AİHM > Türkiye, AİHM karnesini düzeltmek istiyor

Türkiye, AİHM karnesini düzeltmek istiyor
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en çok şikayet edilen ikinci ülke olduğuna dikkat çekti. Sadullah Ergin, hukuk alanındaki yargısal reformlarla Türkiye'nin AİHM karnesini düzeltmek istediklerini kaydetti.

Brüksel'den ayrılmadan önce Daimi Temsilcilik binasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Sadullah Ergin, Türkiye'nin AİHM nezdindeki karnesini değiştirecek, oradaki görüntüsünü pozitife çevirecek önemli adımlar atıldığını kaydetti. Bakan Ergin, "Biz Türkiye olarak AİHMy'e en çok şikayet edilen ikinci ülkeyiz. En çok ihlal alan ilk ülkeyiz. Biz artık bu tabloyu hak etmediğimiz düşünüyoruz. Bu tabloyu değiştirecek tedbirleri hayata geçiriyoruz. Orta vadede inşallah bu görüntünün değişeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine ise başkanlık sistemine dönük taleplerin,yeni anayasa çalışmalarını tıkadığı görüşüne katılmadığını ifade eden Adalet Bakanı "Komisyon oybirliği ile karar alabilmekte. AK Parti kendi görüşünü bu heyete takdim eder. Ancak burada kabul görmesi halinde bu önerinin hayata geçme imkanı olur. Diğer partiler buna katılmadığı süre içerisinde bu, AK Parti'nin bir teklifi olarak o masada duracaktır. Ama hayata geçmesi için en az iki partinin bu konuda uzlaşması gerekiyor. AK Parti, üzerinde uzlaşılabilecek maddeler üzerinde uzlaşan, uzlaşılamayacak maddelerde değişik önerilere açık bir yaklaşım sergiliyor." sözlerine yer verdi.

"KAMU DENETÇİSİNE SÜRE TANIYALIM"

Eski Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun Türkiye'deki ilk Kamu Başdenetçisi olmasına bazı çevrelerden tepkilere neden olduğunun hatırlatılması üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin şöyle konuştu: "Biz ombudsmanlık kurumunu hayata geçirinceye kadar uzun ince bir yoldan geçtik. Bildiğiniz gibi yasası daha önce yapılmıştı ama önceki cumhurbaşkanımız döneminde, anayasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle veto edilmişti. Yeni seçilen kamu denetçisi ile ilgili olarak Yargıtay Genel Kurulu'nda görülen bir davada, 23 ya da 24 hakimden bir tanesi olarak katılmış Sayın Ömeroğlu. Orada kullandığı oy çerçevesinde bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Ben bu değerlendirmelerin içerisine girmek istemiyorum. Sadece verdiği bir karara bakarak Sayın Ömeroğlu'nun Türkiye için iyi bir ombudsman olmayacağı yönündeki değerlendirmelerin maksadı aşan değerlendirmeler olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte çalışmaları takip edelim. Çalışmaların neticesinde ortaya çıkacak performans üzerinden yapılan değerlendirmeler daha sağlıklı olacaktır."

Zaman, 06.12.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız