Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Batı ile Rusya Ukrayna krizinde anlaştı

Batı ile Rusya Ukrayna krizinde anlaştı
Ukrayna'daki krizin ele alındığı İsviçre'nin Cenevre kentindeki dörtlü zirve anlaşma ile sona erdi.

ABD, AB, Rusya ve Ukrayna ülkede gerginliği azaltıcı adımlar atılmasında görüş birliğine vardı.

Anlaşmayı ilk olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov kamuoyuna duyurdu. Anlaşma uyarınca Ukrayna'da tüm yasadışı askeri gruplar lağvedilecek, işgal edilen binalar boşaltılacak, işgalciler silahsızlandırılacak. Ukrayna'daki tüm hükümet karşıtı göstericiler için de af çıkarılacak.

Atılacak tüm bu adımlar ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gözlemcileri tarafından denetlenecek.

Lavrov, Ukrayna'daki krizin Ukraynalılar tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi. Rus bakan ayrıca Ukrayna'da uzun vadede anayasal reformlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Rusya, Ukrayna'nın gevşek bir federasyona dönüşme yolunda adımlar atmasını istiyor.

Ukrayna'daki geçici yönetim ise bu talebi reddetmiş ancak bölgelere daha fazla yetki aktarma sözü vermişti.

 

"Şiddete yer yok"

Cenevre'de altı saatten uzun süren görüşmelerin ardından, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dış İlişkiler-Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da ortak basın toplantısı düzenledi.

"İyi iş çıkardık" diyen Kerry, zirveye katılan tüm tarafların şiddet kullanımından kaçınılması gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi. Kerry artık verilen sözleri eyleme dönüştürme zamanının geldiğini belirtti.

Amerikalı bakan, "Eğer Rusya Ukrayna'da gerginliğin azaltılması konusunda ciddi olduğunu göstermeseydi, bu ülkeye daha sert yaptırımlar uygulamak dışında bir seçeneğimiz olmazdı" diye konuştu.

Kerry Rusya'dan özellikle Ukrayna'nın doğusundaki Moskova yanlısı aktvistlerin silah bırakmasına yardımcı olmasını istedi.

Ashton da varılan anlaşmanın derhal uygulanabilecek somut maddeler içerdiğini vurguladı.

"Anlaşmaya uyacağız"

Anlaşma ile ilgili olarak son açıklama ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsiya'dan geldi.

Andriy Deşçitsiya, ülkesindeki krizin kökenleri dahil birçok temel konuda Rusya'yla aynı görüşte olmadığını söyledi. Deşçitsiya buna karşın ülkesinin varılan anlaşmaya uyacağını belirtti.

Ukrayna yönetimi, Moskova yanlısı bazı grupların provokasyonu karşısında gösterdiği "soğukkanlı" tutum nedeniyle ABD ve AB'nin övgüsünü aldı.

ABD ve AB yetkilileri ayrıca Cenevre'deki zirveye katılan tüm tarafların Ukrayna'da Yahudi karşıtlığı dahil her tür dini hoşgörüsüzlüğü ve ırkçılığı kınayıp reddettiklerini söyledi.

Rusya, Ukrayna'da şubat ayında Moskova yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun ülkeden kaçmak zorunda kalması sonrası göreve gelen yönetim içinde bazı ırkçıların da olduğunu vurguluyordu.

Moskova'nın daha sonra Ukrayna sınrları içindeki nüfusunun çoğu Rusça konuşan Kırım'ı ilhak etmesi ise Batılı ülkelerin tepkisini çekmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cenevre'deki zirve sırasında Rus güçlerinin geçmişte Kırım'da aktif olduğunu ilk kez kabul etmişti.

Ülkesinin Ukrayna'nın doğusundaki protestolarda rolü olmadığını söyleyen Putin, bu ülkeye asker gönderme yetkisini kullanmamayı umduğunu söylemişti.

BBCTurkish.com, 17.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.