Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Dünyanın terör haritası

Dünyanın terör haritası
  • MICHELLE COFFEY
[image]
 

Risk analitik şirketi Maplecroft tarafından Çarşamba günü yayınlanan rapora göre terörist saldırılarla ilişkili ölen sivillerin sayısı artıyor.

Terörizm ile ilişkili ölümler geçen son beş yılın ortalamasına kıyasla yüzde 30 artış kaydetti. Rapora göre Temmuz ayında sona erken 12 aylık periyodda terörist saldırılar nedeniyle ölenlerin sayısı 18 bin 668.

Ancak MarketWatch yazarı Matthew Lynn'in köşesinde belirttiği gibi finansal piyasalar dünyada yaşanan dehşet verici bazı olayları görmezden gelerek bunun yerine merkez bankalarına odaklanıyor.

Irak en fazla terörist saldırının yaşandığı ülke oldu. 12 aylık süre içerisinde gerçekleştirilen 3 bin 158 terör saldırısında 5 bin 929 kişi yaşamını yetirdi. Raporda, Irak hükümetinin Irak İslam Devleti gibi isyancı grupların ülkenin kilit öneme sahip şehirlerini ele geçirmesini engelleyememesinin daha fazla istikrarsızlığa neden olduğuna dikkat çekildi.

Genel olarak Irak'ta yaşanan terörizm üçüncü sırada bulunan Pakistan'da yaşanan terörist saldırıların üç katı.

Ancak Nijerya en ölümcül saldırıların gerçekleştiği ülke oldu. Irak'ta saldırı başına iki kişi ölürken Nijerya'da saldırı başına ölen kişi sayısı 24.

Libya'da ise aşırı gruplar arasında yaşanan şiddet nedeniyle saldırılar geçen yıl iki kat arttı. Ülkenin ekonomisi durma noktasına geldi. Ekonomisi temelde petrol sektörüne dayanan Libya'da isyancıların kilit öneme sahip limanları bloke etmesi nedeniyle petrol gelirleri düştü. The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre bu ülkede petrol ihracatı muhtemelen Ağustos ayından önce devam edemeyecek.

Maplecroft'ta politik risk analist olarak görev yapan Jordan Perry konuyla ilgili yaptığı açıklamada Libya, Kenya ve Mısır'da yaşanan çalkantılara dikkat çekerek, "Yatırımcıların turizm, petrol ve gaz gibi kilit öneme sahip sektörlere güveni zarar gördü. Şirketler ve çalışanları için koruma maliyetleri arttığında ve güvenlik azaldığında bu şirketler ülke seviyesindeki girişimlerini yeniden gözden geçirir" dedi.

Raporda ayrıca yatırımcıların; Nijerya, Filipinler, Kolombiya ve Kenya gibi "aşırı risk" kategorisine düşen büyümesi yüksek ülkeleri de yakından takip etmeleri gerekebileceği kaydedildi.

wsj.com.tr, 24.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.