Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Gözaltına alınan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink serbest

Gözaltına alınan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink serbest
2006'dan beri Türkiye'de çalışan ve 2012'den bu yana da Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Gazeteci yaklaşık 2,5 saat emniyette tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Geerdink Diyarbakır'da gözaltına alındığı sırada, Ankara'da resmi temaslarda bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise "Şoke oldum" ifadesini kullandı.

Geerdink, saat 13.30 sularında Twitter'dan takipçileriyle paylaştığı mesajında Terörle Mücadele ekiplerinin evini aradığını, sekiz kişiden oluşan ekibin kendisini emniyete götürmekte olduğunu ve "terör örgütü propagandası yapmak"la suçlandığını yazdı.

HOLLANDALI BAKAN DA TÜRK GAZETECİLERLE BİR ARADAYDI
Geerdink'in Diyarbakır'da gözaltına alındığı saatlerde, vatandaşı olduğu Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bert Koanders da Ankara'daydı. Koanders, Büyükelçiler Konferansı nedeniyle, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine, tüm dünyada görev yapan Türk Büyükelçilere konuşma yapmak üzere Ankara'ya gelmişti. Koanders ayrıca Türk gazetecilerle de sohbet toplantısı düzenledi.

"ŞOKE OLDUM"
Koenders, Hollanda Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Geerdink'in gözaltına alınmasından dolayı şoke oldum. Bu konuyu, burada, Ankara'da, Türk meslektaşım Çavuşoğlu ile kişisel olarak görüşeceğim" ifadesini kullandı.

"TWEET'LERDEN DOLAYI GÖZALTINDA"
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Geerdink'in "tweet’leri nedeniyle" gözaltına alındığını açıkladı.

Elçi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Hollandalı Gazateci Frederike Twitter’daki yazı ve yorumları nedeniyle 'örgüt propagandası' suçlamasıyla gözaltına alınmış" ifadesini kullandı.

"ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE BIRAKILABİLİR"
Elçi, Geerdink'in önümüzdeki saatlerde serbest kalabileceğini de bildirdi.

Elçi, "Yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre, Hollandalı Gazeteci Frederike önümüzdeki saatlerde serbest bırakılabilir" ifadesini kullandı.

2,5 SAAT SONRA SERBEST KALDI
Geerdink'in 13.30'da gözaltına alındıktan yaklaşık 2,5 saat sonra serbest bırakıldığı haberi geldi.

KOENDERS GELMEDEN ÖNCE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA UYARMIŞ
Hollandalı Bakan Koenders'in, Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere Ankara'ya gelmeden sadece dört gün önce, Türkiye'yi basın özgürlüğü konusunda uyardığı da ortaya çıktı.

Koenders, iki Hollandalı milletvekilinin Türkiye'de basının durumu konusundaki soru önergesini yanıtlarken şöyle dedi:

"Türkiye'deki son gelişmeler endişe verici. Gazetecilerin tutuklanması, polisin medya merkezlerine baskınları açıkça AB'nin temel değerlerini ihlal ediyor."

'TÜRKİYE'YE MALİ YAPTIRIM ÖNERDİK AMA...'
Bakan Koenders, soru önergesine yanıtında, "AB'nin Türkiye'ye mali yaptırım uygulanmasını önerdiklerini" de açıkladı. Koenders, "Mali yaptırımlar konusunda diğer AB ülkelerinden destek almayı başaramadık ama tüm AB ülkeleri, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlemek üzere anlaştı" dedi.

 

CHP'DEN İLK TEPKİ: BU DEMOKRASİ DEĞİL
Geerdink'in, attığı tweet'ler nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla gözaltına alınmasına CHP de tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Hollandalı gazeteci gözaltına alındığı anda, Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükelçiler Konferansı'nda Türkiye'nin medya özgürlüğü bakımından dünyanın en iyi ülkeleri arasında olduğu söylüyordu. Başbakan Davutoğlu bugün Türiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde yasakları kaldırdığını ve çok ileri bir noktaya geldiğini grup konuşmasında söyledi. Aynı saatlerde Hollandalı gazeteci attığı tweet'lerden dolayı gözaltına alındı. Bu durum, gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gerek Davutoğlu'nun konuşmasını, konuştuğu anda tekzip edildiğinin çok açık bir kanıtıdır."

'140 KARAKTERLİ MESAJA BİLE TAHAMMÜLLERİ YOK'
Türkiye'nin 2014 yılında basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü alanında dünyanın 197 ülkesi arasında ancak 137'nci sırada yer aldığını ve "basını kısmen özgür" ülkeler kategorisinden "basını özgür olmaya ülkeler" kategorisine alındığını hatırlatan Tanrıkulu, şöyle dedi:

"140 karakterli mesajlardan korkan, buna bile tahammül edemeyen bir iktidar düzeniyle karşı karşıyayız. Bunun adı demokrasi değil, bunun adı diktatörlüğe giden bir çizgidir."

ERDOĞAN: HİÇBİR ÜLKEDE TÜRKİYE KADAR ÖZGÜR MEDYA YOK
Geerdink'in Diyarbakır'da gözaltına alındığı saatlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara'da, Hollandalı Bakan'ın konuşmacı olduğu Büyükelçiler konferansı kapsamında, Türk Büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir yemek verdi. Erdoğan, Türk Büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'deki basın özgürlüğüne ayrı bir vurgu yaptı ve şu ifadelere yer verdi:

"Basın özgürlüğü üzerinden teröre karşı alınan tedbirler üzerinden, terör örgütleri üzerinden Türkiye kötülenmek isteniyor. Bakıyorsunuz bir tahşiye olayı çıkıyor bu olaydan dolayı bir operasyon. Hemen olay basın özgürlüğü, basın özgür değilmiş. İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa’sında ne diğer ülkelerinde, türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur. Bunların hepsini gördük. Sıkıysa siz oralarda kalkın, cumhurbaşkanına başbakana saldırın, saldıramazsınız. Amerika’da almanya’da Rusya’da yapamazsınız. Bunların yüzüne yüzüne, onların görsel medyada çıkan şeylerini önlerine koymanız lazım."

Frederike Geerdink Kürt meselesi, insan hakları ve kadın odaklı yazılarıyla biliniyor.

Hürriyet, 06.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.