Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Irak: Maliki'den geniş tabanlı hükümet girişimi

Irak: Maliki'den geniş tabanlı hükümet girişimi
Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin sözcüsü, Maliki'nin ılımlı Sünnileri de kapsayan geniş tabanlı bir hükümet kurmaya çalıştığını söyledi.

Sözcü Zuheyr El Nahar BBC'ye yaptığı açıklamada, Maliki'nin Irak'ta yeni bir sayfa açmak istediğini, fakat devlete karşı silahlanmış gruplarla görüşmeyeceğini ifade etti.

Nahar, Maliki'nin güçlü bir desteğe sahip olduğunu ve istifayı düşünmediğini belirtti.

Sözcü, Irak ordusu IŞİD militanlarına karşı saldırıya geçmeden önce ABD'nin yapacağı bir hava saldırısının ortamı hazırlayacağını umduklarını söyledi.

Maliki, Suriye'nin hava saldırısını doğruladı

Daha önce BBC'ye konuşan Başbakan Maliki de Suriye ordusuna bağlı uçakların hafta başında Irak sınırındaki militanları bombaladığını söylemişti.

Saldırı için Suriye makamları ile bir koordinasyonun olmadığını söyleyen Irak lideri, "Yine de bu eylemi memnuniyetle karşıladık. IŞİD'e karşı herhangi bir Suriye saldırısını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Maliki buna rağmen Suriye'den hava saldırısı talebinde bulunmadıklarını söyledi. "Onlar kendi saldırılarını gerçekleştiriyor, biz kendimizinkileri gerçekleştiriyoruz ve sonunda kazanan iki ülke oluyor."

Her ne kadar Maliki hava saldırısının Suriye tarafında gerçekleştiğini söylese de, askeri kaynaklar ve militanlar saldırının Irak tarafında gerçekleştiğini söylüyor.

Maliki Irak'ta kriz başladığından bu yana uluslararası medyadan ilk kez BBC Arapça servisine konuştu.

36 adet savaş uçağı

Irak'ın ABD'den 36 adet savaş uçağı satın aldığını söyleyen Maliki, teslim sürecinin "yavaş ve çok uzun sürdüğünü" söyledi.

Maliki "Dürüst olacağım ve anlaşmayı imzaladığımızda kandırıldığımızı söyleyeceğim. Hava gücümüzü garanti etmek için İngiliz, Fransız ve Rus jetlerini almalıymışız, hava korumamız olsaydı olup bitenin önüne geçebilirdik" dedi.

Maliki, Rusya ve Belarus'tan da Sukhoi tarzı uçak aldıklarını belirterek birkaç gün içinde uçakların militanlara yönelik operasyonlara katılacağını ifade etti.

Irak lideri "İnşallah bir hafta içerisinde bu güç etkin hale gelecek ve teröristlerin inlerini yok edecek" dedi.

 

İngiltere'den 'kapsayıcı hükümet' önerisi

Bu esnada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de dün Bağdat'a git.

Hague "Irak'ın dostu olarak, İngiltere acil önceliğin tüm Irak halklarının desteğini yönetebilecek ve IŞİD'İ durdurabilecek kapsayıcı bir hükümet kurmak olması gerektiğine inanıyor" dedi.

IŞİD ve birlikte hareket ettiği gruplar bu ay Irak'ın, Musul kenti dahil olmak üzere önemli bir bölümünü ele geçirdi.

Irak yönetimi militanların kuzey ve batıdan ilerleyişini durdurmaya çalışıyor.

Bağdat bu çabasında İran'dan da destek alıyor.

ABD, militanların ancak Irak'ın kendi güçleriyle yenilebileceğini savunuyor.

BBC'nin Erbil'deki muhabiri Jim Muir, IŞİD'in varlığının bölgede daha önce düşman olan farklı grupları yakınlaştırdığını belirtiyor.

Suriye ve Irak'ın IŞİD'e karşı birlikteliğine dikkat çeken Muir, İran'ın da IŞİD'in varlığından rahatsız olduğunu, Tahran yönetiminin batı sınırındaki birliklerini güçlendirdiğini vurguluyor.

Muir, PKK'nin da üyesi olduğu KCK'nin üyesi PJAK militanlarına yönelik İran operasyonlarının sürdüğü haberlerini anımsatıyor.

Bu arada tüm etnik ve dini grupların içinde yer alacağı ulusal birlik hükümeti kurma fikrini reddeden Maliki ise yeni bir kabine kurmak için çabalarını sürdürüyor.

Maliki'nin siyasi rakibi Ayad Allavi de ulusal birlik hükümeti kurma önerisinde bulundu.

Öte yandan Suriye'nin Irak sınırındaki Elbu Kemal kentinde El Kaide'nin Suriye kanadını oluşturan El Nusra'ya bağlı militanların IŞİD'e bağlılık yemini ettiği belirtiliyor.

BBCTurkish.com, 27.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.