AİHM > Türkiye işkenceden mahkûm

Türkiye işkenceden mahkûm

AİHM, karakolda işkence gördüğünü öne süren İbrahim Ergün’ün davasında Türkiye’yi tazminata mahkûm etti. Kararda, polisin orantısız güç kullanımı için “insanlık dışı ve onur kırıcı” dendi

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), işkence ve kötü muameleden Türkiye’yi bir kez daha mahkûm etti. Kararda, beş saat gözaltında kalan İbrahim Ergün’ün, orantısız güç kullanan polis tarafından gözaltına alındığı sırada maruz kaldığı muamele, “insanlık dışı ve onur kırıcı” olarak değerlendirildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) 2000’de Taksim’de düzenlediği basın toplantısına katılan İbrahim Ergün, 50 kişi ile gözaltına alındı. Gösteri alanındaki kalabalığı dağıtmak için polisin orantısız güç kullandığını söyleyen Ergün, polisin kendisine tekme attığı ve yumrukladığı, copla dövdüğü ve otobüs içindeyken yüzüne biber gazı sıkıldığını anlattı. Gözaltına alındıktan sonra doktor muayenesi için Adli Tıp Kurumu’nun Beyoğlu Şube Müdürlüğü’ne götürülen Ergün’e “sol dizin iç kısmında, sol ayak bileğinde ve sol kolun iç kısmında çürükler olduğu ve üç gün iş göremez” raporu verildi. ÇHD, İstanbul Valisi, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı ve görevli olan polis memurları aleyhine Beyoğlu Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 

Valilik izin vermedi

İstanbul Başsavcılığı, valiliğe çeşitli fotoğraflardan ve gözaltına alınmaları sırasında çekilen video görüntülerinden tesbit edilmiş olan altı polis hakkında soruşturma izni talebinde bulundu. Valilik, izni, kötü muameleyi destekleyecek nitelikte delil olmadığı gerekçesiyle vermediği gibi polisin göstericileri dağıtmak, asayişi sağlamak amacıyla, belirli derecede güç kullanmak durumunda kaldığını savundu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi valiliğin kararını dava dosyasındaki delillerin soruşturma açmak için yeterli nitelikte olduğu gerekçesiyle bozarak, soruşturma yapılmasına izin verilmesine karar verdi. Altı polis hakkında dava açılırken, Ergün, bu aşamada suçlanan polisleri teşhis edemeyince mahkeme kötü muamele suçlamasından beraat kararı verdi.

 

Toplam 22 bin avro ödenecek

Karar Yargıtay tarafından onandı. Ergün AİHM’e başvurdu. Başvuruyu kabul eden AİHM, Adli Tıp Kurulu tarafından verilen raporu kötü muamelede geçerli delil olarak kabul etti ve olayda polislerin, önceden hazırlık olmadan duruma müdahale etmek üzere çağrılmadığını vurguladı. Güvenlik güçlerinin gösteri olmadan hazırlıklar yaptığına vurgu yapan AİHM, gösteri sırasında polisin acele ile hareket ettiği ve Ergün de d�hil olmak üzere bazı göstericilerin yaralanması ile sonuçlanacak şekilde “orantısız güç kullanıldığı” kararına vardı. Kararda, beş saat gözaltında kalan Ergün’ün, orantısız güç kullanan polis tarafından gözaltına alındığı sırada maruz kaldığı muamele, “insanlık dışı ve onur kırıcı” olarak değerlendirildi. AİHM Ergün’e manevi olarak 19 bin 500 Avro, masraf ve giderler için de 2 bin 500 Avro tazminat ödenmesine karar verdi.

Taraf, 13.08.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız