Avrupa Birliği > Finlandiya'dan AB desteği

Finlandiya'dan AB desteği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki'de Finli mevkidaşı Mari Kiviniemi ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ile bir araya geldi. Türkiye'nin AB süreciyle ilgili Erdoğan, "Hayal kırıklığı ne kelime. 50 yıl AB kapısında bekletilen bir ikinci ülke yok" dedi.

Finli liderler, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmelerde Türkiye'nin AB sürecine desteklerini dile getirdiler. Erdoğan, Finlandiya'daki resmi temasları çerçevesinde önce Cumhurbaşkanı Halonen'le görüştü. Cumhurbaşkanlığı Resmi Konutu'nda yapılan görüşmenin başında Erdoğan ve Halonen gazetecilere açıklamalarda bulundular.

 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Finlandiya’nın çok eski iki dost ülke olduğunu kaydederek, Başbakan Erdoğan’ın temaslarının çok iyi geçmesini ümit ettiğini söyledi.

 

Halonen, “Biz, hem ülke olarak hem kişisel olarak iki eski dostuz. Geçen hafta Ortadoğu'daydım, sizden ve ülkenizden çok iyi şekilde bahsedildiğini duydum. Ve ben de sizden ve ülkenizden bahsettim. Aynı şekilde, Türkiye'nin, Avrupa Birliği üyeliğini destekliyoruz. Bu süreci ilgi ve destekle izlemeye devam ediyoruz” dedi.

 

Başbakan Erdoğan da Finlandiya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ev sahibi Halonen'e teşekkür etti.

 

"50 YILDIR BEKLETİLİYORUZ " 

Erdoğan, Halonen'le görüşmesinin ardından Finlandiya Başbakanı Kiviniemi ve Parlamento Başkanı Sauli Ninisto ile ayrı ayrı görüştü.

 

Başbakan Erdoğan, Kiviniemi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Finlandiya'da çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, "Hayal kırıklığı ne kelime. 50 yıl AB kapısında bekletilen bir ikinci ülke yok" ifadesini kullandı.

 

AP'NİN KIBRIS KARARI

 

Erdoğan, bir gazetecinin, Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komitesi'nin “Doğrudan Ticaret Tüzüğü” kararına ilişkin sorusu üzerine, “Avrupa Parlamentosu'nun bu almış olduğu karar AB'nin bağlayıcı bir kararı değildir. AB Üyesi ülkeleri bağlayıcı bir karar değildir. Bu Avrupa Birliği'nin kendi birimlerinde, komisyonlarında aldığı bir karar da değildir” diye cevap verdi.

 

Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

 

"Bunun yasal zeminin olup olmadığı noktasındaki tespit, onların belki şu andaki tespiti olabilir. Ve bu konuda Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne kabul edildiğinde bize verilen bir taahhüt vardır, bu iki konudadır. Serbest dolaşım ve mali konuları içeren bir konudur ve o günden bugüne bu adım atılmamıştır. Sürekli olarak da bunu Ankara Anlaşması Ek Protokolle ilişkilendirmek suretiyle bugüne kadar bu süreç devam etmiştir. Kendilerine biz her zaman şunu söylüyoruz; Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin Parlamentosundan geçmesi gerekli bir karardır ve bu Parlamento’dan şu andaki yapı içerisinde Kıbrıs konusuna bu şekilde bir yaklaşım içerisinde TBMM'den böyle bir yaklaşım geçmez. Onun için atılması gereken adımlar var, bu konuda Finlandiya'nın çok gayretleri oldu kendi dönem başkanlığında.  Özellikle limanların açılması hususunda attıkları adımlar oldu. Bu konuların giderilmesi noktasında attıkları adımlar oldu. Ne yazı ki AB burada olumlu yaklaşım göstermediği için bu iş kilitlenmiştir. Açmak istiyorlarsa önce bunun açılması lazım, limanların açılması lazım ki TBMM'de grubu olan partiler de bu işe olumlu bir yaklaşımı göstersinler.”
 

Kiviniemi ise basın toplantısında, "Finlandiya açısından Kıbrıs'la doğrudan ticaret tüzüğünün geçmesini önemli buluyoruz. Türkiye'nin üyeliği konusunda desteğimiz sürecektir. Ama bazı detaylar konusunda güçlükler var" diye konuştu.


Hürriyet, 20.10.2010

 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız