Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Paris ile dayanışma gösterileri

Paris ile dayanışma gösterileri

Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırı sonrası Avrupa’nın pek çok kentinde dayanışma gösterileri düzenlendi.

Başta Paris olmak üzere Fransa'nın pek çok kentinde Charlie Hebdo saldırısını protesto etmek ve kurbanları anmak için binlerce kişi sokaklara çıktı.

Lyon ve Toulouse kentlerinde az 25 bin kişinin toplandığı, Paris'te de 5 bin kişinin protesto gösterilerine katıldığı bildirildi.

Paris'te insanlar saldırının düzenlendiği Cumhuriyet Meydanı'na bir kilometre mesafede toplandı.

Göstericiler, üzerinde "Je suis Charlie"/ “Ben Charlie'yim” yazılı pankartlar taşıdılar. Bazıları da “Basın özgürlüğünün bedeli yoktur” ve hayatını kaybeden dergi genel yayın yönetmeni Charbonnier'e ithafen “Charb özgür öldü” yazılı afişler taşıdı.

Nice kentinde de gösteriler düzenlendi.

Almanlar da andı

Berlin'deki Fransa Büyükelçiliği ve Brandenburg Kapısı önünde toplanan yüzlerce kişi de saldırıda ölenleri andı.

Berlinliler, kurbanların anısına mum yakarken tıpkı Paris'te olduğu gibi “Je suis Charlie Hebdo” yazılı pankartlar taşıdı.

Le Monde gazetesi, Dublin, Edinburgh, Amsterdam, Brüksel, Madrid, Roma, Viyana, Moskova, Tunus, Lima ve Rio de Janeiro'da da benzer gösteriler olacağını yazdı.

dw.de, 07.01.2015

Bir günlük ulusal yas

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 'Charlie Hebdo' dergisine düzenlenen saldırı sonrası ulusal yas ilan etti. Paris'te güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ulusa sesleniş konuşmasında, perşembe günü ulusal yas ilan ettiklerini duyurdu. Hollande, “En iyi silahımız vatandaşlarımızın birliğidir” şeklinde konuştu.

Bayrakların da üç gün boyunca yarıya indirilmiş olarak kalacağını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Özgürlük her zaman barbarlıktan daha güçlü olacaktır” dedi.

Hollande, saldırı sonrası olay yerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi almıştı. Saldırı, Paris'in doğusundaki 11. bölgede meydana geldi.

Saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı. Ölenler arasında, Charb adıyla tanınan derginin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier de dâhil dört karikatürist ve iki polis memuru da bulunuyor. Ölen diğer karikatüristler Cabu, Wolinski ve Tignous olarak tanınıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve saldırının silahlı üç kişi tarafından düzenlendiğini açıkladı.

Baskını düzenleyen ve binaya tekbir getirerek giren maskeli silahlı kişiler saldırı sonrası olay yerinden kaçmayı başardı.

Kaçmadan önce "Peygamberin intikamını aldık" diye bağırdıkları kaydedildi. Güvenlik güçleri saldırganları yakalamak için Fransa genelinde alarma geçirildi.

Fransa hükümeti toplandı

İbadethaneler, mağazalar, basın kuruluşlarına ait binalar ve ulaşımda güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı. Fransa hükümet yetkililerinin acil olarak toplandığı bildirildi.

Fransa'da Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy de saldırıyı kınadı. Basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, olayı "ifade özgürlüğüne açık ve net bir saldırı" olarak niteledi.

Sarkozy, "Fransa, kalbinden vuruldu. Sorumlular, adalete teslim edilmeli" ifadelerini kullanarak adaletin bir an evvel yerini bulması gerektiğini dile getirdi.

Saldırıdan önce Charlie Hebdo, Twitter'da terör örgütü IŞİD'in halife ilan ettiği Bağdadi ile ilgili bir karikatür yayınlamıştı.

"Charlie Hebdo" dergisi yayınladığı Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle ölüm tehditleri alıyordu. 2011 yılında "Şeriat" özel sayısı çıkaran dergi genel yayın yönetmeni olarak Hz. Muhammed'i belirlemiş, bunun üzerine derginin merkezi kimliği belirsiz kişilerce kundaklanmıştı.

dw.de, 07.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.