Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Katolik Kilisesi'nden boşanmış çiftlere açılım

Katolik Kilisesi'nden boşanmış çiftlere açılım

Vatikan'da dünyanın her yerinden gelen 270 piskoposun katılımıyla düzenlenen Sinod (Kilise Meclisi) toplantısı, dün bir karar metninin onaylanmasıyla son buldu. Papa Francesco'nun istediği "boşanmış çiftlerin kiliseden dışlanmaması" reformu Sinod'dan kıl payı da olsa onay alırken, eşcinsellere de "cinsel eğilimlerinden bağımsız olarak" saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı.

Katolik Kilisesi'nin aile konusundaki doktrininin görüşüldüğü 3 haftalık Sinod'un ardından yapılan oylamada her bir başlık ayrı ayrı oylandı. Papa Francesco'nun özellikle istediği bilinen, "boşanıp yeniden evlenmiş kişilerin kiliseden dışlanmaması" başlığı, gerekli oy sayısı olan 3'te 2 oydan yalnızca 1 fazla oyla kabul edildi.

Dini nikah yapanların boşanmasını çok istisnai durumlar dışında kabul etmeyen Katolik Kilisesi bugüne kadar, boşanmış kişileri yeniden evlenmeleri halinde Kilise'ye kabul etmiyordu. Sinod kararında ise, her çiftin durumunun tek tek, kendi bağlı oldukları rahip ve piskopos tarafından değerlendirilmesi kararı çıktı. Dolayısıyla boşanıp yeniden evlenmiş çiftler için otomatik olarak Kilise'den dışlanma durumu sona ermiş oldu.

Bu husustaki kararın kıl payı kabul edilmesi ise, piskoposların Papa'nın reformlarına karşı büyük bir direniş gösterdiği ancak sonunda kazananın Papa olduğu yorumlarına yol açtı.

'Kilise lanet değil merhamet dağıtmalı'

Eşcinsellikle ilgili başlıkta ise, eşcinsel birlikteliklerine yönelik olumlu bir mesajın yer almaması ve evliliğin kadın ile erkek arasındaki bir birlik olarak değerlendirilmesi, bu konuda da reform bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Ancak Sinod'un nihai karar metninde, "eşcinsel bireylerin bulunduğu ailelere" yardımcı olunması ve bu bireylere karşı ayrımcılık yapılmaması çağrısında bulunuldu.

Sinod toplantısı sırasında Papa Francesco'nun yapmak istediği reformların, gelenekselci piskoposlar ile yenilikçi kanat arasında büyük çatışmalara yol açtığı ortaya çıkmıştı. Papa da Sinod'un kapanış konuşmasında buna atıfta bulunarak "bazı görüşlerin maalesef iyi niyetli şekilde dile getirilmediğinden" ve "komplo teorilerinden" şikayet etti. Papa, "günahkarlara da kapıların kapatılmaması" ve "İncil'deki öğretilerin başkalarına atılacak taşlara dönüştürülmemesini" istedi. Papa, "Kilise'nin görevinin lanet değil merhamet dağıtmak olduğunu" da söyledi.

Sinod toplantısı ve alınan kararlar, Papa Francesco'nun nüfuzunun ve yapmak istediği reformların ne kadar kabul gördüğünün testi olarak görülüyordu. Papa'nın bu Sinod'dan, "daha merhametli bir kilise yaratma" amacını gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyduğu desteği alarak çıktığı yorumları yapılıyor.

BBCTurkish.com, 25.10.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.