Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye seçimleri: Esad'ın zafer kutlaması

Suriye seçimleri: Esad'ın zafer kutlaması
ŞAM, Suriye - Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad'ın iç savaşı yürütme gücü elde etmesi beklenen seçimlerde hükümet yanlıları seçim sandıklarını doldurdu ve seçim merkezlerinin içinde eylem düzenledi.

Rejimin, ülke içi ve dışındaki karşıtları, öfke dolu iç savaşın arasında adeta bir demokrasi parodisi gibi düzenlenen Salı günkü başkanlık seçiminden uzak durdu.

Şam'da gökyüzünde isyancıların elindeki bölgeleri bombalayan ordu uçakları dolanırken, neredeyse 40 aydır devam eden çatışma seçim esnasında da aralıksız sürdü.

Ülkede korku, yılgınlık ve coşkunluk karışımı bir hava hakimdi.

Seçim yalnızca rejimin korunduğu bölgelerde düzenlenirken, ülkenin muhaliflerin kontrolündeki birçok bölgesi seçimlerde yer almadı.

Başkent Şam ve kenar bölgelerindeki seçim merkezlerinde görevlilerin gözü önde Esad destekçileri, olmayan aile üyeleri için de birkaç oy kullandı.

Diğer merkezlerde ise kamu çalışanları otobüslerle gelerek, 3. kez 7 yıllık başkanlık görevi için yarışan 48 yaşındaki Esad için sloganlar attı.

Kamu işçilerine seçim görevlileri ve diğer seçmenler de katıldı. Seçim merkezlerinde hiçbir bağımsız gözlemci yoktu.

Günün ilerleyen saatlerinde seçim komisyonu başkanı Hakim Hisham Shaar, yetkililerin "tüm beklentileri aştığını" söyledi yoğunluktan ötürü oylamanın 5 saat daha uzatıldığını açıkladı.

Rejim, muhalifleri bastırma çabalarının arkasında güçlü destek olduğunu göstermek için yüksek katılım oranı istiyordu.

Hakim Shaar, seçimlerde hiçbir usülsüzlüğe rastlanılmadığını ve Şam'daki kalabalığın oy pusulaları için ek seçim sandığı dağıtıldığını söyledi.

Ancak gecenin çökmesiyle başkentin sokakları, isyancıların ölümcül saldırıları korkusuyla büyük oranda boştu.

Maysat mahallesinde, Esad'ın partisi Baath Partisi'nin çekirdek kadrosuyla dolu olan seçim merkezi, arada sırada giren seçmenler dışında boştu.

Seçim merkezi başkanı, "Sahnaya'dan 800 kişiyi otobüslerle taşıdık ve 1.5 seçim sandığını doldurduk" dedi. Sahnaya, şehrin güneybatısında, diğer bölgelerden gönderilen ailelerle dolu olan bir kenar mahalle.

Seçim sandıklarının başındaki kadın daha sonra üzerlerinde Esad'ın Arapça "birlikte" anlamına gelen "Sawa" sloganı yazan gömlek olan Esad'ın kampanya çalışanlarına sandıklar kapanmadan daha fazla seçmen bulmalarını söyledi. 21:30 itibarıyla Esad'ın kampanya çalışanları, şehrin kuzeydoğusunda yer alan seçim merkezinde tek oy kullananlardı.

Muhalifler, seçimleri bir "saçmalık" olarak görüyor. Fakat rejim, seçimin, silahlı isyanı sonlandırma görevi verecek bir dönüm noktası olduğunu düşünüyor.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya göre Dışişleri Bakanı Walid el Muallim, Kfar Sousseh'taki seçim merkezinde, "Suriye halkı dışında kimse önemli değil ve kimse meşruiyet sağlayamaz" dedi.

Esad ve eşi Esma, evlerinin çok uzağında olmayan, daha zenginlerin yaşadığı Malki'de oy kullandı.

Şam'ın meşhur semti ve Esad karşıtlarının adeta evi olan Meydan'da seçim merkezleri, kendilerini sivil polis ve ordu yetkili olarak tanıtan seçim görevlileriyle doluydu. Silahlı rejim yanlısı güçlerin sokaklarda karakol gezmesiyle, gerilim de yüksek oldu.

Kontrplaktan yapılmış kulübedeki geçici seçim merkezlerinden birindi, kaslı, dar bir siyah T-shirt giymiş olan sakallı bir adam, seçmenlerin kimliklerini kontrol ederek, isim ve sayıları kaydederken, onun yanında oturan peçeli bir kadın da oy pusulalarını verdi.

Ordudan bir yetkili olan seçim merkezi gözetmeni, seçmenlerinden birinin oyunu beyaz perdenin arkasında oy kullanması için çağırınca, Esad destekçisi kadın, gizli oy kullanmak isteyeceği ve muhaliflerden biri gibi görünmesine neden olabilecek öneriye kızdı.

Seçmen kadın, Esad'ın fotoğrafının arkasındaki beyaz yuvarlığı doldururken, "Hayır, Allah korusun. Allah seni bunu dediğin için affetsin" dedi.

Zahera al-Cedida semti yakınlarındaki, Eğitim Bakanlığı'nın bulunduğu bina da Esad'ın büyük bir posterinin asılı olduğu bir seçim merkezine dönüştürüldü.

Otobüsler binanın önüne çekilirken, öğretmen ve okul yöneticileri de binadan çıkarıldı. Binanın içindeki kalabalık dans ederek, Esad'ın adını tekrar etti. Seçim sandıklarından birinin yanındaki bir seçim çalışanı, yeni gelenlere çağrıda bulunarak, "Hepinizin tekrarlamasını istiyorum: 'Çok yaşa Dr. Beşar Esad" dedi.

İsyancıların Ain Tarma'yı ele geçirmesinin ardından evinden çıkmaya zorlanan 47 yaşındaki öğretmen Ömer el-Şhik, seçimin kolay olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Daha ne istiyoruz? Dr. Beşar bize gıda yardımı, ücretsiz sağlık bakımı sağlıyor ve o barış ve güvenliğin teminatı."

Jaramana'daki Hayel Murshed teknik yüksek okulunda seçimlerde çalışan fizik profesörü Siham Salloum, Homs eyaletindeki akrabalarıyla telefonda konuşarak, "Ben sizin için burdan oy verebilirim. Kimlik numaralarınızı verin. Başka kim? Amcama da sor" dedi ve kimlik numaralarını yazdı.

Suriye Bilgilendirme Bakanı'nın danışmanlarından biri oylamalarda ciddi usülsüzlerin olduğunu, ancak bunun, Esad ailesinin 1971'den bu yana yaptığı ilk seçimleri gölgelemeyeceğini söyledi.

Danışman Reem Haddad, "Elbette sorunlar var. Tüm bu süreç Suriye için yeni bir şey. Bu, Suriye'de demokratikleşmenin başlangıcı. Uzun bir sürecin ilk adımı" değerlendirmesinde bulundu.

Şam ve Suriye'nin başka yerlerinde çatışmaların olduğu herhangi günden biriydi. Askeri jetler başkentin üstünde ıslık çaldı. Suriye devlet kanalı ve muhalif militanlara göre, isyancılar, rejimin kontrolündeki Şam ve kuzeydeki Halep'e havan ateşi attı.

Muhalif militanlar internette isyancılar tarafından korunan Duma'da, 6 hava saldırısının ardından yükselen dumanları gösteren videoları yayınladı. Muhalifler, rejime ait güçlerin topçu atışı ve bombardımanlarının başkent ve ülkenin başka yerlerinde en az 21 kişinin hayatına mal olduğunu söyledi.

wsj.com.tr, 04.06.2014

Suriye sandıkta, favori Esad
Suriye halkı bugün devlet başkanlığı seçimi için sandığa gidiyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçimde oy verme işlemi TSİ 07.00'de başladı.

Yaklaşık 16 milyon seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi TSİ 17.00’de sona erecek. Ancak Suriye’de sadece ordunun kontrolündeki bölgelerde ve 9 bin 600 merkezde oy kullanılıyor. Ülkeleri dışında yaşayan Suriyeliler ise geçen hafta sandık başına gitmişti.
2000 yılında babası Hafız Esad’ın ölümünün ardından göreve gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Suriye’de yaklaşık 50 yıldır ilk kez Esad ailesinden birisinin seçimde rakibi var. Ancak seçimde diğer iki aday Mahir Haccar ve Hasan Abdullah El Nuri’ye şans tanınmıyor. Her iki isim de, hükümetin onayladığı ve kamuoyunda çok da tanınmayan isimler. Şam yönetimi seçimlerde aday olmak isteyenlerin son 10 yıldır Suriye’de yaşamasını şart koşmuştu.
Bu kural zaten Esad’ın muhalifleri arasında olan ve yurt dışında yaşayan önemli isimlerin aday olmalarını engellemişti.
Seçimin gözlemcileri de Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi Esad rejimine destek veren ülkelerden. Suriye Başbakanı Vael Halki ülkesi için “tarihi bir gün” yaşadıklarını söyledi.

MUHALİFLER: DÜZMECE BİR SEÇİM Rejim karşıtlarının oluşturduğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise ülkede “düzmece” bir seçim yapıldığını vurguladı.
Batılı ülkelerin desteklediği SMDK Başkanı Ahmed el-Carba Suriyelilerden seçimi boykot etmelerini istedi.
Carba, “Bir kasap, seçim sandıklarının sayısı seçmenlerin başına düşen roketlerin sayısına ulaşsa da, meşru bir Devlet Başkanı olamaz...Demokrasi bebeklerin kafatasları ve insanların cesetleri üzerinde inşa edilemez” dedi. Esad ailesinin iktidardaki günlerinin sayılı olduğunu söyleyen el-Carba, yapılan seçimin kimseyi kandırmayacağını belirtti.
ABD yönetimi de daha önce Suriye’de mevcut şartlarda seçim yapılmasını “demokrasi parodisi” olarak nitelendirmişti.
162 bin kişi öldü
Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan isyanın ardından rejim güçleri ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalar sonucunda yaklaşık 162 bin kişi öldü, üç milyon kişi de ülkeden kaçmak zorunda kaldı. 

Radikal, 03.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.