Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Libya hükümeti meclisin kapatılmasını istedi

Libya hükümeti meclisin kapatılmasını istedi

 

Karşıt silahlı güçlerin çatışmalarının arttığı Libya'da hükümet, yeni bir iç savaşa sürüklenme ihtimaline karşı parlamentonun çalışmalarına ara vermesini istedi.

Hükümet parlamentoya gönderdiği mektupta, meclisin bütçe görüşmelerini bitirdikten sonra, seçimlere kadar çalışmalarını durdurmasını önerdi.Parlamento seçimlerinin 25 Haziran'da yapılması planlanıyor.
Hükümetin bu girişimi, ülkede emekli Tuğgeneral Halife Haftar'a bağlı gruplarla, İslamcı güçler arasındaki çatışmaların giderek artmasının ardından geldi.
Haftar'a bağlı savaşçılar kendilerine "Libya Ulusal Ordusu" adını veriyor ve ülkedeki radikal İslamcı gruplara karşı savaşıyor.
Bu gruplar Pazar günü meclise saldırmış, saldırıda iki kişi ölmüştü. "Libya Ulusal Ordusu" sözcüsü, ülkenin kontrolünü radikallere verdikleri gerekçesiyle parlamentodaki İslamcı milletvekillerini hedef aldıklarını belirtmişti.

Özel birliklerden Haftar'a destek
Ordunun bazı birliklerinden Haftar'a destek açıklamaları geliyor.
Pazartesi günü, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'deki Özel Kuvvetler'in komutanı, kendisine bağlı birliklerle Haftar'a katıldığını açıkladı.Tebruk Hava Üssü'nü kontrol eden milisler de Haftar liderliğindeki birliklere katıldığını açıklamıştı.
Libya hükümeti, süregiden çatışmalara rağmen kontrolün kendilerinde olduğunu savunuyor.
Ancak güvenlik endişeleri nedeniyle bir çok ülke Libya'daki elçiliklerini kapatıyor.
Suudi Arabistan, Trablus'taki büyükelçiliğini kapattı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Bingazi Konsolosluğu'nun "geçici bire süre için" kapatıldığını duyurmuştu.
Amerika Birleşik Devletleri ordusu da, Trablus'taki büyükelçiliğin kapatılması halinde personeli transfer edebilemek üzere İtalya'daki uçak sayısını artırdı.
Cezayir de ülkedeki diplomatlarını geri çekti ve sınır geçişlerinde kısıtlamalara gitti.
Bazı yabancı şirketlerin de ülkedeki personelini geri çağırdığı bildiriliyor.

İç savaş tehlikesi
Arap Baharı sonrası 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana, Libya'da siyasi istikrarsızlık hüküm sürüyor.
Pazar günü Haftar'a bağlı birliklerin parlamentoya saldırmasının ardından, Libya Genelkurmay Başkanı İslamcı "Libya Merkez Savunma" güçlerini başkent Trablus'a çağırdı.
Haftar'a bağlı güçler, Cuma günü de Bingazi'deki İslamcı militanlara karşı havadan ve karadan saldırı düzenlemiş, bazı ordu birliklerinin de saldırıya destek verdiği iddia edilmişti.
Geçici Başbakan Abdullah es-Sini saldırıyı hukuksuz ve "devrime yönelik bir darbe girişimi" olarak nitelimiş, ordu birliklerinin kendisinden emir almadığını söylemişti.
Bölgedeki uzmanlar Muammer Kaddafi'nin tek adam yönetimi sonrasında, eski isyancıların ülkedeki iktidar boşluğundan faydalandığını belirtiyor.
Kaddafi dönemi sonrası ülkede yeni anayasa halen kaleme alınmadı ve Mart ayından bu yana üç kez başbakan değişti.

BBCTurkish.com, 20.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.