Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > IŞİD, Telafer kentinin kontrolünü ele geçirdi

IŞİD, Telafer kentinin kontrolünü ele geçirdi
Irak Şam İslam Devleti IŞİD militanlarının, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı, Musul'un batısındaki Telafer kentini ele geçirdiği bildirildi.

Telafer Belediye Başkanı Abdullah Abdül, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, gece boyu süren çatışmaların ardından kentin bugün sabah erken saatlerinde İslamcı militanların kontrolüne geçtiğini söyledi.

Yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Telafer'de Şii ve Sünni Türkmenler çoğunlukta yaşıyor.

Telafer, başkent Bağdat'ın yaklaşık 420 kilometre kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın bir konumda bulunuyor.

Reuters ajansının, Telafer'de telefonla ulaştığı bazı görgü tanıkları da Irak ordusuyla yaşanan şiddetli çatışmaların ardından örgütün kentte hakimiyeti sağladığını duyurdu.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Militanlar kenti ele geçirdi. Çok şiddetli çarpışmalar yaşandı, birçok kişi öldü. Şii aileler batıya, Sünni aileler de doğuya kaçtı" dedi.

Türkiye, IŞİD militanlarının Irak'ın kuzeyinde Musul ve Tikrit'i ele geçirmeleri üzerine bölgedeki Türkmenlerin güvenliğinden kaygı duyduğunu açıklamıştı.

IŞİD militanları gün boyunca Telafer'e havan topu saldırısı düzenledi.. Kenti, geçen hafta Musul'u ele geçiren militanların ilerleyişi sırasında kaçmayan az sayıdaki birlikten biri olan, Şii komutan Tümgeneral Ebu Velid'in komuta ettiği askerler savundu.

Dicle'nin doğusundaki kent ve kasabaları ele geçiren örgütün başkent Bağdat'ın yakınlarında durup, kuzeydeki hakimiyetini sağlamlaştırmaya yöneldiği belirtiliyor.

Davutoğlu: NATO yerel politika izlemeli

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmusseen bu sabah saatlerinde Ankara'da bir araya geldi.

Ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Arap Baharı sonrası yaşanan gelişmeler Nato'nun yeni bir politika yürütmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu kapsam birçok konuyu değerlendirdik. Ben kendisine bir NATO üyesi ülke olarak Musul'daki vatandaşlarımız için gösterilen çabalar, Patriot bataryaları konusunda teşekkür ettim. Şu anda çok ciddi sınamalarla karşı karşıyayız" dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bu anlamda NATO içindeki işbirliğimizin artarak devam etmesi gerekiyor. Önümüzdeki kritik aylarda, kritik dönemde bu anlamda adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Galler'de toplanacak Nato zirvesi de bu anlamda çok önemli, bunları da değerlendirdik. Biz transatlantik dayanışmasının demokratik değerlerin savunulması açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz."

NATO Genel Sekreteri Rasmussen de, Musul'da alıkonulan Türk diplomatların ve güvenlik görevlilerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

IŞİD militanlarının Irak'ın başkentine doğru ilerlemeleri üzerine ABD'nin, Bağdat Büyükelçiliği'ndeki diplomat ve çalışanlarını tahliye etmek için yaklaşık 100 askeri personelini görevlendirdiği, büyükelçilik çalışanlarının Ürdün'ün başkenti Amman'a gönderileceği bildirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru da, dünkü açıklamasında "Bağdat Büyükelçiliği'ne bir risk var mı?" yönündeki bir soruya, "Şu anda yok. Ama Bağdat ve diğer temsilciliklerle ilgili bütün planları yaptık" yanıtını verdi.

Koru, "49 insanın rehin alındığını düşünmüyoruz. Eğer rehin alınsaydı oturulur pazarlık yapılırdı. Karşılığında bir şey istenen insanlar yok "dedi.

BBCTurkish.com, 16.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.