Avrupa Birliği > Cumhurbaşkanı Abdullah Gül AB'ye öfkeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül AB'ye öfkeli

Times gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB'nin Türkiye konusunda karar vermesi gereken bir noktada bulunduğunu belirtti. Gül, Kıbrıs meselesi yüzünden dondurulan üyelik görüşmeleri nedeniyle AB liderlerine olan tepkisini dile getirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tarafından gördüğü soğuk muameleye karşı sabrı tükenirken, Ankara’nın AB sürecinde Brüksel'in gösterdiği direniş ülkeyi yüzünü Müslüman dünyasına çevirmeye itiyor.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB’nin ve liderlerinin Türkiye’yi kabul etmek veya etmemek konusunda tarihi bir yol ayrımında durduğunu belirtti. Gül, Times’a yaptığı açıklamada,  “Avrupa’nın liderleri birliğin kapalı bir kutu olup olmadığı, mevcut sınırların birliğin sürekliliğini tanımlayıp tanımlamayacağı veya 50 yıl ötesini ele alarak torunlarının geleceğini düşünüp düşünmeyeceği konusunda karar vermeleri gereken bir noktadalar” dedi.

 

AB MAZERET ARIYOR

İslami eğilimli Ak Parti’den gelen Gül, 2005’te açılan ve yakın zaman önce dondurulan Türkiye’nin AB’ye üyelik görüşmelerine yönelik öfkesini dile getirdi. Gül, Brüksel ile yapılan görüşmelerin AB tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tartışmaları bahane edilerek ertelenmesinin kırıcı olduğunu belirtti.

 

Gül, Türkiye’nin, KKTC'ye “suçlular, katiller ve kara para aklayıcılar olarak” muamele edilmesini kabul etmeyeceğini ifade etti.

 

Gül, Türkiye’nin üyeliğini reddeden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve bu konuda soğuk bir tavır sergileyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sert muhalefetini eleştirdi. Sarkozy, diğer Avrupalı liderler tarafından fazla desteklenmeyen itirazında AB’nin hiç bir zaman Asya kıtasına uzanmaması gerektiğini savunmuştu.

 

Türkiye’nin AB’nin tam üyesi olma arzusunun devam ettiğine dikkat çeken Gül'ün ifadeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran, Arap dünyası, Afrika ve Latin Amerika ile ilişkilerini geliştirme hamlelerinin ardından Ankara'nın daha kararlı bir tutum içine girdiğine işaret etti.

 

TÜRKİYE AVRUPA’DAN KOPUYOR

Güçlü bir ekonomik büyüme ve 73 milyonun üzerine çıkan nüfusuyla, Türkiye çoktandır serbest ticaretinden faydalandığı AB ile tam üyelik sağlayabileceğine inanıyor.

 

Ankara'nın (2020’den önce mümkün gözükmeyen) üyeliğini destekleyenler, İslam ile demokrasinin Türkiye'de bir arada yürümesinin Batı için bir fırsat ve İslam dünyasına açılan köprü olduğunu düşünüyor. İngiltere ve ABD bu görüşü savunuyor. Diğerleriyse Türkiye’nin laiklikten uzaklaşmasını NATO ülkesi olan ülkenin onlarca seneden beri takip ettiği Batı modelinden kopması olarak görüyor.

 

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP’nin başkan yardımcısı Onur Öymen, “Türkiye Avrupa’dan gittikçe daha fazla kopuyor. Dış politikada Avrupa’daki konumumuzdan uzaklaşıyoruz” yorumunu yaptı.

Hürriyet, 13.05.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız