Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > NATO'dan Irak'a müdahale sinyali

NATO'dan Irak'a müdahale sinyali
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele konusunda "Irak hükümetinden bu yönde talep gelirse NATO içinde ciddiyetle değerlendirilir" dedi.

NATO üyesi ve ortağı 60 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Galler'deki NATO Zirvesi öncesi konuşan Rasmussen, IŞİD ile mücadele bağlamında NATO üyesi ülkelerin bireysel olarak attıkları adımları ve ABD'nin askeri girişimini memnuniyetle karşıladığını belirterek "Irak, NATO'dan destek talebinde bulunmadı" dedi. Rasmussen, uluslararası toplumun, IŞİD'in ilerlemesini durdurma zorunluluğu olduğunu kaydetti.

Galler Zirvesi'nin örgüt tarihinin en önemli toplantılarından biri olacağını söyleyen Rasmussen, "Çok önemli bir zamanda çok önemli bir zirve. Dramatik şekilde değişmiş bir güvenlik ortamıyla karşı karşıyayız" dedi.

Doğuda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığını, güneydoğuda IŞİD'in yükselişine tanıklık edildiğini, güneyde şiddet, güvensizlik ve istikrarsızlık gördüklerini söyleyen Rasmussen, "Zirvede, bu tehditleri göğüsleyecek ve müttefiklerimizin savunmasını güçlendirecek önemli adımlar atacağız" diye konuştu.

Afganistan'da 2003'ten bu yana süren Uluslararası Güven Destek Gücü'nün (ISAF) görevini tamamladığının açıklanacağı zirvede, NATO'nun 2014 sonunda bu ülkeden büyük ölçüde çekilmesi planlanıyor. Afgan makamlarının 2014 sonrası dönemde NATO'nun Afganistan'da farklı formatta varlığını sürdürmesi ve eğitim, danışma ve destek amaçlı Kararlı Destek misyonunu başlatabilmesi için gerekli belgeleri imzalamaması, "toptan çekilme" riskini gündeme getirmiş durumda.

'AFGANİSTAN'DA ZAMAN DARALIYOR'
Zamanın çok önemli olduğunu belirten Rasmussen, "Çok yakında güvenlikle ilgili belgelerin imzalanıp imzalanmayacağını bilmemiz gerekiyor" dedi. Afganistan'ın ABD ile ikili güvenlik anlaşmasını, NATO ile de güçlerin durumu anlaşmasını (SOFA) imzalaması gerekiyor. Rasmussen, nihai kararın verileceği zamana yaklaşıldığını ve belgelerin zamanında imzalanması konusunda umutlu olduğunu söyledi.

NATO Zirvesi öncesinde düzenlenen Geleceğin Liderleri isimli toplantıda da konuşan Rasmussen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının "alarm zili" olduğunu ve özgürlük, güvenlik ve refahın bedava olmadığını hatırlattığını ifade etti.

NATO'nun üyelerini korumak için aldığı ve alacağı tüm önlemlerin NATO-Rusya ilişkilerinin temelini oluşturan 1997 tarihli belgeye uygun olduğunu kaydeden Rasmussen, "Rusya temel ilkeleri ihlal etti" dedi. Zirvenin, NATO'nun geleceğini şekillendireceğini vurgulayan Rasmussen, "Kararlılığımızı, birliğimizi ve dayanışmamızı gösterecek" ifadelerini kullandı.

Kriz çemberinde bulunan NATO'nun ve Transatlantik toplumun bir güvenlik, istikrar ve refah adası olduğunu belirten Rasmussen, gerekmesi halinde NATO üyesi ülkeleri hızla korumak amacıyla Eylem Planı'nın kabul edileceğini ve savunma harcamalarındaki düşüş trendini tersine çevireceklerinin altını çizdi.

NATO Zirvesi'nde ilk kez siber savunmanın ortak savunmanın bir parçası olduğu ilan edilecek.

Hürriyet, 04.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.