Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > G. Kore gemi faciası: Sahil güvenlik tasfiye ediliyor

G. Kore gemi faciası: Sahil güvenlik tasfiye ediliyor

Güney Kore'de 300'den fazla kişinin ölmesine neden olan gemi faciası sonrasında cumhurbaşkanı Park Geun-hye gözyaşları içinde özür dileyerek, ulusal sahil güvenliği tasfiye edeceklerini duyurdu.

Televizyon ekranlarında yaptığı konuşmada Park yeni kurulacak emniyet biriminin kurtarma çalışmalarını üstleneceğini belirterek, gemi faciası ile ilgili soruşturmanın da bundan sonra polis tarafından yürütüleceğini açıkladı.

16 Nisan'daki gemi faciası sonrasında çoğunluğu öğrencilerin olduğu 286 kişi hayatını kaybetmişti. 18 yolcu ise hala kayıp.
Park, kaza ile ilgili sorumluluğu da üstlenerek, “kazaya kötü müdahale ile ilgili nihai sorumluluk bana aittir" dedi.
Sahil güvenliğin de asıl sorumluluğunu yerine getirmekte başarısız olduğunu belirten Park, "Eğer kaza sonrası kurtarma çalışmalarına hemen ve etkin bir şekilde başlansaydı daha çok kişi kurtulabilirdi" dedi.
Park, mevcut yapısı ile sahil güvenliğin buna benzer büyük bir felaket ile baş edemeyeceğini söyledi.
Kaza ile ilgili ön rapora göre geminin aşırı yüklü olduğu ve kabul edilen şartlardan 3 kat daha fazla yük taşıdığı ortaya çıktı.
Raporda kazanın nedeni olarak ani bir dönüşün geminin dengesini bozduğu ve ters dönmesine neden olduğu gösterildi.
Kaza sonrası yolcu gemisinin kaptanı, sahibi ve sefer öncesi güvenlik kontrollerini gerçekleştiren şirketin yetkilileri tutuklandı.

Ölçüsüz ilişkiler
Cumhurbaşkanı Park, sahil güvenliğin tasfiye edilmesi dışında da yeni kararlar da açıkladı.
Buna göre, devlet yetkililerine emekli olduktan sonra kendi uzmanlıklarındaki özel şirketlerde çalışmalarına yönelik sınırlamalar getiriliyor.
“Bürokratik mafya” olarak anılan ülkedeki uygulamaya göre bürokratlar ve denetçiler arasında yakın ilişkiler bulunuyor.
Park, gemi kazasının hükümet ve siviller arasındaki ölçüsüz danışıklı dövüşün nasıl vahim sonuçları olabileceğini gösterdiğini söyledi.
Ayrıca Sewol adlı geminin batmasıyla ilgili yolsuzluk ve diğer düzenlemelerin etkisini olup olmadığının araştırılması için bir komisyon kurulmasını önerdi.
Güney Kore'deki gemi faciası sonrası Başbakan Chung Hong-won istifa etmesine karşın Cumhurbaşkanı Park'ın yönetimi özellikle kurtarma çalışmalarını hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşmediği nedeniyle eleştiri oklarına hedef olmuştu.
Kaza sonrasında 172 yolcu ile 29 kişilik mürettebattan 22 kişi olmak 194 kişi kurtarılmıştı.
Gemi kaptanı ve mürettebattan 3 kişi kazara adam öldürmekle, diğer 11 kişi ise kurtarma çalışmalarındaki ihmalleri nedeniyle suçlanıyor.

BBCTurkish.com, 19.05.2014

Güney Kore lideri gözyaşları içinde özür diledi

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, çoğunluğu çocuk yaklaşık 300 kişinin öldüğü feribot faciasının tüm sorumluluğunu üstlenerek gözyaşları içinde halktan özür diledi.

Park Geun-hye, sabah yerel saatle 09.00’da başladığı ve televizyonlardan canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, kazaya müdahalede yetersiz kalan sahil güvenlik birimini lağvedeceğini belirterek, “Gerektiği gibi cevap verememiş oluşumuzun nihai sorumluluğu bana düşüyor” dedi.

Konuşması sırasında gözyaşlarına hâkim olamadığı gözlenen Park, “İnsanların hayatı ve güvenliğinden sorumlu olması gereken Devlet Başkanı olarak, çektiği acılar nedeniyle halktan samimiyetle özür diliyorum. Feribotla çıktıkları gezilerinde onları koruyamadığım için derin üzüntü duyuyorum. Kazada hayatlarını kaybedenler için dua ediyor ve ailelere en derin taziyelerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Park, geçen haftalarda düzenlediği kabine toplantısında bir özür açıklaması yapmış ancak kazanın doğrudan sorumluluğunu üstlenmemişti. Dolaylı özür, kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

 

Güney Kore’de 16 Nisan’da yaşanan gemi faciasında, çoğunluğu okul gezisine çıkan lise öğrencileri olmak üzere 476 kişi taşıyan Sewol isimli feribot, henüz kesinleşmeyen bir nedenle ülkenin güneybatı açıklarında yan yatarak sulara gömülmüştü.

Arama çalışmalarında 286 kişinin cansız bedenlerine ulaşılırken, geride kalan 33 günde boğulduğuna kesin gözüyle bakılan 18 kişinin cesedi ise bulunamadı.

Ülkeyi yasa boğan kaza ve ilk müdahalede geç kalınması kamuoyunda büyük öfke yarattı. Başbakanlık koltuğunda oturan Chung Hong-Won ise, kazadan 11 gün sonra görevinden istifa etti.

 

Radikal, 19.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.