Avrupa Birliği > Türkiye AB deparında

Türkiye AB deparında  

Hükümet AB’ye uyum için 17 yasa daha çıkaracak. 10 Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu’ndan önce büyük bölümünün Meclis’ten geçirilmesi planlanıyor

RTÜK PAYI YÜZDE 3’E İNİYOR YABANCI ORTAK PAYI ARTIYOR

• Hükümetin AB uyum yasaları kapsamında en fazla önem verdiği değişikliklerden biri RTÜK Yasa Tasarısı olacak. Tasarı,  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun yüzde 5 olan reklam payını yüzde 3’e düşürüyor.  Halen RTÜK televizyonların reklam gelirlerinin yüzde 5’ini alıyor.

• AB Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi dikkate alınarak hazırlanan tasarı, RTÜK’e ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin, rekabetin ve çoğulculuğun güvence altına alınması için gerekli tedbirleri alma yetkisi veriyor.

• Yayınlarına AB  kriterleri getiren tasarı, yayın kuruluşlarında yabancı yatırımcıların payını yüzde 25’ten yüzde 50’e çıkarıyor. Ayrıca, bir yabancı gerçek veya tüzel kişi iki yayın kuruluşuna doğrudan ortak olamayacağına yönelik yasağı kaldırıyor.

• Borçlar Yasa Tasarısı, Türk Ticaret Kanunu, Mali Kural Yasa Tasarısı’nın da bu dönemde yasalaşması planlanıyor.

MAHKEME DIŞI UZLAŞMA İÇİN YENİ KANUN ÇIKACAK

• Yargı sisteminin hızlı ve doğru karar verebilir hale getirmek amacıyla 2008 yılında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı da hükümetin öncelikli çıkarmaya karar verdiği uyum yasaları arasında yer alıyor.

• Tasarı, mahkeme dışı çözüm yolları ile sulh veya uzlaşmayı mümkün kılacak ve teşvik edecek bir alt yapının oluşturulmasını amaçlıyor.

• Bilirkişi ve uzmanlık sistemini yeniden düzenleyen ve işlerlik kazandıracak yasa, tahkim, nafaka, konkordato, haciz, tedbir ve benzeri davaların basit yargılama usulüne tabi olmasını sağlayacak.

• Mahkemeler, basit yargılama usulüne tabi davalarda, mümkün hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verebilecek.

SAYIŞTAY YASASI ASKERİ HARCAMALAR HARİÇ OLACAK

n  2004 yılında beri Meclis gündeminde bulunmasına rağmen bir türlü çıkarılamayan Sayıştay  Yasa tasarısından Milli Savunma’nın itirazı üzerine askeri harcamaları tamamı çıkarıldı.

• Hükümet buna rağmen Sayıştay’ın sivil denetiminin kapsamını genişlettiği için bu yasayı da sonbaharda çıkarmayı düşünüyor.

• Görüşmeleri yarım kalan Yargıtay Kanunu’nda değişiklik içeren tasarı da AB uyumu açısından önemli değişiklikler getiriyor.

• İstinaf Mahkemeleri kurulmasına ilişkin yasanın çıkması gerekiyor.

Star, 22.09.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız