Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > 'Yasadışı' Kırım referandumununa kınama

'Yasadışı' Kırım referandumununa kınama
Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Kırım'ın Rusya'ya katılması konusunda yapılacak referandumu Ukrayna yönetimi gibi "yasadışı" olarak niteledi.

Avrupa Birliği liderleri Brüksel'deki zirvenin ardından Rusya krizde gerilimi düşürecek adımlar atmadığı takdirde bunun "ciddi sonuçları" olacağı tehdidinde bulundu.

Kırım'da bölgesel parlamento Rusya'ya katılım konusunda 16 Mart'ta bir referandum düzenleneceğini açıklamıştı.

Ukrayna'nın Moskova yanlısı lideri Viktor Yanukoviç'in devrilmesinin ardından, nüfusunun çoğunluğunu Ruslar'ın oluşturduğu Kırım'da Rus birlikleri kontrolü ele aldı.

Kırım Parlamentosu'nda yapılan oylamada Rusya Federasyonuna katılma kararı aldı.

Parlamentonun Rusya lideri Vladimir Putin'e "süreci başlatması" isteğinde bulunduğu vurgulandı.

Brüksel'deki zirveden önce Almanya'nın öncülüğündeki bazı AB ülkeleri krizin çözümü için sert önlemler yerine görüşmeler yoluyla çözümü tercih ettiklerini söylüyordu.

Ancak uzmanlar Kırım Parlamentosu'nda yapılan oylamanın AB'nin tavrını sertleştirdiğini belirtiyor.

Zirvenin ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Kırım'da yapılması planlanan referandumun Ukrayna anayasasına aykırı ve bu nedenle yasadışı olduğunu vurguladı.

Ek önlemler gündemde

AB zirvesinde Rus vatandaşlarına vize kolaylığı görüşmelerinin askıya alınmasına karar verildi.

Rusya derhal gerilimi düşürecek adımlar atmadığı takdirde de, seyahat yasakları, varlıkların dondurulması ve AB-Rusya zirvesinin iptali gibi ek önlemler alınacağı vurgulandı.

ABD Başkanı Barack Obama da Kırım'da yapılması planlanan referandumun "Ukrayna yasası uluslararası hukuku ihlal ettiğini" söyledi.

Obama Rusya'yla krizi çözmenin diplomatik yolu da olduğunu söyledi ancak "ihlal devam ederse ABD ve müttefiklerinin kararlılıklarının süreceğini" vurguladı.

ABD daha önce adı açıklanmayan "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehdit eden ya da bu konuda işbirliği yapan bazı Ukraynalı ve Rus yetkililere" vize yasağı koymuştu.

Ukrayna Geçici Cumhurbaşkanı Olexsandr Turçinov Kırım'daki referandumu "gayrimeşru, gereksiz ve Ukrayna halkının iradesine aykırı" olduğunu söyledi.

Turçinov ülkenin sınırlarıyla ilgili referandumların Ukrayna'nın tümünde yapılmasını öngören anayasa maddesine dikkat çekti.

Ancak Kırım Başbakanı Rüstem Temirgaliyev Kırım'ın Kiev'deki yeni yönetimi gayrimeşru gördüğünü ve Kırım'ın şu anda Rusya'nın bir parçası olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Kırım Ukrayna'nın bir parçasıdır. Kırım Ukraynadır" dedi.

BBCTurkish.com, 06.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.