Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Philae'nin pili bitti, uyku moduna geçti

Philae'nin pili bitti, uyku moduna geçti

Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın 67P kuyruklu yıldızında incelemeler yapan Philae modülünün pilinin bittiği ve uyku moduna geçtiği açıklandı.

Ajans yetkilileri, modülün uyku moduna geçmeden önce gönderdiği verilerle kendisinden beklenen bütün görevleri yerine getirmiş olduğunu söylüyor.

Derin uçurumların bulunduğu bir bölgeye iniş yapan modül, maruz kaldığı dev gölgeler nedeniyle güneş enerjisi panellerini çalıştırıp pilini doldurmasını sağlayacak gün ışığına erişemiyor.

Avrupa Uzay Ajansı ESA, modülle en azından bir süreliğine son teması kurmuş olduklarından endişeli.

Philae'nin resmi Twitter hesabından atılan mesajda ''Yeni evim 67P kuyrukluyıldızı hakkında size daha fazla bilgiyi en kısa sürede vereceğim... zzzz'' denildi.

Kuyrukluyıldızın 12 saat süren bir gününde modülün üzerine sadece 1.5 saat süreyle güneş ışığı düşüyor. Dolayısıyla Philae'nin kendisini kuyuklu yıldıza taşıyan Rosetta uydusuyla temas kurabilecek enerjisinin olup olmayacağı bilinmiyor.

Ancak uyku moduna geçmiş olan modülün son ana kadar yapabildikleri büyük övgü alıyor.

Projenin yöneticilerinden Stephan Ulamec, ''Sessizliğe gömülmeden kısa bir süre önce araç, topladığı bütün verileri bize ulaştırabildi. Bu araç, çok zor koşullar altında harika performans sergiledi. Philae'nin kaydettiği inanılmaz bilimsel başarı nedeniyle hepimiz gurur duyabiliriz'' dedi.

ESA'ın bilim danışmanlarından Prof. Mark McCaughrean da, ''Modüldeki bütün cihazlar tanımlandıkları görevleri yerine getirip büyük miktarda veriyi bize ulaştırdılar, bu da heyecan verici. Philae, kuyruklu yıldız güneşe yaklaştıkça uyanabilir'' dedi.

Philea'nin son gönderdikleri, modülün kuyruklu yıldızın yüzeyindeki kazısından elde ettiği veriler oldu.

Yüzeyden malzeme toplayıp elde ettiği verileri dünyaya göndermesi Philae'nin misyonunun en önemli parçasıydı.

ESA'nın iniş yapıldığını tahmin ettiği nokta

2004'te Rosetta uydusuyla uzaya gönderilen Philae, 6.4 milyar kilometre seyahat ettikten sonra geçen hafta Jüpiter'in yörüngesi yakınlarındaki P67 kuyruklu yıldızına iniş yapmıştı.

Biliminsanları, modülün gönderdiği veriler satesinde güneş sisteminin ortaya çıkışına ilişkin yeri bilgiler edinmeyi amaçlıyor.

Philae'ye ne olursa olsun Rosetta, 67P'yi uzaktan izlemeye devam edecek.

BBCTurkish.com, 15.11.2014

Rosetta: Uzay modülünün şarjı bitebilir
Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki bir kuyruklu yıldızın üzerine inmeyi başaran uzay modülünün bir tepeciğin arkasında gölgede kalması nedeniyle güneş panellerinin çalışmadığı ve modülü şarj edemediği belirtildi.

Her ne kadar Philae modülü Avrupa Uzay Ajansı'yla (ESA) irtibat kurup fotoğraflar ve hatta ses kayıtları gönderse de, görevin tahmin edilenden çok daha kısa soluklu olma riski var.

Eğer Philae yeterli güneş ışını alamayıp kendi kendisini şarj edemezse sistemin tamamen devre dışı kalması olası.

67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına modül indiren ESA'daki bilim insanları Rosetta projesinin 2015'in sonlarına kadar sürmesini ve güneş sisteminin gizemleri hakkında yeni bulguları ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

10 yıllık bir yolculuğun ardından kuyruklu yıldıza ulaşan Rosetta uzay aracı, taşıdığı Philae modülünü Çarşamba günü kuyruklu yıldızın üzerine indirmeyi başarmıştı.

İlk iki denemede kuyruklu yıldızın yüzeyine tutunamayan Philae uzay aracı iki kez geri sekmiş ve üçüncü denemede yamuk bir şekilde de olsa yüzeyde tutunmayı başarmıştı.

Modülden gelen ilk fotoğraflar bir duvara benzeyen yükseltiye dayalı durduğu izlenimini veriyor.

Modülden gelen veriler aracın ya yan yattığına ya da dik bir eğimde durduğuna da işaret ediyor.

Şarj sorunu

ESA'nın iniş yapıldığını tahmin ettiği nokta

Philae'nin kuyruklu yıldızın üzerinde her 12 saatte bir 1,5 saatlik güneş ışığına maruz kaldığı hesaplanıyor.

Ancak bu sürenin cihazı yeteri kadar şarj etme konusunda yetersiz olduğu da belirtiliyor.

Eğer modül daha fazla güneş ışığı yakalayamazsa şarjı Cumartesi günü bitecek.

Almanya'daki ESA faaliyetlerinin Başkanı Paolo Ferri, "Şu anki hesaplamalarımız mevcut şarjın Cuma öğleden sonra ila Cumartesi öğleden sonra arasında bitebileceğini gösteriyor" dedi.

Modül ne kadar çok çalışırsa şarjının da o kadar hızlı tükenebileceği ifade ediliyor.

Konum değiştirme çalışmaları

ESA'daki bilim insanlarının şimdiki çabası ise modülün konumunu daha çok güneş alan bir noktaya taşımak yönünde.

Seçeneklerden birisinin modül üzerindeki hareketli parçaları kullanarak küçük bir sıçrama yapılması olduğu ifade ediliyor.

Ancak herhangi bir seçeneği planlayıp uygulamaya koymaya yetecek kadar süre olmadığından da endişe edenler var.

Bu nedenle ESA şu anki önceliğini "Philae modülü çalışır haldeyken toplayabildiğimiz kadar veri toplayacağız" şeklinde özetliyor.

Ancak Rosetta projesinin en önemli hedeflerinden birisi olan kuyruklu yıldızda sondaj yapma seçeneği şu an için şarj sorunu nedeniyle masadan kalkmış durumda.

Modülün sondaj yaparak kuyruklu yıldızın içindeki kimyasal yapıları incelemesi hedefleniyordu.

Modülün operatörlerinden Jean-Pierre Bibring, "Şu an sadece yüzeyi kokluyoruz. Ancak elbette bu bize kuyruklu yıldızın kimyasal yapısı konusunda çok net bilgiler vermiyor. Sondaj apmamız gerek ama şu an bu sondajı yaparsak projeyi de öldürmüş oluruz" diyor.

 

BBCTurkish.com, 14.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.