprizle karşılaşmadık

AB ilerleme raporunda sürprizle karşılaşmadık

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komisyonu’nun 9 Kasımda yayımlayacağı 2010 Türkiye İlerleme Raporu’nun taslağında bir sürprizle karşılaşmadıklarını söyledi.

Kızılay Genel Merkezi’nde sel felaketinden etkilenen Pakistanlılara yönelik kurban bağışı töreninde konuşan Bağış, “Geçmiş yıllardaki İlerleme Raporlarında faili meçhul cinayetlerin listesine, işkence örneklerinin dökümüne, fikirleri, düşünceleri, yazdıkları kitaplar, okudukları şiirler nedeniyle göz altına alınan, hapsedilen, işkence gören aydınların, siyasilerin, gazetecilerin ve yazarların listesinin yer veriliyordu. Çok şükür, bu seneki raporda, bundan birkaç yıl öncesinden itibaren olduğu gibi bu tür yüzümüzü kızartacak lekeler yok” diye konuştu.

Star, 07.11.2010

İzliyoruz, liman hâlâ açılmadı

AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu taslağında, Türkiye’nin, Kıbrıs’taki kapsamlı çözüm müzakerelerine destek açıklamalarına devam ettiği belirtilerek AB’nin Türkiye’den “aktif destek beklediği” kaydedildi.
 

AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu taslağında, Türkiye’nin, Kıbrıs’taki kapsamlı çözüm müzakerelerine destek açıklamalarına devam ettiği belirtilerek AB’nin Türkiye’den “aktif destek beklediği” kaydedildi. Türkiye’nin Ek Protokol yükümlülüklerini hala yerine getirmediği Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirme yolunda ilerlemediği not edilerek AB Komisyonu’nun bunu yakından izlemeyi sürdüreceği dile getirilen taslak belgede, Türkiye’nin dış politika hamleleri ve özellikle Balkanlar’da barış için gösterdiği çabalar ise övüldü.

Taraf, 06.11.2010

 Açılımda ‘sınırlı ilerleme’ var

Kürt açılımında “sınırlı ilerleme”nin sağlandığı belirtilen taslak raporda, DTP’nin kapatılması ve Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un Meclis dışında bırakılması eleştirildi

 

İlerleme Raporu taslağında, yetkililerin kararlılık ifadelerine rağmen demokratik açılımda sınırlı ilerleme sağlandığı belirtilerek, Kürt meselesinin çözümüne yönelik çabaların ısrarla sürdürülmesi talep edildi. Aralık 2009’da DTP’nin kapatılmasının ve iki milletvekili dahil 37 parti yöneticisine siyaset yasağı getirilmesinin demokratik açılım çabalarına ciddi bir engel oluşturduğu belirtildi.

 

Aleviler baskı altında kalmadan...

Raporda, Alevi açılımı kapsamında gerçekleştirilen yedi çalıştaya rağmen ilköğretimde zorunlu din kültürü ve ahlak derslerinin seçmeli hale getirilmemesi eleştirildi, gayrimüslim toplulukların ve Alevilerin hiçbir baskı altında kalmadan dini faaliyetlerini sürdürebilmelerine imkan verecek yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu dile getirildi.

 

Romanlar hâlâ dışlanıyor

İlerleme Raporu taslağında, azınlıklara yaklaşımının kısıtlayıcı olduğu, yeni çabalarla hoşgörü ve katılımın teşvik edilmesi istendi. Türkiye’deki Rum azınlığın eğitim ve mülk edinme konusunda sorunlarla karşılaşmaya devam ettiği belirtilen belgede, hükümetin Roman açılımı övülse de kapsamlı bir planın olmaması nedeniyle Türkiye’deki Romanların hala toplumdan dışlanma, eğitime erişimde marjinalleşme, sağlık hizmetlerinde ayrımcılık, istihdam piyasasından dışlanma ve kişisel belgelere erişimde zorluklarla karşılaştığı dile getirildi.

Taraf, 06.11.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız