Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Dünyaya yön veren G'ler

Dünyaya yön veren G'ler

1. G-7

G-7, 1970'lerde kişi başı gelir bakımından dünyanın en zengin yedi ülkesi tarafından kuruldu: ABD, Japonya, Batı Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada. Öncesinde beş ülkenin katılımıyla resmi olmayan toplantılar düzenlenirken 1975'te İtalya'nın katılımıyla G-6, 1976'da Kanada'nın katılımıyla G-7 oluştu.

Ancak 1980'lerin ortalarına kadar ana ekonomik politika koordinasyon grubu G-5 oldu. En önemli gelişmeler 1985'te beş ülkenin doların değerinin düşürülmesi ve 1987'de doların stabilize edilmesi kararlarının alınması oldu.

Artık Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi başkanları da G-7 toplantılarına katılıyor. Sochi'de yapılması planlanan ancak iptal edilen G-8 Zirvesi'nin yerine Haziran ayında Brüksel'de yapılması planlanan zirvede Avrupa Birliği ilk kez ev sahipliği yapacak.

2. G-8

Rusya 1990'larda G-7 toplantılarına gayri resmi olarak katılırken Rusya'yı uluslararası ekonomiye daha iyi entegre edebilmek amacıyla Devlet Başkanı Boris Yeltsin 1998'de resmi olarak gruba davet edildi. Aslında Rusya ekonomik tartışmaların bazılarının dışında kalmaya devam etti. Enerjiye dayalı ekonomisi ve otokrat politikalara sahip olan Rusya'nın da katılımıyla bazı kişiler grubun daha çok sembolik bir hale geldiği eleştirilerini getirdi.

3. G-20

G-7 haricindeki ülkelerin 1990'larda ekonomik önemlerinin artması ile grubun büyüklüğü ekonomik koordinasyonun etkili olabilmesi için yeterliliğini kaybetti. Artık Çin, Hindistan, Meksika ve Brezilya gibi "gelişmekte olan" ekonomileri de kapsayan büyük grubun ilk toplantısı 1999'da Berlin'de yapıldı. Önceleri toplantılara yalnızca maliye bakanları ile merkez bankası başkanları katılıyordu. Ancak 2008 finans krizinin ardından finansal kurumlara ilişkin küresel regülasyonu iyileştirmenin ve ekonomileri krizden çıkarmanın yollarının tartışıldığı Washington'da yapılan zirveye liderlerin de katılması ile toplantıların önemi arttı.

4. G-10

G-10, muhtemelen tüm G'lerin büyükbabası. Kökleri 1960'ların başlarına kadar uzanan G-10, IMF'nin borç verme kapasitesinin artırılması konusunda anlaşmaya varmıştı. G-7 ülkelerinin yanı sıra Belçika, Hollanda ve İsveç de G-10 ülkeleri arasında yer alıyordu. Lüksemburg'un da sandalyeye sahip olduğu gruba daha sonra İsviçre de katıldı. Ekonomik, bankacılık ve finansal konuları tartışmak üzere yıllık toplantılar düzenleyen grubun rolü G-20'ye ve Basel Bankacılık Denetim Komitesi'ne geçti. G-10, son bildirisini 2007'de yayınladı.

5. G-24

1971'de gelişmekte olan ülkelerin pozisyonunu koordine etmek amacıyla kurulan G-24, IMF ile Dünya Bankası'nın yarı yıllık toplantılarının öncesinde yılda iki kez bir araya geliyor. G-24 üyeleri, 1964'te gelişmekte olan ülkelerin ekonomik çıkarlarının açık bir şekilde telaffuz edilmesi için Birleşmiş Milletler içinde kurulan G-77'nin bir alt kümesidir.

wsj.com.tr, 26.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.