Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > IŞİD'e Türkiye'den yardım iddiası Hollanda Meclisi'nde

 IŞİD'e Türkiye'den yardım iddiası Hollanda Meclisi'nde
Hollanda Parlamentosu'ndaki yedi muhalefet partisi, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki cihatçı gruplara silah yardımı konusundaki iddialara ilişkin uluslararası bağımsız bir soruşturma açılmasını istiyor.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin grup toplantısında dile getirdiği tırlarla silah taşındığı iddiaları Hollanda Parlamentosu'nda da yankı buldu.
Muhalefet partileri, Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) de dahil, terör gruplarına silah yardımı yaptığı iddialarına ilişkin ortak bir soru önergesi verdi.
Dışişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle verilen önergeye ana muhalefetteki Sosyalist Parti (SP), Hıristiyan Demokrat Parti (CDA), Özgürlük Partisi (PVV), Hıristiyan Birliği (CU), Toplumcu Reform Partisi (SGP), Hayvan Partisi (PvvD) ve van Klaveren partileri imza koydu.
Önergede, Kılıçdaroğlu'nun CHP grubunda gösterdiği Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tutanağı ile 2 TIR şoförünün ifadeleri anımsatıldı.
Muhalefet partileri, önergede cihatçı gruplara silah yardımı iddialarının Hollanda'ya ait patriot bataryalarının bulunduğu Adana bölgesinde ortaya çıktığına işaret ettiler.
Bu nedenle Hollanda'nın Türk hükümetinden açıklama isteyip istemeyeceğini sordular.
Muhalefet, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın, iddialar konusunda CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Adana Başsavcısı ile görüşmeye hazır olup olmadığı sorusunu da yöneltti.
Hollanda hükümeti, daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin cihatçı gruplara desteği konusunda ellerinde somut delil bulunmadığını açıklamıştı.

Muhalefetin önergesinde, Newsweek ve New York Times'da yer alan, IŞİD'in Türkiye'de üye yetiştirme noktaları bulunduğu ve hükumetin buna müdahale etmediği yönündeki haberler de anımsatıldı.
Muhalefet partileri, "Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları ve uluslararası basındaki haberlere rağmen hala Türkiye'nin Suriye'deki cihada destek vermediğini söyleyecek misiniz?" görüşünü dile getirdiler.
Soru önergesinde, Türkiye'nin Musul'da rehin alınan konsolosluk personeline karşılık 180 IŞİD militanını serbest bırakmak için anlaşmaya vardı iddiaları anımsatıldı.

Önergede şu sorulara yer verildi:
"Serbest bırakılan IŞİD militanları arasında AB vatandaşlarının da bulunduğu doğru mu? Siz de İngiliz hükümeti gibi bu konuda Türk hükümetinden açıklama isteyecek misiniz? Türk hükümetinin IŞİD'in Türkiye lideri olduğu söylenen Halis Boyuncuk'u da serbest bıraktığı doğru mu? Doğruysa bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?"
Muhalefet partileri, daha önce bu yöndeki öneriyi geri çeviren Hollanda hükümetine, "Uluslararası soruşturma çağrısına artık bu kez destek verecek misiniz?" sorusunu yöneltti.

BBCTurkish.com, 18.10.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.