Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Tehlikeli bir dünyada NATO

Tehlikeli bir dünyada NATO

Her ikimiz de Atlantik'in farklı taraflarında, Soğuk Savaş'ın gölgesinde büyüdük ve ger ikimiz de Berlin Duvarı'nın yıkıldığı o sıradışı günü hatırlıyoruz. O güne kadar NATO, Soğuk Savaş'ın ısınmasını engellemişti. O günden sonra ise, eski düşmanların NATO müttefikleri olması ve Rusya ile yeni ortaklıklar kurmak için çalışmamızla, Avrupa'da bir savaş olacağını düşünmek zorlaştı.

Şimdi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarıyla o öngörülmemiş barış dönemi yine tehlike altında. 2. Dünya Savaşı'nın sonlanmasından bu yana ilk kez bir Avrupa ülkesi, güç kullanarak bir başka ülkenin toprağını aldı. Gün be gün, Rusya'nın Ukrayna'da birliği bozan varlığına ilişkin kanıtlara rastlıyoruz; sınırlarında savaşa hazır birlikler yığılıyor ve Rusya'nın insani yardım sağlayıcısı imajını değiştirmek için gülünç bir teşebbüste bulunuyor. Malezya Havayolları'na ait 17 sefer sayılı uçağın trajik bir şekilde düşürülmesi, Rusya'nın düşüncesiz eylemlerinin küresel sonuçlarını net bir şekilde göstermiş oldu.

Ancak 2014'teki tehlikeler, Soğuk Savaş döneminden farklı. Tehlikeler çok daha fazla ve sinsi. Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya uzanan krizlerle birlikte istikrarsızlık güneye gittikçe artıyor. Rusya da şipşak uygulamalar, gizli komandolar ve kaçak olarak sokulan füzelerle karma bir savaşa başvuruyor.

Bu değişmiş dünyada, NATO'nun temel görevi ise aynı: Tüm üyelerinin toprakları, nüfusları ve ortak değerlerini savunmak. Kolektif savunmaya bağlılığımız hâlâ kaya gibi sağlam. NATO'nun üst düzey sivil ve askeri temsilcileri olarak görevimiz ise, NATO'nun üyelerini, her türlü tehdide karşı koruyabildiğinden emin olmak.

Hava politikası misyonumuzu ikiye katladık, Karadeniz ve Baltık'a daha fazla gemi yerleştirdik ve Doğu Avrupa'da daha fazla tatbikat düzenledik. 28 müttefiğin tamamı bu savunma çabalarına katkıda bulunuyor.

Birkaç hafta içinde Wales'te yapılan NATO zirvesinde, gelecekteki sorunları çözmek için NATO'yu daha formda, hızlı ve daha esnek hâle getirmek için gereken adımları atacak. Bu Hazırlılık Planı'nın üç unsuru olacak.

İlki; NATO müttefiklerinin güvenliğini garanti altına almak için hâlihazırda attığımız adımların üzerine inşa ederek, bu adımları uzun vadede daha sürdürülebilir hâle getirmemiz gerekiyor.

İkinci olarak, NATO güçlerinin Doğu Avrupa'da ihtiyaç olunduğu müddetçe kalması, istihbarat toplama ve paylaşımlarının artırılması, savunma planlarının güncellenmesi ve daha fazla tür, yer ve sıklıkta tatbikatların yapılması gerekiyor.

Üçüncü olarak, hızlı yanıt yeteneğimiz olan NATO Yanıt Gücü'nün, herhangi bir kriz patlak vermeden önceki ilk belirtilerde harekete geçmesini sağlamamız gerekiyor. Hız, NATO sınırlarında oluşabilecek ani tehditleri caydırmak için en çok ihtiyacımız olan şey. Aynı zamanda ekipman ve malzemelerin önceden yerleştirilmesi gerekiyor ki; gerektiğinde yüksüz gidilip, sert vurulabilsin.

Doğru yeteneklere, doğru yerde ve doğru zamanda sahip olmak, tehdit ve güvence; savaş ve barış arasında farkılık yaratabilir.

NATO zaten ihtiyacı olan düzenlemeleri yapması için gereken ekipman, yetenek ve uzmanlığa sahip, ancak askerlerimizin duruşu, mevzilenme ve altyapıda bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Bu değişiklikler için aynı camanda modern ve intikal güçlere sürekli yatırım gerekiyor. Düşen savunma bütçeleri trendini değiştirmek ve güvenlik için sorumlulukları adil bir şekilde üstlenmek için wales zirvesi önemli fırsat.

Tehlikeli dünyaya adapte olmak ve Rusya'nın çifte oyununa yanıt vermek için bu tedbirlerin gerekli olduğuna inanıyoruz.

Rusya'yı sorumlu bir seçim yaparak, askerlerini çekmeye, karma savaş taktikleri uygulamaya ve krize siyasi bir çözüm bulunması için uluslararası toplum ve Ukrayna hükümetiyle görüşmeye çağırmaya devam ediyoruz.

Ancak diğer yandan NATO için de, ittifağın hazır ve istekli olduğundan ve 1 milyar vatandaşımızı savunabileceğinden emin olmak için doğru seçimleri yapmamız gerekiyor. Bu, wales zirvesinde bizim 1 numaralı görevimiz ve önergemizi birlik içinde destekliyoruz.

Açık bir mesaj göndereceğiz. NATO, bugün ve gelecekte, "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" felsefesine inanıyor.

wsj.com.tr, 19.08.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.