Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Malezya Başbakanı: Uçağın kaybolmasının arkasında 'kasıt' var

Malezya Başbakanı: Uçağın kaybolmasının arkasında 'kasıt' var
KUALA LUMPUR, Malezya—Malezya Başbakanı Necib Rezak yaptığı açıklamada Malezya Havayolları uçağının kaybolmasındaki sebebin "kasti eylem" olduğuna inandığını söyledi.

Başbakan Rezak bugün yaptığı basın toplantısında uyduya aktarılmış verilerin uçağın normal rotasından çıkarıldığını gösterdiğini söyledi. Başbakan uçağın uydu ile son iletişimini gece yarısından sonra TSİ 02:11 sularında yaptığını bunun Pekin'e beklenilen varış zamanının oldukça ötesinde bir saat olduğunu ifade etti. Uçak Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan TSİ 18:41'te kalkış yapmıştı.

Malezya Havayolları daha önce yaptığı açıklamada 777-200 tipli Boeing uçağında sekiz saat uçuş yapacak kadar yakıtının olduğunu belirtmişti.

Rezak, elde edilen son verilere göre Malezya ve diğer ülkelerin havayolları yetkililerinin uçağın son iletişiminin iki koordinattan birisinden gelmiş olabileceğini tahmininde bulunduğunu aktardı: Kazakistan-Türkmenistan sınırından Kuzey Tayland'a uzanan kuzey bölgesi ya da Endonezya'dan Hint Okyanusu'nun güneyine uzanan güney bölgesi.

Kaçırılma ihtimalinin de değerlendirildiğini söylese de Rezak, "Uçağın orijinal rotasından sapmasına neden olan şeyin ne olduğu konusunda tüm ihtimalleri değerlendiriyoruz." dedi.

Başbakan'ın açıklamaları ABD'li müfettişlerin uçaktaki bir ya da iki kişinin kasti olarak uçağın rotasını değiştirerek konumunu gizlemeye çalışmış olabileceği yönündeki analizleri ile da uyuşuyor.

Yetkililerin yeniden mürettebatlar ile yolcularına dikkatlerini "odakladıklarını" söyleyen Başbakan, uçaktaki iki iletişim sisteminin etkisiz hale getirilmiş olduğunun "neredeyse kesinleştiğini" ancak bunu kimin yaptığını ve bu kişinin uçakta bulunan başkaları ile işbirliği yapıp yapmadığının ise belirsiz olduğunu söyledi.

Yetkililer iletişim sistemlerinin fiziksel olarak etkisiz hale getirilmesinin uçakların iç yapısı ve sistemleri ile ilgili yüksek seviyede bilgi gerektirdiğini ve bu nedenle soruşturmada pilotlar ve havacılık deneyimleri olan yolcu ve mürettebat üzerinde odaklanıldığını ifade ettiler.

Cumartesi itibariyle 14 ülkeden 43 gemi ve 58 uçağın arama çalışmalarına katıldığını belirten başbakan, "Malezyalı yetkililer uluslararası ortaklarımız ile el ele işbirliği yapıyor" dedi.

wsj.com.tr, 16.03.2014

Kayıp Malezya uçağı için seferberlik
Melazyalı yetkililer, geçen hafta 239 kişiyle kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçağın bulunması için başlatılan arama çalışmalarına yaklaşık 25 ülkenin destek verdiğini açıkladı.

Uçak, karada ve denizde, Orta Asya'dan Hint Okyanusu'nun güneyine uzanan geniş bir bölgede aranıyor. Malezya Başbakanı Necip Rezak uçağın iletişim sistemlerinin bilinçli olarak devre dışı bırakıldığını açıklamıştı.

Başbakan'a göre uydu ve radar verileri, daha sonra uçağın yön değiştirdiğine ve bu noktadan itibaren yedi saat daha uçtuğuna işaret ediyor.

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçaktan en son, kalkışından bir saat sonra doğu istikametinde Güney Çin Denizi'ne doğru giderken sinyal alınmıştı.

Malezya Ulaştırma Bakanlığı, uçağın yönünün değişirildiğinin ortaya çıkmasından sonra zaten karmaşık olan arama operasyonunun daha da zorlaştığını duyurdu.

Uçağın yolcuları ve Malezya Havayolları'nın yer personeli de soruşturuluyor.

'Pilot normal bir insan'
Uçağın geçmiş olabileceği düşünülen ülkelerden radar verileri istendi.

Malezyalı yetkililer Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Çin, Burma, Laos, Vietnam, Tayland İndonezya Avustralya ve Fransa ile temasa geçti.

Söz konusu ülkelerden uydu verilerini sağlamanın yanı sıra, deniz, kara ve hava arama olanaklarından yararlanma konusunda yardım istendi.

Malezya polisinin uçağın kaptan pilotu Zahari Şah ve kaptan pilotun aile yaşamları ve psikolojik durumlarıyla ilgili araştırma başlattığı belirtiliyor.

Polis yetkililerinin pilotun yakınlarıyla temasa geçtiği ve uçuş simülatörünü incelediğini kaydediliyor.

Tanıdıkları, Zahari'nin "normal" bir insan olduğunda ısrar ediyor.

18 bin saat uçuş tecrübesi bulunan ve kendisini "havacılık dehası" olarak tanımlayan Zahari, internete evinde kurduğu uçuş simülatörünün fotoğraflarını koymuştu.

Mürettabat ve yolcuların yanı sıra uçakla bağlantısı olabilecek mühendisler de soruşturuluyor.

BBCTurkish.com, 16.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.