Avrupa Birliği > AB emeklilik yaşını tartışıyor

AB emeklilik yaşını tartışıyor

Gittikçe yaşlanan nüfusu finanse edemez hale gelen AB, emeklilik yaşını yükseltme planları yapıyor. Avrupa Komisyonu, 2060'a kadar emeklilik yaşının 70'e çıkarılmasını önerdi.

 

Avrupa ülkelerinde çalışan sayısının azalması ve aynı zamanda nüfusun da gittikçe yaşlanması uzun süredir bilinen bir problem. Bu problemin ışığında emeklilik yaşı, AB içinde sürekli tartışılan bir konu halini aldı. Çünkü devletler, daha 60 yaşında emekliye ayrılan vatandaşlarını artık finanse edemez duruma geldi. Avrupa Komisyonu ise çözümün bir parçası olarak, emeklilik yaşının yükseltilmesini, 2060 yılına kadar adım adım 70’e çıkarılmasını öneriyor.

Avrupa Komisyonu'nun önerisinin kabul edilmesi halinde gelecekte yetişkinler, daha ileri yaşta emekli olacak. AB’nin 2020 Ekonomi ve Sosyal Stratejisi’nin resmi hedeflerinden biri de vatandaşların uzun süre çalışmasını içeriyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bir kaç ay önce yaptığı sunumda bazı veriler ortaya koymuştu.

Barroso, “AB’de 18 ila 64 yaşları arasındaki nüfusun yüzde 75’i iş sahibi olmalı" açıklamasını yapmıştı.

Yunanistan kriziyle alevlenen tartışma

Bu hedefe, 2020 yılına kadar ulaşılması isteniyor. Ancak AB şu anda bu hedeften bir hayli uzakta. AB vatandaşlarının emeklilik yaşı ortalamada 60’ı zar zor buluyor. Bu dünyanın pek çok bölgesine göre çok erken bir yaş.

Emeklilik yaşı bilhassa Yunanistan’daki mali krizle birlikte ortak bir konu haline geldi. Farklı ülkelerdeki değerler arasında karşılaştırmalar yapıldı. İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, Yunanistan’daki kamu görevlilerinin  emeklilikte ne tür ayrıcalıklara sahip olduğu ortaya çıkınca bir hayli öfkelenmişti.

Borg, öfkesini, “Vergi mükelleflerimizin, 40’lı ya da 50’li yaşlarda emekli olan Yunanlar için para ödemeye hazır olmadığı çok aşikâr. Bu söz konusu bile olamaz" sözleriyle dile getirmişti.

AB ülkelerinde emeklilik yaşı

Fransa'da da durum çok daha iyi görünmüyor. Ortalama bir Fransız erkeği 59 yaşına gelmeden emekli oluyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, resmi emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarmak istiyor. Fransa, şu anki haliyle emeklilik yaşının kademeli olarak 65’ten 67’ye yükseltilmesini kararlaştıran Almanya’daki durumdan çok uzakta. İspanya’da da benzer bir hedef konuldu. İngiltere’de ise yeni hükümet özellikle kadınlar için emeklilik yaşını artırarak erkeklerde olduğu gibi kadınların da 65 yaşına kadar çalışmasını planlıyor.

AB’ne yeni katılan Doğu Avrupa ülkelerinde ise durum çok daha kötü görünüyor. Dünya Bankası’ndan Arup Banerji, daha üç yıl önce acil bir reform önerisinde bulunmuş ve “Çözüm biliniyor. Bu ülkelerdeki emeklilik yaşı, Avrupa’nın diğer bölgelerine kıyasla çok düşük ve 50 yıllık yaşam beklentisi de farklı değil. Bu nedenle, gelecek 20 yıl içinde emeklilik yaşının yükseltilmesi gerekli. Böylece bugün 40 yaşında olan biri 60 yaşında emekli olmaz, tam aksine daha uzun bir süre üretken bir biçimde çalışır" şeklinde konuşmuştu.

Karşılıklı onay ve uyum çağrısı

Avrupa Parlamentosu'ndaki Halk Partisi Meclis Grup Başkanı Joseph Daul, bir kaç hafta önce konuyla ilgili radikal bir fikir öne sürdü. Daul, Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomi ve maliye politikalarının daha iyi koordine edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Daul, “Üye ülkelerin her birinin bugün hâlâ kamu sigorta şirketleriyle ilgili söz konusu sonuçları göze alarak kendi köşelerinde emeklilik yaşını tespit etmeleri doğru mu? Bu konuya dikkat çekmekten korkulmamalı. Ben burada, 27 AB üyesi ülke emeklilik yaşını Brüksel’de birlikte kararlaştırmalı demiyorum. Ancak Euro Bölgesi’nde yaşamak istiyorsak, karşılıklı onay ve uyuma ihtiyacımız olduğunu belirtiyorum" dedi.

dw-world.de, 29.06.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız