AİHM > AİHM'in Öcalan kararında 'şartlı tahliye' ifadesi

AİHM, Öcalan kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan'la ilgili kararını açıkladı. Kararda, Öcalan'a şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine karar verildi. Kararda, Abdullah Öcalan'ın 17 Kasım 2009 tarihine kadar İmralı Adası'ndaki cezaevinde tek başına tutulmasına vurgu yapılarak 17 Kasım öncesi ve sonrası ayrımına gidildi.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi konu eden 3'üncü maddesiyle ilgili Türkiye'nin bazı noktaları ihlal ettiğine bazılarını ise ihlal etmediğine karar verdi.

Kararın birçok noktasında yargıçların görüşlerinin birbirinden ayrışması dikkat çekti. Kararda İtalyan yazar Dante’nin “Siz ki, buraya girenler, bütün umutlarınızı geride bıraktınız” sözlerine gönderme yapılarak, “Cezaevleri, cehennem olmamalıdır” denildi.

Kararda şöyle denildi:

1. Mahkeme oybirliğiyle zehirleme girişimi iddialarını kabul edilemez bulmuştur.

2. Dörde karşı üç oyla, 17 Kasım 2009'a kadar tutukluluk koşullarıyla ilgili olarak Sözleşme'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.

3. Altıya karşı bir oyla, 17 Kasım 2009'dan sonra cezaevi koşullarıyla ilgili olarak Sözleşme'nin 3'üncü maddesinin ihlal edilmediğine karar verilmiştir.

(Abdullah Öcalan Şubat 1999'dan 17 Kasım 2009 tarihine kadar özel güvenlikli İmralı Adası'ndaki cezaevinde tek başına tutuldu.)

4. Dörde karşı üç oyla cezaevi ziyaretleriyle ilgili olarak Sözleşme'nin 8'inci maddesinin ihlal edilmediğine karar verilmiştir.

5. Oybirliğiyle Sözleşme'nin 7'nci maddesinin ihlal edilmediğine karar verilmiştir.

6. Şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak Sözleşme'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verilmiştir.

7. Sözleşme'nin 5, 6, 13 ve 14'üncü maddeleri uyarınca yapılan şikayetler hakkında hüküm vermeye gerek olmadığına oybirliğiyle karar verilmiştir.

8. Oybirliğiyle sorumlu devletin, Sözleşme'nin 44'üncü maddesi uyarınca kararın kesinleştiği tarihten itibaren üç ay içinde mahkeme masrafları ve harcamalar için başvuru sahibine 25 bin euro ödemesine karar verilmiştir.

Öcalan, aldığı ömür boyu cezanın (bir gün serbest bırakılma ihtimalinin olmaması nedeniyle) İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi" konu eden 3'üncü maddesine aykırı olduğunu, hapishanedeki yaşam koşullarının sözleşmenin "özel ve aile hayatına saygı" hakkını konu alan 8'inci maddesini ihlal ettiğini ve hapishanede kendisine verilen kimyasal maddelerle yavaş yavaş zehirlendiğini iddia ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Hürriyet, 18.03.2014

AİHM'in Öcalan kararında 'şartlı tahliye' ifadesi
Abdullah Öcalan'la ilgili kararını açıklayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi PKK'nin İmralı'daki liderine şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Mahkeme, bu konuda bir yasal mekanizma gerektiğini vurguladı.

Öcalan aldığı müebbet hapis cezasını ve İmralı Adası'ndaki cezaevi koşullarını AİHM'e taşımıştı.

Mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi konu eden 3'üncü maddesi kapsamında, bazı noktaları ihlal ettiğine, bazılarını ise ihlal etmediğine karar verdi.

Kararın birçok noktasında yargıçların görüşlerinin birbirinden farklı olduğu görüldü. AİHM kararında, İtalyan yazar Dante’nin “Siz ki, buraya girenler, bütün umutlarınızı geride bıraktınız” sözlerine gönderme yapılarak, “Cezaevleri, cehennem olmamalıdır” denildi.

Mahkeme Öcalan'ın 'yavaş yavaş zehirlendiği' iddialarını kabul edilemez bulurken, tutukluluk koşullarıyla Öcalan'ın 'haklarının ihlal edildiği'ne oy çokluğuyla hükmetti. Mahkeme ayrıca yine oyçokluğuyla Öcalan'ın tutulduğu cezaevi koşulları nedeniyle de haklarının ihlal edildiğini tespit etti.

Kararda, Öcalan'ın cezaevine ziyaretçilerinin gelmesi konusundaki sorunlar ve sınırlamalar konusunda herhangi bir ihlal tespit etmezken, şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezasını hak ihlali saydı.

Mahkeme, mahkeme giderleri için de Türkiye'nin davayı açan tarafa 25 bin euro ödemesi gerektiğine hükmetti.

'Şartlı tahliye olasılığı iyi olur'

Kararda, Öcalan'ın sadece cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve aile üyeleri ve avukatlarının ziyaretlerini kolaylaştırmasıyla tıbbi olanaklar sağlamasının yeterli olmayacağı belirtilerek, ''başvuruyu yapanla (Öcalan) aynı koşullar altındaki tutuklular için 'şartlı tahliye' imkanları sağlayacak yasal mekanizmaların oluşturulması gerektiği' belirtildi.

Karar, ayrıca 'Türkiye'nin cezai ehliyeti olan suçlular için ömür boyu hapis cezasını kaldıran ülkeler arasına katılarak bir adım daha ileri gidebileceği' ifadesini de içeriyor ve bunun 'însanlık adına güçlü bir örnek oluşturacağı'nı belirtiyor.

BBCTurkish.com, 18.03.2014

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız