AİHM > Fransa peçeden AİHM'lik

Fransa peçeden AİHM'lik
Fransa'da geçen yıl başlayan "kamusal her alanda burka ve peçeli çarşaf yasağı" Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine taşındı.

STRASBOURG - Yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunan 22 yaşındaki Müslüman bir kadın, vatandaşı olduğu Fransa'yı Strasbourg Mahkemesi'ne şikayet etti.

Adının açıklanmasını istemeyen davacı, başvurusunda, burka ve peçeli çarşaf yasağının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı muamele, özel yaşama saygı, din, ifade ve toplantı özgürlükleri ve ayrımcılıkla ilgili maddelerine aykırı olduğu tezlerini öne sürdü.

Başvuruyu işleme koyan AİHM, davacının, özel yaşama saygı, din özgürlüğü ve ayrımcılıkla ilgili tezleri hakkında Fransız hükümetinden savunma istedi. Fransız hükümetinin üç ay içinde AİHM'ye savunma göndermesi gerekiyor. Bugüne kadar sadece okullarda eğitmen veya öğrencilere yönelik türban yasaklarıyla ilgili hükümleri bulunan AİHM, ilk defa bu davada kamusal her alanda burka ve peçeli çarşaf yasağı hakkında karar açıklayacak.

'TÜRKİYE KARARLARI EMSAL OLUŞTURACAK'
AİHM'nin benzer yasaklar konusunda bugüne kadar hükmettiği kararların en önemlilerini Türkiye'den gelen davalar oluşturuyor. AİHM Büyük Dairesi 2005 yılında kararını açıkladığı Leyla Şahin davasında, üniversitelerdeki türban yasağına onay vermişti. Ancak AİHM, Aczimendi tarikatı üyesi 127 kişi hakkında 2010 yılında açıkladığı bir diğer kararda, herkese açık kamusal alanda bireylere getirilen kıyafet yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı olduğuna hükmetmişti.

BURKAYLA KAMUSAL ALANDA DOLAŞANA PARA CEZASI
Burka ve peçeli çarşafın yasaklanmasıyla ilgili yasa Fransız Parlamentosu tarafından 11 Ekim 2010 tarihinde kabul edilmiş, 11 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yasa, kamusal her alanda burka veya peçeli çarşafla dolaşanlara 150 Euro para cezası kesilmesini öngörüyor. Yasada, bir kadını zorla burka veya peçeli çarşaf giymeye zorlayanların 1 yıl hapis ve 30 bin Euro para cezasıyla yargılanmaları da öngörülüyor. Zorlanan bireyin yaşının 18'den küçük olması halinde bu ceza 2 yıl hapis ve 60 bin Euro para cezasına dönüşüyor.

ntvmsnbc.com, 20.02.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
6/22/2017 - AİHM, Türkiye’yi ‘cemevlerine ayrımcılık’tan tazminata mahkum etti...
6/12/2017 - AİHM'den KHK kararı: OHAL Komisyonu'na başvurun ...
5/31/2017 - AİHM basın özgürlüğü ve gazetecilerle ilgili başvuruları öncelikli olarak işleme koyacak ...
4/6/2017 - AİHM, AKP iktidarı boyunca Türkiye'yi 270 milyon liralık tazminata mahkûm etti! ...
3/14/2017 - Tutuklu gazetecilerin umudu AİHM ...
Bütün başlıklar için tıklayınız