Avrupa Birliği > Önce sivil Anayasa sonra AB

Önce sivil Anayasa sonra AB  

Arınç, Avrupa ülkelerinin sivil Anayasa yaptıktan sonra AB’ye girebildiğini belirterek, Türkiye’nin de bu yolu izlemesi gerektiğini söyledi

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) 46. Dönem Avrupa Birliği kurslarının açılışına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, kursiyerlere ‘’Avrupa Birliği Sürecinde Demokratikleşme ve Sivilleşme Hareketleri’’ konulu ilk dersi verdi.

Arınç, Türkiye’nin de 1960 öncesinde Avrupa Birliği’ne ilk başvurusunu yaptığını ve 50 yıldan fazla bir süre AB sürecinin devam ettiğini anlattı. Türkiye’den çok sonra müracaat eden ülkelerin ve Türkiye’den geri olan ülkelerin hemen üyeliğe alındığını anımsatan Arınç, Türkiye’nin neden birliğe alınmadığının çok değişik sebepleri olduğunu belirterek, “Türkiye, 60 ihtilalinden sonra meclislerin yapmadığı, bir şekilde kamufle edilen ve halk oylamasıyla kabul edilmiş olması nedeniyle yürürlükte olan anayasalar ile idare edilmektedir. AB sürecine en büyük engel bu. Bazı ülkeler AB sürecini tamamlarken öncelikle anayasalarında değişiklik yaptı. Mesela İspanya diktatörlük dönemleri geçirdi ama 1978’de sivil anayasa yaptı, 1986’da AB’ye girdi. Yunanistan 1974’te sivil anayasayı yaptı, 1981’de AB’ye girdi. Portekiz de Salazar rejimi vardı, 1982’de demokratik anayasalarını yaptılar, 1986’da AB’ye girdiler. Türkiye’nin mevcut anayasa ile bu süreci başarıyla yürütemeyeceği ortada” dedi. 

Topuk selamı veren siviller var

Arınç, sivilleşme konusunda farklı tarifler bulunduğunu, siyasal sistem üzerinde askeri etkinin sona erdirilmesi ve seçilmiş sivillerin siyasette etkili olmasının sivilleşme olarak tanımlanabileceğini belirterek, “Sivilleşmenin iki fonksiyonu vardır, birincisi silahlı kuvvetlerin tam olarak sivil denetim altına alınması, ikincisi ise askeri bürokrasinin demokratik siyaset alanına nüfuz etmemesidir. Sivilleşme dediğiniz zaman, siyasal sistem üzerideki askeri vesayetin sona ermesi ve seçilmiş sivillerin siyaset alanına hakim olması, sivilleşme olarak tarif edilebilir. Sivilleşme, sivil kıyafetler giymek, şapka takmak, rugan ayakkabı giymek, kravatın en güzelini giymek değildir. Bu bir zihniyettir. Öyle siviller var ki birbirlerini topuk selamıyla selamlıyor” dedi.

Star, 11.03.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız