Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kolombiya ile Farc '6 ay içinde barış anlaşması imzalayacak'

 Kolombiya ile Farc '6 ay içinde barış anlaşması imzalayacak'
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos Küba'nın başkenti Havana'da yaptığı açıklamada, sol muhalif örgüt Kolombiya Devrimci Güçleri (Farc) ile yürütülen barış görüşmelerinde 6 ay içinde nihai barış anlaşmasının imzalanması için karara varıldığını duyurdu.

Santos, 23 Mart 2016'ya kadar barış anlaşmasını imzalayacaklarını ve anlaşma varılma tarihinden sonraki 60 gün içinde de Farc'ın silah bırakmayı kabul ettiğini söyledi.
Havana'daki görüşmenin ardından yapılan açıklamada 50 yıldan uzun süren çatışmalarda işlenen suçların yargıya taşınması için özel mahkemeler kurulacağı belirtildi.
Yaklaşık 3 yıldır süren barış görüşmelerine ilişkin açıklamasında Santos, "Farc lideriyle beraber, müzakerelerin altı ayı geçmeyecek süre zarfı içinde sonuçlandırılması ve nihai anlaşma için imza atılması kararına vardık" dedi.
Santos, "Bu kolay bir iş olmayacak çünkü hala üzerinde anlaşmamız gereken bazı zorlu noktalar var. Fakat heyetlerimize mümkün olan en kısa süre içinde anlaşmaya varmaları talimatı verdik. Başarısız olmayacağız. Barış zamanı geldi" diye konuştu.
'Timoçenko' ve Timoleon Jimenez takma adıyla bilinen Farc lideri Rodrigo Londono ve Santos, açıklamanın ardından tokalaştı. Görüşmelere ev sahipliği yapan Küba Devlet Başkanı Raul Castro da Farc lideri ve Santos'un tokalaşmasına katılıp ikilinin elini sıktı.
Farc lideri Timoçenko, "Karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması anlaşması ve Farc'ın yasal siyasi bir harekete dönüşümünü sağlayacak mutabakatın oluşturulması için çabaların artırılması artık iki tarafın elinde" dedi.

Kerry: Tarihi bir gelişme
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de "Havana'da bugün yapılan barış görüşmelerine ilişkin açıklamalar 50 yıldan uzun bir süredir devam eden silahlı çatışmaların sona erdirilmesi için nihai anlaşmaya yönelik tarihi bir gelişmeyi gösteriyor" dedi

Kerry, "Barış artık Kolombiya halkı ve çatışmanın milyonlarca mağduru için hiç olmadığı kadar yakın. Tarafların bu korkunç savaş sonlandırmak için en kısa sürede nihai sonuca varacakları konusunda umutluyuz. Kolombiya halkı adil ve sürdürülebilir barışı hak ediyor ve bu onların zaferi olacak" diye konuştu.
Taraflar, savaş kurbanlarına tazminat ödenmesi ve savaş suçları işleyenlerin dışındaki savaşçıların affedilmesi konusunda da anlaştı. Ayrıca hakikat komisyonu oluşturulduğu duyuruldu.
Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo da Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Çatışmalar birkaç ay içinde sona erecek. Topraklarımızda barışın sağlanması yıllar sürecek" dedi.
Taraflar daha önceki görüşmelerde toprak reformu, eski Farc üyelerinin siyasete katılımı ve yasa dışı uyuşturucu trafiğinin sonlandırılması konularında uzlaşıya varmıştı.
Ayrıca, savaş bölgelerinin mayınlardan arındılması konusunda da anlaşmaya varıldı.

Süreç üç yıl önce başladı
Kolombiya'da devlet ile Farc arasındaki silahlı çatışma yaklaşık 50 yıldır sürüyor.
Taraflar Kasım 2012'de Küba başkenti Havana'da bir araya gelerek çözüm sürecini başlattılar.
Çözüm sürecinin başlatılmasındna bu yana üç ana konuda uzlaşıldı ancak bu gelişmelere rağmen "kalıcı bir çözüme varılıp varılmayacağı" konusuna hep şüpheyle yaklaşıldı.
Taraflar ise süreçte duraklamaların ve geri adımların kaçınılmaz olduğunu ancak süreci yürütme konusunda kararlı olduklarını söylüyorlar.

Kolombiya Ulusal Tarihi Hafıza Merkezi'nin raporuna göre Farc ile ulusal güvenlik güçleri arasında çatışmada bugüne kadar 220 bin kişi öldü.
Rapor ölenlerin yüzde 80'inin sivil olduğunu belirtiyor.
Ülkede 7 milyondan fazla kişi hükümetin Mağdurlar Birimi'ne kayıt oldu. Nüfusun önemli bir kısmı şiddet nedeniyle yerindne edilirken; çok sayıda kişinin ise kaçırıldığı, tehdit edildiği, zorla kaybedildiği ve kara mayınları nedeniyle yaralandığı belirtiliyor.
Rapor, katliam ve ölümlerin yarısından fazlasının ise Farc'la mücadele için oluşturulan sağcı paramiliter gruplar tarafından işlendiğini ifade ediyor.

Sosyal dönüşüm
Raporda bir başka dikkat çeken husus ise, ülkedeki kokain üretiminin başındaki suç örgütlerinin de artan tehlike haline gelmesi.
FARC ile uzlaşmanın güvenlik güçlerine uyuşturucu çeteleriyle mücadele etme ve sivilleri koruma imkanı tanıması umuluyor.

Taraflar Mayıs 2013'te, altı ay süren müzakerelerin sonucunda toprak reformunda uzlaştı. Toprak reformu uzun zamandır gündemde olan bir konuydu.
Ortak bir açıklama yapılarak Kolombiya kırsalında radikal bir dönüşüm yapılacağı belirtildi.
Anlaşma uyarınca kırsal kesimlerde ekonomik ve sosyal dönüşüm yapılacak, fakir çiftçilere toprak verilecek.
Kasım 2013'te ise taraflar muhaliflerin siyasi katılımıyla bir barış anlaşması yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Mayıs 2013'te yasadışı uyuşturucu ticaretinde işbirliği yapma sözü verildi. Yasadışı uyuşturucu Farc'ın başlıca gelir kaynaklarından biriydi.
Ancak tarafların hala mağdurların hakları, silahsızlanma ve anlaşılan konuların uygulamaya geçirilmesi gibi birçok konuyu görüşmesi gerekiyor.

BBCTurkish.com, 24.09.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.