AİHM > Kıyı kenar çizgisi ihlaline 122 bin euro tazminat

Kıyı kenar çizgisi ihlaline 122 bin euro tazminat

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Tekirdağ'da bir vatandaşın kıyı kenar çizgisini ihlal ettiği gerekçesiyle bedeli ödenmeden kamulaştırılan 154 metrekarelik arsası için Türkiye'yi 122 bin euro tazminata mahkum etti.
 
 

Uzun yıllar Almanya'da işçi olarak çalıştıktan sonra emekli olup memleketi Tekirdağ'ın Kumbağ Beldesi'ne kesin dönüş yapan 75 yaşındaki Kazım Karakuş, deniz kenarında aldığı arsanın üzerine de ev yaptırdı.

1997'de Hazine, Karakuş'un içinde evi olan arsanın 154 metrekarelik bölümünün tapusunu iptal ettirmek için Tekirdağ 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

Mahkeme, söz konusu arsanın tapusunu Kıyı Yasası çerçevesinde kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı gerekçesiyle bedelsiz iptal etti.

Karakuş'un itirazı üzerine dosya Yargıtay 1'inci Hukuk Dairesi'ne gönderildi. Daire, yerel mahkemenin kararını onayladı.

Bunun üzerine Karakuş, aynı daireye 'karar düzeltme' talebinde bulundu, ancak talep reddedilince Kazım Karakuş için Türkiye'de iç hukuk yolları tükendi.

"Türkiye yasal düzenleme yapmalı"


Arsasından umudunu kesen Kazım Karakuş, internette benzer davaları AİHM'e taşıyan ve başarılı sonuçlar aldığını öğrendiği Hataylı avukat Zeynel Kadayıfçı'ya ulaştı.

Kadayıfçı da 2007'de AİHM'e 'Türkiye'nin Avrupa Sözleşmesi'ne aykırı davrandığı ve vatandaşın tapusunun haksız olarak iptal ederek mülkiyet hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle' 200 bin euro maddi tazminat talebiyle dava açtı.

Yapılan yargılama sonucunda Karakuş'u haklı bulan AİHM, 15 Ekim 2009'daki duruşmada 154 metrekare arsa için Türkiye'yi 122 bin euro tazminata mahkum etti. Bu para geçtiğimiz günlerde Karakuş'a ödendi.

Avukat Zeynel Kadayıfçı, Türkiye'nin kıyı, imar ve orman yasaları nedeniyle tapuları haksız bir şekilde iptal edilen kişilerin açtığı davalar nedeniyle binlerce euroluk tazminat ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Kadayıfçı, Türkiye'nin bu konuda daha fazla tazminat yükünün altına girmemesi için biran önce ilgili yasal düzenlemeleri yaparak haksız mülkiyet ihlalini önlemesi gerektiğini savundu.

AİHM'in bu davaya 2 yıl gibi çok kısa sürede karar verdiğini kaydeden Kadayıfçı, "Bu davada iki şey dikkat çekti; Birincisi 2 yıl gibi kısa sürede karar verildi, diğeri ise 154 metrekare için 122 bin euro tazminata hükmetti. Bana göre AİHM, 'Artık kanunlarınızı düzenleyin, insanların tapularını bedelsiz iptal etmeyin' demek istiyor" dedi.

cnnturk.com, 23.12.09

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız