Avrupa Birliği > Fransız hükümeti AB'ye öfke püskürüyor

Fransız hükümeti AB'ye öfke püskürüyor

Fransız hükümetinde Avrupa İşlerinden sorumlu bakan Pierre Lellouche Viviane Reding'in Çingeneler konusunda, "Fransız politikasıyla Nazi işgali altındaki Avrupa arasında koşutluklar" çizmesini bir 'gaf' olarak yorumladı.

Göçmenlik Bakanı Eric Besson da, Fransa'nın AB yasalarına saygılı olduğunu kaydetti.

Fransa, Temmuz ayından bu yana "yasalara aykırı şekilde yerleştikleri" gerekçesiyle, en az 1230 Doğu Avrupalı Çingeneyi yaşadıkları yerlerden tahliye etti.

Avrupa Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu üyesi Viviane Reding, Avrupa Komisyonu'na binlerce Çingeneyi sınırdışı eden Fransa'ya karşı harekete geçme çağrısında bulunmuştu.

Reding, Fransa'nın sınırdışı kararını "utanç verici" olarak nitelemiş; sızdırılan resmi kayıtlardaki ifadelerin, Fransa'nın verdiği güvencelerle çelişiyor olmasını da kınamıştı.

Viviane Reding, "Bu duruma, Avrupa'da, 2. Dünya savaşı'ndan sonra bir daha asla tanık olmayacağımızı ummuştum." demişti.

Avrupa Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu üyesi Reding, daha sonra BBC'ye verdiği mülakatta, Fransa hükümetinin tamamen halka yaranmak amacıyla ve siyasi nitelikli bir siyaset güttüğünü söyledi.

Fransız hükümetinin Avrupa İşlerinden sorumlu bakanı Pierre Lellouche, bugün bir Fransız radyosuna yaptığı açıklama sırasında, Sarkozy yönetiminin, Vichy rejimi gibi hareket ettiği yolundaki değerlendirmeleri, kendisine yöneltilmiş bir eleştiri gibi yorumlar göründü.

Lellouche,"Ben, Fransa'nın bir bakanı ve bir Fransız vatandaşı olarak, Hür Fransız Kuvvetleri'nde çarpışmış bir kişinin oğlu olarak, Reding'in, 2010 Fransa'sının, Çingeneler konusunda, Vichy Fransa'sı gibi hareket ettiğini söylemesine izin veremem." dedi.

Fransa'nın savaş yıllarındaki gözaltı kamplarına gönderme yaparak, "Paris'teki Roissy havaalanının, Beaune-La-Rolande ya da Drancy olmadığını" vurgulayan Pierre Lellouche, "Cebe konan harçlık ve AB içinde gelinen ülkeye dönmek üzere verilen bir uçak bileti, ölüm trenleriyle, gaz odalarıyla aynı şey değildir." dedi.

Fransa, geldikleri ülkeye dönmeyi kabul eden Romanyalı ve Bulgaristanlı Çingenelere, yetişkin kişi başına nakit 330 euro, çocuk başına da 100 euro vererek bu kişileri sınır dışı ediyor.

Avrupa İşlerinden sorumlu bakan Pierre Lellouche Viviane Reding'in, sınırlarını aştığını ima ederek, "Komisyon, üye ülkeleri kınayan bir merci olamaz." dedi.

Lellouche, "Artık yeter! Sabrım tükeniyor. Fransa gibi, insan haklarının en büyük savunucusu, Avrupa Birliği'nin kurucularından biri olan büyük bir devlete karşı böyle konuşamazsınız." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ağustos ayı başında başlanan sınırdışı uygulamasını, Çingenelerin kamplarında fuhuş ve çocuk istismarı yaşandığı gerekçelerine de bağlamıştı.

Avrupa Komisyonu'nun soruşturma başlatıp Fransa'yı suçlu bulması durumunda, Fransız hükümetinin yüklü miktarda ceza ödemesi gerekebilir.

İnsan hakları örgütleri, hükümetin operasyonunu, sağ kanattaki seçmenin desteğini kazanmak için, toplumun genellikle yasalara uyan kesimini damgalamak olarak görüyor.

Fransa'daki kamplarda halen göçebe olarak yaşayan yüz binlerce kişi kalıyor.

Fransa'ya gelen son Çingenelerin çoğu, 2007 yılında Avrupa Birliği'ne üye olan Romanya ve Bulgaristan'dan.

Bu Çingeneler Fransa'ya vizesiz girebiliyor; ancak ülkede uzun süre kalabilmeleri için, çalışma ya da oturma iznine sahip olmaları gerekiyor.

BBCTurkish.com, 15.09.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız