Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Obama: Rusya'nın Ukrayna politikası zayıflık belirtisi

Obama: Rusya'nın Ukrayna politikası zayıflık belirtisi
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna politikasının güçlülük değil, zayıflık belirtisi olduğunu savundu.

Obama, Rusya'nın Ukrayna'da daha "ileri gitmesi halinde" yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Lahey'deki G7 zirvesinde konuşan Obama, Avrupa Birliği ülkelerinin, Rusya'ya, kendilerine de zarar verecek yaptırımları değerlendirme konusundaki istekliliğinin cesaret verici olduğunu söyledi.

ABD, Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra bazı Rus vatandaşlarına yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Obama açıklamasında uluslararası toplumun tanımaması nedeniyle Kırım'ın ilhakının henüz "sonuçlanmış bir mesele olmadığını" söyledi ancak bölgenin halihazırda Rus ordusunun denetiminde olduğunu da kabul etti.

'Rusya bedel öder'

Rusya'nın Ukrayna sınırına büyük miktarda askeri yığınak yapmasının kaygı verici olduğunu belirten Obama, bununla birlikte Rusya'nın kendi toprakları içinde birliklerini istediği yerde konuşlandırma hakkı olduğunu kaydetti.

Obama, "Sorumlu davranıp, yeniden uluslararası normlara uyabileceğini göstermesi Rusya'ya bağlı. Bunu yapamazsa, bazı bedelleri olacak" dedi.

Barack Obama, Uluslararası Para Fonu IMF'nin Ukrayna'ya yardım paketini bir an önce sonuçlandırmasını umduğunu belirterek Mayıs ayında yapılacak seçimlerin başarılı geçmesi için bu ülkeye yardımın büyük önem taşıdığını kaydetti.

BBCTurkish.com, 26.03.2014

Obama'dan Rusya'ya sert uyarı

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'yı Ukrayna'da daha fazla ileri gitmemesi konusunda uyararak aksi halde enerji ve finans sektörüne yönelik yaptırımlar ve silah ambargosunun gündeme geleceğini söyledi.

Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenleyen Obama, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin doğrudan görüşmelerle çözülmesi gerektiğini belirterek Kiev yönetiminin diplomatik yol tercihini takdir etti.

Rusya'nın diplomatik yolu tercih etmemesi halinde ilave maliyetle karşılaşacağını, bu durumdan küresel ekonominin de kısmen olumsuz etkileneceğini fakat ortaya çıkacak maliyetin büyük bölümünü Moskova'nın göğüslemek zorunda kalacağını kaydetti.

Obama, "Rusya'nın daha ileri gitmesi" halinde bugüne dek başvurdukları bireysel yaptırımların yerine sektörel yaptırımlara yöneleceklerini ve bu kapsamda halen AB ile teknik düzeyde üzerinde çalıştıkları enerji ve finans sektörlerine yönelik yaptırımların, silah ambargosunun ve Rusya ile karşılıklı ticareti kısıtlayacak önlemlerin masada olacağını ifade etti.

ABD Başkanı Obama, Rusya ile Kırım'ın ilhakının tanınması karşılığında Ukrayna'nın kalanının güvenceye alınmasına yönelik bir mutabakata varıldığı iddiasını yalanlayarak, Kırım'ın geleceğinin büyük ölçüde uluslararası toplumun Rusya'nın ilhakının gayrimeşru olduğuna yönelik pozisyonunu korumasına bağlı olduğunu vurguladı.

Obama, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının gözdağı vermeyi amaçladığını, Moskova'nın, AB ve ABD'nin nasıl tek vücut kalacağına bakarak bir sonraki hamlelerini tarttığını söyledi.

Rusya'nın Kırım'ı Kosova'yla kıyaslamasına karşı çıkan Obama, binlerce Kosovalının kendi hükümetleri tarafından katledildiğini hatırlattı.

Obama, Ukrayna'da Rusça konuşanların tehdit altında bulunduğuna yönelik hiçbir delil bulunmadığını kaydetti.

Barack Obama, Rusya'nın bugün Soğuk Savaş dönemine ve 6 yıl önceki Gürcistan Savaşı'na göre çok daha izole edildiğini, bazı komşularına karşı askeri güç kullanmak zorunda kalmasının zayıflık belirtisi olduğunu dile getirdi.

Obama, bir sonraki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin 2016'da Şikago'da yapılacağını sözlerine ekledi.

Rusya "yüksek maliyetli yaptırımlarla" karşılaşabilir
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Ukrayna krizinin savaş çıkarmasını beklemediğini ifade ederek, Rusya'nın daha ileri gitmesi halinde yüksek maliyetli yaptırımlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Rutte, yaptırımları planlarken, Rus ekonomisine azami maliyet çıkaran ancak Avrupa, ABD, Kanada ve Japonya'ya ciddi zarar vermeyecek olanları tercih edeceklerini söyledi.

 

Hürriyet, 25.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.