AİHM > AİHM'ye en çok şikayet Rusya'dan

AİHM'ye en çok şikayet Rusya'dan

Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi'ne 2008 yılında en çok Rusya’dan şikayet geldi. Rusya hakkında geçen yıl mahkemeye tam 26 bin şikayet dosyası ulaştı. Rusya aleyhindeki şikayetler daha çok Çeçenistan konusunda.

Türkiye'nin 11 bin başvuruyla ikinci sırada yer aldığı Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi'ne başvuru sıralamasında 2008'de Rusya yine başı çekti. Rusya ile ilgili en fazla mahkumiyet kararı ise Çeçenistan konusunda verildi.

Rusya'dan 26 bin başvuru

Rusya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuru sıralamasında 26 bin başvuru ile Türkiye ve Romanya'yı geride bırakarak ilk sırada yer alıyor. Türkiye'den geçen yıl yapılan başvuru sayısı 11 bin olarak geçerçekleşti. Rusya vatandaşları, çoğunlukla çevre sorunları, hapishanelerdeki kötü koşullar ve mülkiyet hakları hukuki güvence altına alınmadığı gerekçeleriyle İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunuyor.

Örneğin, bazı Moskovalılar mülkiyet hakları hiçe sayılarak evleri, Moskova Belediyesi tarafından yatırımcılara satıldığı gerekçesiyle Strazburg'un yolunu tuttu. Ayrıca Rusya'yı İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet eden Çeçenlerin sayısı da giderek artıyor.

Rusya’da aktif olan insan hakları örgütü Memorial'dan Aleksander Çerkesov ise Rusya’nın buna nasıl tepki verdiğini sorusunu şöyle yanıtladı: “Rusya, davacılara tazminat ödüyor ve anlaşılan bunu da 'hukuksuzluk vergisi' olarak görüyor. Rusya'nın tazminat ödemeyi reddettiği hiç bir dava yok. Bazen dava süresi uzuyor, ama cezalar hep ödeniyor."  

İnsan hakları örgütlerinden danışmanlık hizmeti

Rusya'daki diğer insan hakları örgütleri gibi Memorial de Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunmak isteyenleri, ücretsiz hukuk danışmanlığı ve avukatlara ile destekliyor. Çerkesov, bazı davaları kazandıklarını, ancak bunun kendilerini çok da mutlu etmediğini belirtiyor.

Çerkesov, "Ne yazık ki bu davalar Rusya'daki sistemin değişmesine yol açmıyor. Hatalar Rusya'nın yüzüne vuruluyor, ancak bu hiç bir şeyi değiştirmiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin baskıları nedeniyle Rusya'daki hapishane koşullarında kısmî düzelmeler oldu. Anca bu olumlu örnekler daha ziyade istisna teşkil ediyor" şeklinde konuşuyor.

Rusya aleyhine verilen son kararlar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Rusya hakkında verilen en son karar ise Çeçenistan'da kaçırılan 6 sivilin yakınlarına 234 bin Euro tazminat ödemesiyle ilgili. Rusya'nın Çeçenistan’da yürüttüğü operasyonlarda 9 Çeçen genç, Rus askerleri tarafından kaçırılmıştı. Beşi kardeş olan bu gençler arkalarında hiçbir iz bırakmadan kayboldu, daha sonra aralarından yalnızca biri bulundu. Ancak onun da bedeninde işkence izlerine rastlandı.

Ocak ayı başında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları benzer bir davada, öldürülen ya da kaybolan 18 Çeçen'in yakınlarına Rusya'nın 5 bin ila 35 bin Euro arasında tazminat ödemesine hükmetti. Gerekçeli kararda, kurbanların başına gelenlerden Rusya'nın sorumlu olduğu ve olayların aydınlatılması için çaba göstermediği ifade edildi.

Rusya'nın önde gelen insan hakları örgütü Memorial'dan Aleksander Çerkesov, mahkemenin görevine dikkat çekerek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları, gerçek anlamda bir mahkumiyet değil aslında. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, suçluları yargılamıyor. İnsan haklarını ihlal eden ya da insan haklarını güvence altına almayan ülke cezalandırılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel'den eleştiri

Rusya, siyasi nedenlerden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde sürekli olarak yargılanıyor. Rusya'nın, davalar nedenle büyük bir iş yükü altında olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin reforme edilmesine karşı çıkmasına neden olarak da bu gösteriliyor. Almanya Başbakanı Anegla Merkel, geçen yıl Rusya'nın tutumunu "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin reforme edilmesini engelleyemeyiz. Bunu yapan, ortak değerimizden oluşan temel yapıya aykırı davranıyor demektir" sözleriyle eleştirmişti.

dw-world.de, 23.01.09

 

 

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız