Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltabilecek 3 yöntem

 Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltabilecek 3 yöntem

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'daki enerji değişiminin babası. Ukrayna, enerji konusunda bardağı taşıran son damla olabilir. Rusya gelirinin büyük bölümünü kaybetmek üzere.

Putin Kırım'ı ilhak etmeden ve Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıların yükselişini desteklemesinden önce AB Komisyonu kıtanın Rus gazına bağımlılığını azaltmanın yollarını aramaya başlamıştı.

Eski Kıta bugün gaz ithalatının yüzde 30'unu Rusya'dan yapıyor. Ancak Bulgaristan'dan Ukrayna'ya kadar Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri toplam gaz tüketimlerinin yüzde 70'inden fazlası için Rusya'ya bağımlı. Bu da Moskova'nın tek bir düğmeye basmasıyla bu ülkelerin karanlığa ve soğuğa gömülebileceği anlamına geliyor ki bu durum 2009'da yaşanmıştı, tekrar da yaşanabilir.

AB ise gaz üreten şirketlerin aynı zamanda dağıtım ağlarının da sahip olmasını yasaklayan üçüncü enerji paketiyle kendini savunmaya çalışıyor.

Ancak kurtuluş üç kanaldan gelecek: sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), yeni gaz kaynakları ve ara bağlantılar. Türkiye'nin LNG tanklarının Boğaz'dan geçmesine izin verdiği düşünüldüğünde Ukrayna'nın Odessa Limanı'na bir LNG terminalinin kurulması Ukrayna'nın enerji çeşitlendirme arayışına harika bir katkı olabilir. Türkiye 1936 yılında imzalanan Montrö Anlaşması'na göre "tehlikeli kargoların" geçişine gerekli önlemler alınarak izin vermek durumunda.

2018 itibariyle Doğu Akdeniz'den getirilecek LNG ve boru hatlarının Avrupa'ya ulaşması bekleniyor. Benzer şekilde Azerbaycan'ın TANAP boru hattının İtalya'ya kadar uzatılmasının da 2015'te tamamlanacağı öngörülüyor.

Ara bağlantılar olarak bilinen kısa boru hatları, fiyatlarda önemli değişiklikler yaratarak gazın bir bölgesel ağdan diğerine geçmesini sağlıyor. Örnek vermek gerekirse İspanya boru hatlarındaki gazı Kuzey Afrika'dan LNG terminalleri ile getirebilse de Fransa'ya ve Fransa'nın doğusuna geçirilmesini sağlayacak bir ara bağlantı eksikliği bulunuyor. LNG terminallerindeki gazın Macaristan'a, Çek Cumhuriyeti'ne, Slovakya'ya, Ukrayna'ya ve hatta Romanya ile Bulgaristan'a getirilebilmesi için Orta Avrupa'da kuzey-güney boru hatlarının bulunması oldukça önemli.

Verimli gazdan sağlanacak ucuz elektrik üç fayda sağlayacaktır: Orta ve Doğu Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığı azalacak, imalat ve istihdam artacak, emisyon oranları ise azalacaktır.

wsj.com, 22.05.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.