Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İngiltere genel seçim için sandık başında

İngiltere genel seçim için sandık başında
İngiltere'de bugün yaklaşık 50 milyon seçmen ülkenin gelecek beş yıl boyunca hangi parti veya partiler tarafından idare edileceğini belirlemek için sandık başında.

Seçimler "ülke tarihinin en başa baş giden sandık yarışı" olarak görüldüğünden, katılımın da geçen yıllara göre yüksek olması bekleniyor.

BBC Türkçe olarak İngiltere'deki seçim yasaklarına uymak zorunda olduğumuz için seçim sonuçlarına dair tahminleri, kamuoyu yoklamalarını ve partilerin seçim kampanyalarında öne çıkan konuları bugün yayımlayamıyoruz.

Sandıklar yerel saatle 22:00'de (TSİ 24:00) kapanıyor.

Ülkenin birçok yerinde sandıklar okullara, toplum merkezlerine ve kiliselere ait salonlara kuruldu fakat publar, çamaşırhaneler ve bir okul otobüsü de oy verme merkezine dönüştürüldü.

Ülkenin iki büyük partisi Muhafazakarlar ile İşçi Partisi, seçimden önde çıkma yarışlarını sürdürüyor.

Ancak hükümeti kurmak için Liberal Demokratlar, İskoç Ulusal Partisi SNP, AB ve göçmen karşıtı sağcı parti UKIP ya da Yeşiller gibi diğer partilerden birinin desteğine ihtiyaç duymaları bekleniyor.

İngiltere son beş yıldır Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyonu ile yönetiliyor.

UKIP lideri Nigel Farage, İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Yeşillerin lideri Natalie Bennett, SNP lideri Nicola Sturgeon ve Muhafazakar lider, Başbakan David Cameron sabahın ilk saatlerinde oylarını kullandılar.

Bazı seçmenler ise posta ile ve bu seçimlerde ilk defa olmak üzere internet üzerinden oy kullandı.

Geçen seçimlerde posta ile oy kullananların oranı %15'i bulmuştu.

Seçimde oy kullanmak için 18 yaşında olmak ve Britanya vatandaşı olmak gerekiyor.

Burada oturum izni olan İngiliz Uluslar Topluluğu ya da İrlanda Cumhuriyeti vatandaşları da oy kullanabiliyor.

Seçim sistemi

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor.

Yani Avam Kamarası'nda görev yapacak 650 milletvekilini belirleyen seçim bölgelerinin her birinde, en fazla oyu alan aday seçiliyor.

Aslında seçim sistemi, İngiltere'de yıllardır tartışılan bir konu.

Dar bölge sistemini eleştirenler, bunun sadece büyük partilerin işine yaradığını, iktidarın hep iki parti arasında el değiştirdiğini, bu iki partiye verilmeyen milyonlarca oyun boşa gittiğini söylüyor ve nisbi temsile dayalı bir seçim sistemi istiyorlar.

Ancak koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın girişimi ile Mayıs 2011'de yapılan bir referandumda, seçim sisteminin değiştirilmesi %67,9'luk bir çoğunlukla reddedilmişti.

Referanduma katılım %41 olmuştu.

Dar bölge sistemini savunanlar, temsili sistemlerin istikrarsız koalisyon hükümetleri doğurduğunu söylüyor.

Ancak bugün yapılan seçimlerden bir koalisyon ya da azınlık hükümeti çıkması, bu tartışmaları yeniden gündeme getirebilir.

BBCTurkish.com, 07.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.