Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İskoçlar bağımsızlığa 'hayır' dedi

İskoçya bağımsızlık istemedi
Birleşik Krallık'tan ayrılmak için sandık başına giden İskoçya'da, halk "bağımsızlığa hayır" dedi.

İskoçya'da yapılan tarihi referandumda Birleşik Krallık'tan ayrılmama kararı çıktı.

İskoçya'nın 32 bölgesinde yapılan seçimde, "Bağımsızlığa hayır" kampanyası, referandumu 1 milyon 877 bin oyla kazandı. "Hayır"cıların oy oranı yüzde 55 oldu. Birleşik Krallık'tan ayrılmak istemeyen "hayır"cıların referandumu kazanması için 1 milyon 852 bin oya ihtiyaçları vardı.

"Evet" kampanyasının oyları ise 1.5 milyonda kaldı ve yüzde olarak 45 oldu. 

Tarihi referandumdan ‘hayır’ kararı çıkmasına rağmen, İskoçlar ciddi kazanımlar elde edecek çünkü; İngiliz hükümeti referandumdan "hayır" sonucu çıkması için vaadlerde bulunmuştu.

İskoç özerk parlamentosunun yetkileri artacak, İskoçya yeraltı kaynaklarından daha fazla pay alacak, Yerel Mecis Başkanı ve belediye başkanlarına, Londra Belediye Başkanı’nın yetklilerine eşdeğer yetkiler tanınacak. İskoç parlamentosu finans ve vergilendirme gibi konularda daha fazla kontrole sahip olacak.

(İskoç özerk parlamentosu, eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor. Ancak İngiliz Parlamentosu'nun İskoç milletvekilleri üzerinde, dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz Parlamentosu ayrıca, İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.)

Ayrıca, "hayır" ile "evet" arasındaki farkın az olması da, 3 yıl sonra referandumun tekrarlanma umudunu diri tutacak ve bu durum, İngiltere’nin izleyeceği siyaseti şekillendirecek.

NEDEN 'HAYIR' DENDİ?
İskoçların neden ‘hayır’ dediğine ilişkin de bazı saptamalar var.

Başarılı bir "evet" kampanyasına rağmen, İngiltere’nin eski ve yeni tüm siyasilerinin İskoçya’ya giderek "hayır" için kampanya yürütmesi ve Kraliçe’den gelen açıklamalar üzerine, İskoçların, sonuç bağımsızlık yönünde çıkarsa kendilerini belirsiz bir geleceğin beklediği fikrine kapıldıkları yorumları yapılıyor.

İngiltere basınında sonuca ilişkin ilk yorumlar ise şöyle:
Guardian: İskoçlar tarihi değişikllik için ‘bağımsızlığa hayır’ dedi.

Daily Mail: Kraliçe'nin İskoçları daha dikkatli düşünmeye çağırdığı açıklamasına gönderme yapan gazetenin internet sayfası, "İskoçya iyi düşündü" başlığını attı.

The Observer’ın online sayfasında ise, "Britianya artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak" dendi ve referandum sonrası yaşanması beklenen değişiklere vurgu yapıldı. 

NOTLAR
— "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunun yönetildiği ve 4 milyondan fazla İskoç'un sandık başına gittiği referanduma katılım oranı, yüzde 85 oldu. 

— 5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm İskoçlar dün yerel saatle 07.00 ile 22.00 arasında oy kullanabildi.

— İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in bugün öğleden sonra referandumla ilgili yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

— Sabahın erken saatlerinde referandum sonucunu değerlendirmesi beklenen İngiltere Başbakanı David Cameron, resmi twitter hesabından "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasını yürüten Alistair Darling'i kutladı.

— Bağımsızlık kampanyasının başını çeken ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri ve İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "bağımsızlığa evet" kararının çıktığı İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow'u kutladı.

— Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında bağımsızlık referandumunun 18 Eylül 2014'te yapılması için 15 Ekim 2012'de Edinburgh Anlaşması imzalanmıştı. Birlik yanlıları ile karşıtları yaklaşık iki yıl boyunca kampanyalar yürüttü.

ntvmsnbc.com, 19.09.2014

İskoçya kararını verdi: Bağımsızlığa "hayır"
 
 
 
  1. Birleşik Krallık içinde iktidarın nasıl paylaşılacağı konusundaki tartışma asıl şimdi alevleniyor.


     

     

    İndir

     

  2.  
     

    ANALİZ: Demokrasinin sağlıklı olduğuna işaret

    İskoçya referandumu dünyanın birçok yerinde ilgi ve heyecanla izlendi. Referandumdan bağımsızlık çıkmaması ile rahat bir nefes alanlar da oldu. BBC diplomasi muhabiri Bridget Kendall değerlendiriyor:

    "Bazıları İskoçya'nın bağımsız olmasının diğer ayrılıkçı hareketleri güçlendireceğinden endişe ediyordu, Birleşik Krallık ile siyasi, ekonomik ya da askeri ortaklıklar içinde olan bazıları ise, müttefiklerinin zayıflamasından.

    "Peki referandumdan bağımsızlığa hayır çıkması Britanya'nın uluslararası konumunu etkiledi mi?

    "Batı'nın ve onunla birlikte Britanya'nın da gerilediği ve Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya'nın yükseldiği tezleri zaten bir süredir gündemde.

    "Referandumun yapılmış olmasının bile bunun kanıtı olduğunu düşünenler var. Aynı zamanda İskoçya'ya vadedilen genişletilmiş özerklik ve anayasal reform sürecinin Britanya'yı uluslararası gelişmelere etkin bir şekilde katılmaktan bir süre alıkoyacağını düşünüyorlar.

    "Avrupa Birliği içinde bir başka kaygı da var: Ya Muhafazakar Parti Britanya seçimlerini bir daha kazanır ve 2017 yılında bu kez AB'den ayrılma konusunda bir referanduma giderse?

    "Ama bardağın dolu yanına da bakmak mümkün. Britanya parlamentosu İskoçya'ya bağımsızlık konusunda kaderini belirleme fırsatı vermekle bir çok ülkenin yapmayı aklından geçiremeyeceği bir şey yaptı. Bunu Britanya demokrasisinin sağlıklı ve ayakta olduğunun işareti olarak görmek de mümkün."

  3.  
     

  4.  
     

    İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalma kararı NATO'yu da memnun etti.

    NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Birleşik Krallık NATO'nun kurucu üyelerinden ve eminim gelecekte de ittifakın güçlü kalmasında kilit rol oynayacaklar" dedi.

    İskoçya'nın bağımsız olması durumunda NATO'daki dengeler konusunda birçok belirsizlik ortaya çıkacaktı. Birleşik Krallık nükleer denizaltıları İskoçya sularında konuşlanmış durumda. Referandum kampanyası süresince bağımsızlık isteyenler Trident denizaltılarının İngiltere'ye geri gönderilmesini istemişti.

  5.  
     

    Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz İskoçya referandumundan çıkan sonucu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve "Karşılaştığımız güçlükleri aşmak için birlik olmanın ne kadar önemli olduğu, içinden geçtiğimiz zorlu dönemlerde kanıtlanmış bir gerçek. İskoçya doğru kararı verdi" dedi.

  6.  
     

    ANALİZ: Anayasal devrim

    BBC'nin önde gelen siyasi yorumcularından Andrew Marr'a göre, referandumdan İskoçya'ya bağımsızlık çıkmadı ama Britanya için "Anayasal devrim" çıktı hem de en hızlısından:

    "İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılsın mı ayrılmasın mı sorusuyla başlayan bir oylama Başbakan tarafından yapılan olağanüstü bir anayasal devrim açıklamasıyla sonuçlandı.

    "Uzun zamandır cevap bulunamayan sorulara bu kez Londra'daki parlamentoda kapalı kapılar ardında, ana akım partilerin tatlı tatlı uzlaşmamakta uzlaşmasıyla değil, açıkta, herkesin, İskoçya ve Birleşik Krallık seçmeni milyonların gözü önünde yanıt aranıyor.

    "İskoçya şoku, çok kısa bir zaman içinde gerçekleşecek bir anayasal devrim getirdi. Muhtemelen tanık olduğum en heyecan verici siyasi olay bu.

  7.  
     

    Referandumdan 'Hayır' oyu çıkmasıyla birlikte Londra borsasındaki İskoç şirketlerinin hisseleri de hızla yükselişe geçti. İskoçya merkezli bankalar Royal Bank of Scotland ve Lloyds Banking hisseleri sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 1,8 yükseliyor.

    Sigortacılık devi Standard Life ise yüzde 1,6 primli. Enerji ve madencilik alanında faaliyet gösteren Weir Group hisseleri yüzde 1,48 artıda. Altyapı hizmetleri sunan Babcock International da borsada yüzde 2 yükseliyor.

  8.  
     

  9.  
     

    ANALİZ: "Bu iş bitmedi"

    BBC editörü Nick Robinson, referandumun net bir oy farkıyla sonuçlanmış olmasının hiçbir şeyin sonu olmadığını vurguluyor, "Bu iş bitmedi" diyor ve açıklıyor:

    "Halk sözünü söyledi ve İskoçya bağımsızlığı reddetti. Sonuçlar da kampanyanın her iki kampı tarafından kabullenildi. 'Bu iş bitti' diye düşünüyor olabilirsiniz, ama hiç de öyle değil.

    "1,5 milyon Britanya vatandaşının Birleşik Krallık'tan ayrılma yönünde oy kullanması, İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow'da seçmenin çoğunluğunun bağımsızlığı tercih etmiş olması ve Londra'nın kısa bir süre için de olsa referandumu kaybettiğini düşünmesi az bir şey değil.

    "Britanya'nın üç ana akım partisi şimdi sadece İskoçya için değil İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'yı da etkileyecek kapsamlı bir anayasa değişikliğinden söz ediyorlar.

    "İskoçya Parlamentosu'na daha fazla yetki devretmek üzere bir takvimde anlaştılar ama neyi ve nasıl devredecekleri konusunda uzlaşma sağlanmış değil. Alex Salmond bağımsızlık oylamasını kaybetmiş olabilir ama hâlâ İskoçya Başbakanı. Kendisine önerilen herşeyi kolayca kabul etmesi beklenmiyor.

    İki sınıf milletvekili

    "Başbakan Cameron konuşmasında, 'İngiliz yasaları için İngilizler oy verecek' dedi ama seçim manifestosunda olduğu halde bunu şimdiye kadar uygulayamamasının sebepleri var.

    "Bu, iki farklı sınıf milletvekili yaratabilir ve hükümetin bazı yasaları geçirmek için çoğunluğu olması ama diğer bazı yasaları geçirememesi anlamına gelebilir. Mesela İskoçya'da İngiltere'ye kıyasla çok daha güçlü bir seçmen tabanı olan müstakbel bir Britanya İşçi Partisi hükümeti, İngiltere ile ilgili yasaları parlamentodan geçiremeyebilir.

    "İlk kez 1977'de gündeme gelen ve West Lothian sorunu diye adlandırılan özerklikle ilgili bu temel mesele henüz çözümlenebilmiş değil.

    "O zaman, 'İngiltere'deki Lancashire bölgesinin milletvekili İskoçya'ya dair konularda oy kullanamazken, İskoçya'nın West Lothian bölgesinin milletvekili İngiltere'yi ilgilendiren konularda neden oy kullansın?' diye sorulmuştu.

    "Bu referandum belki İskoçya'daki tartışmaya şimdilik nokta koymuş olabilir. Ama Birleşik Krallık içinde iktidarın nasıl paylaşılacağı konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirmiş bulunuyor."

     

  10.  
     

    Birleşik Krallık halkından BBC canlı anlatım sayfasına gelen bazı yorumları da aktaralım. Seçim sonucundan mutlu olanlar da var üzüntüye kapılanlar da...

    Larissa, Fife: Sonuç rahatlatıcı olsa da referandum halkı ikiye böldü. Bağımsızlık isteyen yüzde 45'in sesi de duyulmalı ve parti liderleri daha çok temsil hakkı yönündeki talepleri karşılamalı. Umarım bu referandum Westminster'da uzun süredir gerçekleşmesi gereken değişimin fitilini ateşler.

    Lorna: Çok ama çok üzgünüm. Az önce Cameron'ı dinledim. Brown'un seçim kampanyasında verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmeyecek.

    J.Fin: İskoçya'nın eline tarih yazma fırsatı geçmişti. Şimdiyse Birleşik Krallık iktidarı İskoçya'yı tarih olarak görecek.

  11.  
     

    Referandumun "hayır" kampanyasının zaferiyle sonuçlanacağının belli olmasının ardından kameralara yansıyan bazı görüntüler:

  12.  
     

    Sterlin değer kazandı

    İskoçya'nın bağımsızlığa hayır demesinin ardından İngiliz sterlini euro karşısında son iki yılın en yüksek rakamını gördü.

    Sterlin yüzde 43 artarak 1,2743 euroya yükseldi.

  13.  
     

    BBC iç politika editörü Nick Robinson, Cameron'ın konuşmasıyla ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:

    "Başbakan David Cameron'un konuşmasında yeni olan İskoçya hakkında söyledikleri değil, İngiltere hakkında söyledikleri oldu: İngiliz seçmene İngiltere'yi ilgilendiren yasa tasarıları oylandığında İngilizlerin oyuna başvurulacağını vadetti. Bu Muhafazakar Parti'nin programında olup da hayata geçiremediği bir vaaddi aslında, çünkü koalisyon ortağı Liberal Demokratlar'ın onayını alamamıştı."

  14. SON DAKİKA
     
     

    NİHAİ SONUÇLAR:

    Highland'de de oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından nihai sonuçlar belli oldu. Buna göre:

  15.  
     

    İskoçya referandumundan "hayır" oyunun çıkmasıyla birlikte İngiltere'de piyasalarda iyimserlik arttı.

    Pound/ABD Doları paritesi 1,65'leri test etti

    Londra borsası ise güne yüzde 1'in üzerinde primle başladı

    Londra borsası FTSE 100 endeksi

  16.  
     

    Darling: Sessiz çoğunluk konuştu

    "Hayır" kampanyasının lideri ve İngiltere'nin eski maliye bakanlarından Alistair Darling, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı konuşmada, "Bu sadece İskoçya için değil tüm Birleşik Krallık için çok önemli bir sonuç." demişti.

    Aslen İskoç olan Darling, "sessiz çoğunluğun" konuştuğunu söylemiş, kampanya sürecinin kutuplaşma yarattığını belirtmiş ve "Haydi İskoçya, birlikte işimize bakalım" demişti.

    Salmond: Halkın iradesini kabul edin

    "Evet" cephesinin lideri ve İskoç Ulusal Partisi başkanı Alex Salmond da yenilgiyi kabullendiği açıklamasında, "Tüm İskoçya'ya halkın iradesini kabul etmeleri" çağrısında bulunmuş, "Tek bir ulus olarak yürüyeceğiz" diye konuşmuştu.

  17. SON DAKİKA
     
     

    Cameron: Şimdi ileriye bakma zamanı

    İngiltere Başbakanı David Cameron şu anda açıklama yapıyor. Cameron, "İskoçya halkı sözünü söyledi. Sonuç net. Dört ulustan oluşan ülkemizi birarada tutmaya karar verdiler. Milyonlarca insan gibi ben de çok mutluyum." dedi.

    Cameron, "Birleşik Krallık'ın sona erdiğini görmek kalbimi kıracaktı. Şimdi Birleşik Krallık'ın biraraya gelme, ileriye bakma zamanıdır." diye konuştu.

    Referandum gerekliydi

    Başbakanlık binası önünde kısa bir açıklama yapan Cameron, Londra hükümetinin İskoç halkına bağımsızlık referandumunda söz söyleme hakkı vermesinin doğru olduğunu söyledi. "İskoç halkının iradesini duyduk. Yeniden referandum olmayacak" dedi.

    Cameron, referandum öncesinde verilen taahhütleri de tutacaklarını belirtti.

  18.  
     

    İskoçya halkı, bağımsızlık referandumunda tercihlerini Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana kullandı.

    Referandumda seçmenin yüzde 55'i bağımsızlığa "hayır" derken, "evet" oylarının oranı yüzde 45'te kaldı.

    Peki "hayır" cephesinin bu zaferi ne anlama geliyor? Kampanya sırasında iki cephe arasında oluşan kutuplaşma nasıl aşılacak? Londra hükümeti İskoçya'ya ne yetkiler devredecek? Birleşik Krallık'ta siyasetin yönü nasıl değişecek? Gelişmeleri, tartışmaları BBC Türkçe'nin canlı anlatım sayfasına taşıyoruz.

    Tartışmamıza katılmak için BBC Türkçe'ye Twitter üzerinden @bbcturkce; Facebook üzerinden ise www.facebook.com/bbcturkceservisi adreslerinden ulaşabilirsiniz.

    BBCTurkish.com, 19.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.