Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Yunanistan neden Syriza'dan vazgeçmedi?

 Yunanistan neden Syriza'dan vazgeçmedi?
Yunanistan'da dün yapılan genel seçimleri, Başbakan Aleksis Tsipras'ın partisi Radikal Sol Koalisyon (Syriza) beklentilerin üzerinde bir farkla kazandı.

Yüzde 35 oy alan Syriza en yakın rakibi Yeni Demokrasi Partisi'ne 7 puan fark attı.
Syriza Ocak ayında kemer sıkma önlemleri karşıtı vaatlerle iktidara gelmiş ancak 86 milyar euroluk 3. kurtarma paketi karşılığı kreditörlerin ağır koşullarını kabul etmek zorunda kalmıştı.
Parti buna karşın dünkü seçimde sadece dört milletvekili kaybetti.
300 üyeli Yunanistan Parlamentosu'nda Syriza'nın 145, koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi'nin 10 milletvekili olacak. İki partinin yeniden koalisyon kurmaları bekleniyor.
Syriza lideri Tsipras, elde ettikleri zaferle kendilerine Yunanistan'ın ekonomik kalkınmasına liderlik etmeleri için yeni bir yetki verildiğini söyledi.

'Halk Tsipras'a bir şans daha vermek istedi'
Seçim sonuçlarını değerlendirdiğimiz Hürriyet gazetesinin Atina muhabiri Yorgo Kirbaki, Yunanistan halkının Tsipras'a bir şans daha vermek istediğini söylüyor.

Yorgo Kirbaki, "Bir yanda Yunanistan'ı 1974'ten 2015'e dek yöneten iki parti var (Yeni Demokrasi ve PASOK). Diğer yanda ülkeyi sadece 7 aydır yöneten Tsipras. Hiç şüphe yok ki, Yunanistan'ın içinde bulunduğu derin krizin nedeni Tsipras değil, bu iki parti. Halk da, 'En azından bu çocuk (Tsipras) gayret etti-başaramadı, diğerleri bunu da yapmadı' diye düşündü" diyor.
Gazeteci Yorgo Kirbaki, Tsipras'ın vaatlerini yerine getirememesine rağmen, partisi Syriza'nın yüzde 35 oy almasını "süper bir sonuç" olarak nitelendiriyor.

Araştırma şirketleri yine yanıldı
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin Avrupa editörü Peter Foster da, Yunan halkının Syriza'dan umudu kesmemesinin Tsipras'ı yeniden başbakanlığa taşıdığını yazdı bugün.
Foster'a göre, seçmenlerin muhalefetin vaatlerine inanmaması da Tsipras'ın başarısında etkili oldu.
Independent gazetesinin Atina'daki muhabiri Peter Popham ise Syriza'nın beklenenin çok üstünde oy aldığına ve kamuoyu araştırma şirketlerinin tahminlerinde yanıldığına dikkat çekiyor.
Zira son araştırmalarda Syriza ile Yeni Demokrasi Partisi başa baş görülmüş, hatta bazı anketlerde Yeni Demokrasi Partisi ilk sırada gösterilmişti.

Başyazısında "Devrim çarçur edildi" diyen Times gazetesi ise Yunanistan'da olanlara daha farklı bir açıdan yaklaşmış.
Gazete Ocak ayında Avrupa'da modern zamanların en solcu hükümetini kuran Syriza'nın seçmenlere fazla bir seçenek sunamadığını belirtiyor.
"Yunanistan gerçeklerle yüzleşmeli ve reformlar konusunda ciddi bir koalisyon hükümeti kurulmalı" diyor gazete.


'Kriz sürüp gidecek'
Guardian gazetesinin ekonomi editörü Larry Elliott ise Yunanistan'da seçim sona erse de, krizin sürüp gideceği kanısında. Elliott bu duruma gerekçe olarak, kreditörlerin Atina'dan ağır talepleri olmasını gösteriyor:
"Muhtemelen Yunanistan hükümeti hedeflere yine ulaşamayacak. Bu da yeni bütçe kesintisi baskılarını beraberinde getirecek. Yunanistan yine uzun süre yanlış nedenlerle manşetlerde olacak. Dördüncü bir kurtarma paketinden, aksi takdirde Yunanistan'ın temerrüde düşme ihtimalinden söz edilecek. Anlayacağınız seçim geride kaldı ama ekonomik kriz bitmedi."

'Nasılsa yine burdayız!'
Yine de dünkü seçim sonrası Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın çok daha iyi konumda olduğuna şüphe yok.
Zira Tsipras Temmuz ayında yaptırdığı referandumda halkın reddettiği kemer sıkma önlemlerini hemen akabinde kabul etmek zorunda kalmış, Ağustos ayında da bazı Syriza milletvekillerinin partisinden ayrılmasıyla parlamentoda çoğunluğu kaybetmişti.
Syriza'dan ayrılanların kurduğu, drahmiye dönüşü savunan Halkın Birliği Partisi, barajı aşarak parlamentoya giremedi.

Kreditörler Ekim ayında Yunanistan ekonomisinin son durumunu değerlendirecek. Syriza'da hala dayatılan koşullar nedeniyle özellikle AB'ye ve IMF'ye tepki var.
Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise yeni Yunan hükümetiyle yakın işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Peki bu şartlarda kurulacak yeni hükümet, dört yıl görevde kalabilecek mi?
Gazeteci Yorgo Kirbaki bu soruya, seçim sonrası gittiği parti merkezlerinde yetkililerin sık sık kurdukları bir cümle ile yanıt veriyor:
"Nasılsa 6 ay sonra, 1 sene sonra yine burdayız!"
'Hükümetin 4 yıl sürmesi zor'
"Dört yıl biraz zor gözüküyor" diyen Kirbaki, sözlerini şöyle tamamlıyor:
"Syriza hala içindeki herkesin aynı görüşte olduğu bir parti değil. Avrupa'nın direktiflerinin yerine getirilmesini öngören tasarılar parlamentoya geldiğinde çatlak sesler çıkabileceği, istifalar olabileceği söyleniyor. Ve koalisyon partilerinin 300 üyeli parlamentoda sadece 155 milletvekilleri var.
"Dört ayda 150 reform tasarısının Yunanistan Parlamentosu'ndan geçmesi gerek. Hükümetin önce reform, zam ve yeni vergi fırtınasını atlatması lazım. Yani Tsipras'ın yürümesi değil, koşması gerekiyor."

BBCTurkish.com, 21.09.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.