Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İsrail kara harekâtı ile neyi amaçlıyor?

İsrail kara harekâtı ile neyi amaçlıyor?
İsrail'in Gazze'deki kara harekâtının süresi ve kapsamı ne olursa olsun bazı şeyler şimdiden çok net ortada. Bu harekât Hamas rejiminin devrilmesiyle ya da Gazze'nin yeniden işgal edilmesiyle sonuçlanmayacak.

Muhtemelen Mısır gibi dışarıdan etki eden aktörlerin yardımıyla hazırlanan bir anlaşma göreceğiz. Gazze de tüm bu şiddet sarmalıundan önceki durumuna geri dönecek, en azından bir sonraki şiddet sarmalına kadar.

Peki durum böyleyse İsrail Gazze'de neyi amaçlıyor?

İlk aşamada kara harekâtına izin verilmesinin ardında sınırlı operasyon hedefi yatıyor olabilir. İsrail, Hamas ve diğer grupların İsrail topraklarına ağır silahlı militanları sızdırmak için kullandığı tünelleri bulup yok etmek istiyor.

Perşembe sabahı buna benzer bir olay yaşanmıştı. 13 Filistinli militan Kerem Şalom ve Kibbutz Sufa arasındaki tünelden çıkmış ancak İsrail ordusu tarafından yerleri kısa sürede tespit edilmişti. Zaiat veren militanlar tünelden geri kaçmak zorunda kalmıştı.

Yüksek risk

Karadan tünellerle olsun, deniz yoluyla olsun gerçekleştirilen sızma operasyonları Filisitnli militanlar için görece yeni bir taktik. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, kara harekâtına izin verirken yaptığı açıklamada bu tünellere özellikle vurgu yapmıştı.

Eğer İsrail'in hedefi gerçekten de bu tünelleri yok etmekse operasyonun kapsamı sınırlı kalır ve geniş bir bölgeye yayılmaz.

Ancak kara harekâtı başlatmak beraberinde çok büyük riskleri de getiriyor. Öncelikle İsrail ordusu kayıplar verebilir. Filistinli militanların kayda değer büyüklükte yeraltı yapılanmaları var ve gelişmiş anti-tank silahlarına da sahipler.

Filistinli militanlar İsrail'in kayıp vermesi için mücadele edip yapabildiklerinde asker esir almaya çalışacaklardır. Böylelikle müzakere masasında ellerinde bir koz bulundurmak isteyebilirler.

Ancak elbette ağır silahlarla yürütülen bir kara harekâtından bahsettiğinizde en büyük risk sivil ölümleridir.

Sivil ölümlerinin sayısı arttıkça İsrail'in operasyonu durdurması yönündeki uluslararası baskılar da daha güçlü hale gelir.

İsrailli siyasi liderler her ne kadar 'Hamas'ın askeri kapasitesinin yok edilmesinden' bahsetse de, İsrail ordusu nüfusun yoğunlaştığı Gazze içlerine kadar ilerlemek konusunda tereddütlü davranacaktır.

Eğer geçmiş deneyimlerle bir yol haritası çizecek olursak, İsrail'in Gazze'deki ana yolları kesip birliklerinin faaliyet göstereceği bölgelere ayıracağını söyleyebiliriz.

Geçici son

Ancak İsrail'in ilk hedefi Hamas ve Gazze'deki diğer örgütleri ateşkesi kabule zorlamak olacak.

İsrail, Gazze Şeridi'nin kontrolünü yeniden eline geçirmek istemiyor. Amacı sükuneti tekrar tesis etmek.

İsrailli analistler Hamas'ın köşeye sıkıştırıldığı görüşünde. Şu ana kadar militanların ateşlediği uzun menzilli roketler ya da küçük timlerle gerçekleştirilen sızma operasyonları başarıya ulaşamadı.

Hem Arap dünyası içindeki çalkantılar hem de Filistin içerisindeki siyasi görüş farklılıkları dahil birçok sebep nedeniyle şu ana kadar herhangi bir anlaşmaya varılamadı.

Ancak şu anki şiddet sarmalının tek çözüm yolu da bir anlaşmadan geçiyor. Yine de varılacak anlaşmanın şartları ne olursa olsun Filistinlilerin acıları ve öfkeleri dinmeyecek.

Gazze'nin artık dost olmayan bir Mısır ve İsrail arasındaki sıkışmışlığı devam ediyor. Ufukta herhangi bir nihai çözüm girişimi gözükmedikçe bu operasyonun bitişimnin hemen ardından yeni şiddet sarmalı için geri sayım başlayacak.

BBCTurkish.com, 18.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.