AİHM > AİHM: 'Ermeni soykırımını inkâr suç değil'

AİHM: 'Ermeni soykırımını inkâr suç değil'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağladı.

'Soykırımı inkâr' davasında Doğu Perinçek'i haklı bulan mahkeme, İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, mahkeme, bu kararın her türlü manevi zararı karşıladığı, bu nedenle manevi tazminata gerek olmadığı kararını verdi.

Mahkeme, Perinçek'in dava süresince avukatıyla görüşmesine izin verilmediği ve İsviçre yargısının kararlarında ayrımcı bir tutum sergilediği yönündeki itirazlarını ise oybirliğiyle reddetti.

AİHM, hassas ve tartışmalı konularda da fikir beyan etmenin ifade özgürlüğünün temel unsurlarından olduğuna dikkat çekti.

Doğu Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında katıldığı konferanslarda 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesine karşı çıkmış bunun bir ‘uluslararası yalan’ olduğunu öne sürmüştü.

Lozan mahkemesi Perinçek'i ‘ırkçı ayrımcılıktan’ suçlu bulunmuştu.

AİHM'in söz konusu dava ile ilgili kararının, bu konuda yasa çıkartmak isteyen ülkeleri bağlayacak olması açısından emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 'soykırımı inkar' davasında Doğu Perinçek'in haklı buldu. Mahkeme İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

BBCTurkish.com, 17.12.2013

AİHM Perinçek'i haklı buldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM, Ermeni soykırımı davasında Perinçek'i haklı buldu.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre'de "Ermeni soykırım iddialarını redettiği gerekçesiyle" çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmasının ardından mahkemeye başvurmuştu. 

Perinçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, ''İsviçre'nin "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili maddesini ihlal ettiğini" savunmuştu.

Bu davaya Türkiye Cumhuriyeti, devlet olarak da müdahil oldu.

Karar, ilk defa uluslararası bir mahkemenin "Ermeni soykırımı" konusunu içeren bir davada karar açıklaması açısından önem taşıyor.

ntvmsnbc.com, 17.12.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız