AİHM > Türkiye bildiğimiz gibi

Türkiye bildiğimiz gibi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye, aleyhine açılan dört davada daha; işkence, yaşam ve özgürlük hakları ihlâlleri nedeniyle mahkûm oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), dört ayrı davada “yaşama hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence yasağı ve adil yargılanma hakkı”nı ihlâl ettiği gerekçesiyle Türkiye’yi mahkûm etti.

AİHM’nin dün sonuçlandırdığı ilk dava, 1998 yılında bir soygun vakasıyla ilgili gözaltına alınan üç kişinin işkenceye maruz kalmasıyla ilgili. Gözaltında elektrik şoku, taciz, dayak ve falaka gibi işkencelere maruz kaldıklarını belirten Osman Yazıcı, Erkan Polat ve Kadir Sağın’ın savcılığa şikâyeti üzerine açılan davada yargılanan polislerin işkence yaptığına karar verilmiş ancak “Rahşan Affı” olarak da bilinen şartlı af yasası uyarınca dava düşmüştü.

 

İşkence yasağını ihlâl

AİHM, bu davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. Maddesi’nde düzenlenen “işkence yasağının” ihlâl edildiğine karar verdi ve Türkiye’yi her bir şikâyetçi için 19 bin 500’er avro olmak üzere toplam 58 bin 500 avro tazminat ödemeye mahkûm etti. 5 bin avroluk yargılama gideri de davalı Türkiye’ye yükletildi.

Türkiye’yi mahkûm eden AİHM’in ikinci kararı, 2001 yılında İzmir’de sokakta polis tarafından vurularak öldürülen 19 yaşındaki Ali Külah’ın anne ve babası İbrahim Külah ile Naile Koyuncu’nun açtığı davadan çıktı. Ali Külah, kimliğini göstermek istemediği için başlayan tartışmada polis tarafından vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

AİHS’ye aykırı

Dosyaya göre, olaydan sonra polis memuru serbest bırakıldı. AİHM, davada AİHS’in 2. Maddesi’nde düzenlenen “yaşam hakkının” ihlâl edildiği gerekçesiyle Külah’ın ailesine toplam 65 bin avro manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Diyarbakır’da OHAL yürürlükteyken 2001 yılında eşi gözalına alındıktan sonra kendisi de “terör örgütü PKK’ya üye olmak” suçlamasıyla gözaltına alınan ve dört gün sonra tutuklanan ancak cezaevinde iken askeri birimlerce 10 gün süreyle sorgulanan Mekiye Demirci’nin açtığı dava da Türkiye aleyhine sonuçlandı. AİHM; Türkiye’yi bu davada, AİHS’nin “özgürlük ve güvenlik hakkı”yla ilgili 5. maddesini ihlal ettiği görüşüyle 8 bin avro manevi, 500 avro maddi olmak üzere toplam 8 bin 500 avro tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM’nin dün ihlal kararıyla sonuçlandırdığı son dava ise liseli bir gençle ilgili. Gaziantep’te lise öğrencisiyken gasp suçundan tutuklanarak cezaevine konulan Mehmet Uğur Süzer’in babası tarafından açılan dava da Türkiye aleyhine sonuçlandı. AİHM, Türkiye’nin bu dosyada da AİHS’nin savunma hakkının kısıtlanması dahil, adil yargılanma hakkının ihlâl ettiği tesbitini yaptı.

Taraf, 24.04.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız