Avrupa Birliği > Hırvatistan’a AB üyeliği sinyali

Hırvatistan’a AB üyeliği sinyali

Balkan turunun ilk ayağında Zagreb’i ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Hırvatistan’ın kriterleri yerine getirmesi durumunda, AB üyeliği müzakerelerinin gelecek sene tamamlanabileceğini söyledi.

 

Üç günlük Balkan turunun ilk ayağında Hırvatistan'da temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, cesaretlendirici mesajlar verdi.

Hırvatistan Devlet Başkanı Ivo Josipovic ve Başbakan Jadranka Kosor tarafından kabul edilen Westerwelle, Hırvat mevkidaşı Gordan Jandrokovic ile de bir araya geldi. Alman Dışişleri Bakanı, Bilimler Akademisi'nde yaptığı konuşmada, Hırvatistan'dan reform sürecini hızlandırmasını istedi.

“Eğer Hırvatistan, son dönemeç öncesinde tüm gücünü reformlara verirse, AB üyeliği konusu kısa sürede karara bağlanabilir, belki bu gelecek sene içerisinde bile olabilir” diyen Westerwelle, kriterlerin tam olarak karşılaması konusunda ise kararlı konuştu.

“Kriterlerde ‘indirim' olmaz”

Alman Bakan, “Eğer üyelik kriterleri konusunda esneme olursa, bu yalnızca AB'ye yeni üyeler alma konusunda endişeleri artırır” dedi. Yunanistan'da yaşanan krize de işaret eden Westerwelle, “Bu nedenle üyelik kriterleri üzerinde hiçbir indirim olmayacak” dedi.

Yunanistan'daki rekor bütçe açığı, Atina'nın AB üyesi olmasına rağmen mali kriterlere uymadığının ortaya çıkması, Birlik içinde tartışmalara yol açmıştı. AB'nin genişlemesine şüpheyle bakanlar, 27 üyeye ulaşan Birlik'in kurumsal yapısı ve gücünün, kırılgan ekonomilere sahip yeni üyeleri kaldıramayacağını öne sürüyor.

2012'de üyelik hedefi

Hırvatistan, 2012 yılında AB'nin 28'inci üye ülkesi olmayı hedefliyor. Türkiye ile aynı anda 2005 yılında müzakerelere başlayan Hırvatistan bugüne kadar müzakere başlıklarının büyük bölümünü başarıyla tamamladı. 35 müzakere başlığının son 3'ü de geçtiğimiz ay müzakerelere açılmıştı. 

Türkiye ise bugüne kadar yalnızca 13 müzakere başlığı açıp, bunların sadece 1'ini başarıyla tamamlayabildi. Kıbrıs sorunu ve Fransa'nın tam üyeliği karşı çıkması nedeniyle en az 8 müzakere başlığı askıya alınmış durumda.

Hırvatistan, üyeliği önünde en büyük siyasi engeli oluşturan, AB üyesi Slovenya ile sınır sorunlarını da çözüm yoluna sokmuştu.

Diplomatlar, AB ülkelerinin Hırvatistan'ın üyeliği konusunda gelecek yıl içinde karar alsalar bile, katılımın en az 2 yıl alabileceğini, 2013'ün üyelik için daha gerçekçi bir tarih olduğunu kaydediyorlar.

AB Hırvatistan'dan, yolsuzluklarla daha kararlı bir şekilde mücadele etmesini, eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi ile daha yakın işbirliği yapmasını istiyor.

Balkan ülkelerinin AB perspektifi

Eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından kurulan devletlerden halen yalnızca Slovenya AB üyesi. Hırvatistan, üyeliğe en yakın aday ülke konumundayken, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya da AB üyeliğini hedefliyor. Bağımsızlığı halen bazı AB üyeleri tarafından tanınmayan Kosova'nın da hedefi AB üyeliği.

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Zagreb'de yaptığı açıklamada, tüm bölge ülkelerinin AB sürecine destek verirken, “Hırvatistan'ın ve güneydoğu Avrupa ülkelerinin üyeliği, Avrupa'yı bütünleştirmenin temel unsurlarından biridir” dedi.

Westerwelle, Balkan turuna, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosova ziyaretleri ile devam edecek.

 

dw-world.de, 25.08.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız