Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Hamas'ın kabul edeceği bir ateşkes planı aranıyor

Hamas'ın kabul edeceği bir ateşkes planı aranıyor

ABD'li ve Arap yetkililer, Obama yönetimi, İsrail ve Ortadoğu'daki diğer müttefikleri, Mısır'ın ateşkes önerisini yeniden şekillendirdiğini söyledi. Yeni ateşkes teklifi, Hamas'ın roket atışını sonlandırmasını hâlinde Gazze'nin ekonomik çıkarlarına yönelik taleplerin karşılanmasını öngörüyor.

Diplomatlar, İsrail'in askeri saldırılarının 16. gününde iki aşamalı planın taslağını çıkardı. İsrail'in saldırılarının Gazze'de şiddetli çatışmalara neden olmasıyla, 700'ün üzerinde Filistinli, 35 de İsrailli hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının artması, Hamas'ın asker kanadının şaşırtıcı bir direnç ve güç gösterdiğini ortaya koydu.

Yeni ateşkes planı uyarınca, İsrail ve Hamas'ın önümüzdeki günlerde askeri operasyonlarını sonlandırmayı kabul edecek. Ardından ABD ve uluslararası toplum da, yoksul bırakılmış ve kuşatılmış Gazze için uzun vadeli bir toparlanma programı için müzakerelere başlayacak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çarşamba günü Tel Aviv'de iki saat İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile, Batı Şeria'da da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşmesinin ardından ortaya çıkan önerinin taslağını ortaya koydu. ABD'li yetkililer, Kerry'nin haftasonuna kadar bölgede kalmasını beklediklerini ifade etti.

HAMAS: HAKLARIMIZ İÇİN MÜZAKERE ETMEYİ REDDEDİYORUZ

Gazze'nin kontrolünü elinde tutan Hamas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi'nin geçtiğimiz hafta yaptığı ateşkes teklifini, hazırlanırken kendilerine danışılmadığı ve o planın Mısır ve İsrail'in ekonomik ablukasını sonlandırmadığı ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılmasını öngörmediği gerekçesiyle reddetmişti.

Ortada "tek taraflı olarak kabul edilmiş bir ateşkes anlaşması" olduğunu hatırlatan Kerry ile birlikte İsrail ve Mısır ziyaretlerini gerçekleştiren kıdemli bir ABD'li yetkili, "Sorulması gereken, önce şiddetin durdurulabileceği noktaya, daha sonra da daha derin konulara nasıl geleceğimiz" dedi.

Hamas'ın ekonomik yardım, ürünlerin Gazze'de daha serbest dolaşımı ve hareket kısıtlamalarının gevşetilmesi gibi taleplerini karşılamak, Hamas silahsız olduğu ve silah kontrolü devam ettirildiği sürece İsrail'in beklentileriyle de uyumlu olabilir.

İsrail, askeri harekata başlarken, Hamas'ın roket deposunu ve Hamas üyelerinin saldırılarda kullandığı tünelleri yok etmeyi hedeflediklerini söylemişti.

ABD'li yetkililer Netanyahu'ya, 8 Temmuz'da askeri harekatın başlatılmasından bu yana İsrail ordusunun bu amaçları doğrultusunda gerekeni fazlasıyla yaptığını savundu.

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meshal, çarşamba günü Katar'da, örgütün, sivillerin yaşadığı alanlardaki çatışmalara "ara vermeyi" kabul edeceğini söyledi, ancak buna karşılık Gazze'nin ekonomik çıkarlarının güvence altına alınmasını talep etti. Hamas'ın talep ettiği ekonomik çıkarlar, "Gazze'ye uzanan ticari rotaların açılması ve Hamas liderlerini etkileyen finansal kısıtlamaların gevşetilmesi" şeklinde ifade ediliyor.

Meshal, ortaya atılan önerinin Hamas'ın roket atışlarını sonlandırmaya yeterli olup olmayacağına dair bir açıklamada bulunmadı. Kerry, Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmeye ikna etmek için Katar ve Türkiye ile temas kuruyor.

"Halkımızın üzerindeki ablukayı sonlandırmayan ve insanlarımızın fedakarlığına saygı duymayan hiçbir teklifi kabul etmeyeceğiz" diyen Meshal, sözlerine "Herkes bizim ateşkesi kabul edip, haklarımız için de müzakere etmemizi istiyor. Bunu reddediyoruz" şeklinde devam etti.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Gazze sokaklarında tarafların hiçbiri geri adım atacak gibi görünmüyor. İsrailli askerler ile Khan Younis'te silahlı militanlar çok sert çatıştı. Evlerinden kaçan insanlar, tanklardan yoğun bombardıman olduğunu ve hava saldırıları ve hafif silah atışlarının yapıldığını anlattı.

Yaralılar, Khan Younis'te travma merkezine sahip en büyük hastane olan Nasser Tıp Merkezi'ne şarapnel yaraları ve kırıklarla ambulans ve özel araçlarla ulaştırıldı.

İsrail'in çarşamba günü Gazze'de üç askerinin daha öldüğünü açıklamasıyla, 8 Temmuz'da başlayan hava saldırılarından bu yana hayatını kaybeden İsrailli sayısı 32'ye yükselmiş oldu. İsrail'de, biri Gazze'den atılan roket atışı sonucunda hayatını kaybetmiş olan bir Taylandlı olmak üzere üç sivil yaşamını yitirdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da ölen Filistinli sayısının 715'e yükseldiğini, 4 bin 200'ün üzerinde de yaralı olduğunu açıkladı. İsrail'in saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin 166'sı çocuk, 67'si ise kadın.

Cenevre'deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in askeri eylemlerini soruşturmaya karar verdi. Konseyin soruşturma oylamasına katılan 47 üye arasında yalnızca ABD red oyu kullandı.

Netanyahu'nun ofisi bu kararı "gülünç" olarak niteleyerek, Hamas ve müttefiklerinin, Gazze'deki sivillerin hayatını tehlikeye attığı iddiasını tekrarladı.

HAMAS ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ

Hamas'ın şaşırtan askeri gücü, grubun "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ablukasının sonlandırılması" talebinde elini güçlendirerek, ateşkes çabalarını karmaşıklaştırdı.

İsral askerleri Gazze'ye girmekten kaçındığı sürece, İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemi, İsraillileri koruyordu. Ancak geçtiğimiz hafta başlatılan kara harekatı, İsrail'in bulunduğu koşulları, Hamas'ınkiyle daha benzer hâle getirdi.

İsrail'in askeri yetkilileri bu hafta Hamas'ın askeri kanadının gücünü beklememiş olduklarını söyledi. Adını vermek istemeyen İsrailli ordu yetkililerinden biri, Hamas'ın 2009 ve 2012'den çok daha donanımlı ve eğitimli olduğunu belirtti.

Yetkili, militanların "uzak durmak, nişancılara güvenmek ve yüz yüze çatışmak yerine daha gelişmiş patlayıcıları kullanmak" gibi stratejileri kullandığını söyledi. Hamas militanları, beş tünelle İsrail'e ulaşmayı başarıyor.

UÇUŞ YASAĞI

Gazze'nin roket atışları, salı günü ABD ve diğer ülkelerin, İsrail uçuşlarını iptal etmek zorunda bıraktı. ABD Federal Uçuş Yönetimi, çarşamba günü geç saatlerde Amerikan uçaklarına getirilen kısıtlamayı kaldırdı.

Sahil şeridinde yaşayanlarla yapılan röportajlar, Hamas'ın, İsrail'in bu savaşına direnç göstermesinin, hiçbir şey olmasa bile Gazzelilerin memnuniyetsizliğini, "komşu ülkelere öfkeye" dönüştürdüğünü gösteriyor.

Hamas'ı eleştiren biri olduğunu söyleyen, 44 yaşındaki belediye çalışanı Tamer Ebu Noquera, "Allah direnişte onların yardımcısı olsun" diyor.

"KAYBEDEBİLECEKLERİ BİR ŞEYLERİN VERİLMESİ GEREK"

Hamas, bu yılın başında Mısır'ın kapıları kapatmasıyla 30 milyon dolar zarar ediyordu. Grup, Mısır'daki tünellerden kaçakçılık yapıyordu.

Gazze'deki araştırma grubu Pathink Stratejik Çalışmalar'daki Filistinli siyaset bilimci Omar Şaban, Hamas ve Gazze'de yaşayan neredeyse tüm Filistinlilerin, "savaşın sonlanması için Gazze'deki ablukanın sonlandırılması ya da gevşetilmesini" istediğini anlattı.

"Savaş durumunda kaybedebilecekleri bir şeyleri olması lazım" diyen Şaban, şöyle konuştu: "Savaşın ateşkeste hiçbir iyi koşulun olmadan sonlandığını düşünün. Öyle olursa iki yıl sonra bir savaşın olacağını şimdiden kabullenebiliriz."

wsj.com.tr, 24.07.2014

Hamas ateşkes için şart koştu
Ortadoğu’da İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar sürerken, Hamas ateşkesi Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması koşuluna bağladı.

İsrail Ordusu'nun Gazze operasyonu sürüyor. Dün Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda 21 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. Filistinli kurtarma ekiplerinin verdiği bilgilere göre, Gazze'nin güneyindeki bir evin hedef alındığı saldırıda, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 6 kişilik bir ailenin fertleri öldürüldü. İsrail'in operasyonlarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 718'e yükseldiği ve bunların çoğunun da siviller olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda 32 İsrailli asker de çatışmalarda yaşamını yitirdi.

Bölgede ateşkes sağlanması amacıyla diplomatik çabalar sürüyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cidde'de Suudi Arabistan Kralı Abdullah'la ateşkes konusunu görüşmek üzere bir araya geldi. Bölgede bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'la bir görüşme yapmış ve ‘geçen 24 saat içerisinde ateşkes konusunda büyük ilerlemeler sağlandığını' söylemişti. Kerry daha sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü.

Abluka kaldırılsın'

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne yıllardır uyguladığı ablukayı kaldırmadığı sürece ateşkesi kabul etmeyeceklerini açıkladı. Meşal, büyük havayollarının İsrail'in Ben Gruion Havaalanı'na uçuşlarını durdurmasını da ‘büyük bir zafer' olarak nitelendirdi. Filistinli militan grupların füze saldırıları nedeniyle aralarında Lufthansa ve Air Berlin gibi büyük havayolu şirketlerinin de bulunduğu çok sayıda şirket, Tel Aviv uçuşlarına ara verdiklerini açıklamışlardı. İsrail'in verdiği bilgilere göre, 209 uçuştan 80'i iptal edildi. Gelişmelerin, İsrail ekonomisine büyük zarar verdiği belirtiliyor.

dw.de, 24.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.