Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 'etnik temizlik' uyarısı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 'etnik temizlik' uyarısı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Orta Afrika Cumhuriyeti'nde barış gücünün Müslümanlara yönelik etnik temizliği önleyemediğini söylüyor.

Af Örgütü raporuna göre, milis saldırıları "Tarihi boyutlarda bir Müslüman göçü" yarattı.Yardım kuruluşları dükkan sahibi ve toptancıların çoğunun Müslüman olduğu bölgede yiyecek sıkıntısı çekildiğini de bildiriyorlar.Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı bölgeye bir ay süreli bir hava yardım köprüsü başlattı.
Gıda Programı sözcüsü Alexis Maciarelli BBC'ye kara yollarının güvenli olmadığını, asker koruması olmadan gıda yardımı gönderilemediğini söyledi.
BM bu nedenle daha pahalı bir yöntem olan hava köprüsünü tercih ediyor ve gıda yardımını komşu Kamerun'dan uçaklarla yolluyor.
82 ton pirinç taşıyan ilk yardım uçağı bugün ulaştı ve önümüzdeki haftalarda bölgeye bu yolla 1800 ton tahıl yollanacak.
Bu yardımın 150 bin kişinin beslenmesi için yeterli olacağı söyleniyor ama ülkede gıda yardımına ihtiyacı olanların sayısı 1 milyon 250 bin.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'nin M'poko havaalanı ve çevresinde kurulan yıkık dökük kampta yüzbin civarında mülteci yaşıyor.

Havaalanı Fransız askerleri ve Afrikalı barış gücünün üslerine yakın olduğundan mültecilere bir tür güven duygusu veriyor.

Fakat çadır kent ve çevresinde gıda sıkıntısı çekiliyor.

Yardım çalışanları kampa hala pala ve ateşli silahlı saldırılarda yaralanmış olanlar da dahil çok sayıda mülteci aktığını anlatıyorlar.
BM'e göre insanların yüzde 90'ı günde sadece bir öğün yemek yiyor.
Başkent Bangui'deki Müslüman dükkan sahipleri ve tüccarların göç etmesiyle fiyatların da fırladığı kaydediliyor.
BM Gıda Programı sözcüsü Masciarelli, gelen ilk yardımın bir kısmının hemen Bangui havaalanı civarında yaşayan mültecilere dağıtılacağını söyledi.
Masciarelli ülkenin dört bir yanında şiddetten kaçan insanların sığındığı okullar, kiliseler ve camilere de gıda yardımı gönderileceğini ekledi.
Ülkede bir yılı aşkın süredir devam eden şiddet olaylarının engellenmesi için Fransa 1.600 asker gönderirken, Afrika ülkelerinin oluşturduğu barış gücünde de 5.500 asker görev yapıyor.

Bölünme uyarısı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon dün ülkenin Müslüman ve Hristiyan bölgelerine bölünmesi tehlikesinden söz etti ve "Müslümanlar da Hristiyanlar da öldürülüyor ve göçe zorlanıyor. Dini ayrılıklara dayalı şiddet ülkenin nüfus yapısını değiştiriyor. Ülkenin fiilen bölünmesi tehlikesi çok da uzak değil" diye konuştu.
Geçen yıl ağırlıkla Müslümanlardan oluşan ve Hristiyan köylerini basarak yakıp yıkmak, sivilleri öldürmek ve kadınlara tecavüz etmekle suçlanan Seleka adlı isyancı grubun iktidarı ele geçirmesi ardından Müslümanları hedef alan saldırılar da başlamıştı.
Seleka'nın lideri Ocak ayında görevinden çekildi ama bu, durumu yatıştırmak yerine daha da alevlendirdi. Kendilerini Hristiyan öz savunma güçleri olarak gören milisler Müslümanlara yönelik intikam saldırılarını tırmandırdılar ve onları Bangui ve diğer kentlerden göçe zorladılar.

Barış gücü eleştiriliyor
Uluslararası Af Örgütü bir kısım barış gücü askerinin "Saldırgan Hristiyan milislerin Seleka'nın çekilmesinden dolan iktidar boşluğunu doldurmasına göz yumduğunu" da öne sürüyor.
Londra Merkezli Af Örgütü, barış gücüne, Hristiyan milislerin kontrolünü kırarak, Müslümanların tehdit altında olduğu bölgelere konuşlanma çağrısı yaptı.
Fransa'nın ülkedeki güçlerinin komutanı General Francisco Soriano önceki gün Hristiyan milisleri "barışın düşmanı" diye tanımlamıştı.

BBCTurkish.com, 12.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.