Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ukrayna'da başbakan ve hükümet istifa etti

Ukrayna'da başbakan ve hükümet istifa etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, hükümet karşıtı protestolar devam ederken başbakanın ve hükümetin istifasını kabul etti.

Ukrayna'da bugün yapılan parlamento oylamasında, ülkedeki protesto hareketinin iyice alevlenmesine yol açan gösteri yasağı da kaldırıldı.Başbakan Mikola Azarov, oylama öncesinde, muhalefet ile "sosyal ve siyasal uzlaşma" arayışı için istifasını Yanukoviç'e tıklayın sunmuştu.
16 Ocak'ta kabul edilen 9 yasa, 361 milletvekilinin oyuyla iptal edildi. Sadece 2 milletvekili iptal kararına karşı oy kullandı.

Gösteriler yayılıyor
Protesto gösterilerinin ve kamu binalarını işgal eylemlerinin ülke çapında yayıldığı bildiriliyor.
Dün başkent Kiev'de göstericiler Adalet Bakanlığı binasına girmişti.
Geleneksel olarak Rusya ile daha yakın bağlara sahip olan ve Cumhurbaşkanı Yanukoviç'e desteğin güçlü olduğu doğu kentlerinde de hükümet binalarına saldırı haberleri geliyor.
Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile ilişkilerinin güçlendirilmesini öngören anlaşmayı Cumhurbaşkanı'nın imzalamama kararı üzerine başlayan protestolarda bugüne kadar en az beş kişinin öldüğü kaydediliyor.
Yanukoviç, bu kararı Rusya’nın baskısı nedeniyle aldığını açıklamıştı.
AB ile anlaşmaya yanaşmayan Yanukoviç, "Ukrayna’nın Rusya ile ticari ilişkilerinin bozulmasını göze alamayacaklarını" savunmuştu.

Tutuklanan göstericilerin affı sorunu
Parlamentonun bugünkü oylamasıyla kaldırılan gösteri yasağını içeren yasa ayrıca protestocuların kask giymesini ve kamu binalarının işgalini de yasaklıyordu.
Gösteri yasağının getirilmesi, başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'ndaki gösterilerin yaygınlaşmasına neden olmuştu.
Parlamento oylaması yasağın kaldırılması yönünde çıkınca milletvekilleri de meydandaki göstericiler de sonucu alkışlarla karşıladı.
Meydandaki bir BBC muhabiri ortamın sakin olduğunu, son dönemlerdeki şiddet olaylarının izlerine rastlanmadığını ifade etti.
Parlamentonun bir sonraki oturumunda ise tutuklanan göstericilerin affı sorunu ele alınacak.
Cumhurbaşkanı, göstericilerin barikatları kaldırması ve işgal ettikleri kamu binalarını boşaltması koşuluyla af teklifinde bulundu.
Başbakan Azarov ise istifa mektubunda hükümetin "soruna barışçıl bir çözüm sağlamak için her şeyi yaptığını" ve "kan dökülmesini, şiddetin tırmanmasını ve yurttaşlık haklarının ihlalini önlemek için" bundan sonra da yapacağını ifade etti.

Ashton'un ziyareti
Cumhurbaşkanı hükümetin istifasını kabul etmiş olmakla beraber, yasalar yeni hükümet kuruluncaya kadar kabinenin 60 güne kadar görevde kalmaya devam etmesini öngörüyor.
Yanukoviç, geçen hafta sonu başbakanlık görevini muhalefetteki Anavatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk'a teklif etmiş, ancak Yatsenyuk öneriyi reddetmişti.
Bu arada Avrupa Birliği diplomatı Catherine Ashton iki gün sonrası için planladığı Ukrayna ziyaretini öne çekerek bugüne aldı.
Ashton'un Yanukoviç ve muhalefet liderleriyle görüşmesi bekleniyor.
Ashton Brüksel'de yapılan AB-Rusya zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmüştü.

BBCTurkish.com, 28.01.2014

Ukrayna Başbakanı istifasını sundu

Ukrayna parlamentosunda gerçekleştirilecek özel oturumda milletvekillerinin, son protesto dalgasının fitilini ateşleyen, protestoları kısıtlayıcı yasaların rafa kaldırılmasını oylamaları bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç söz konusu yasaların yürürlükten kaldırılmasını önerdi ancak milletvekillerinin bu tutumu benimseyip benimsemeyeceği henüz belirsiz.

Başbakan Nikolay Azarov'un ise oylama öncesind, "sosyal ve siyasi uzlaşma" sağlanması adına istifasını Yanukoviç'e sunduğu açıklandı.

Ülkedeki protestolara çeşitli kısıtlamalar getiren yasalar, yeni gösterilere neden olmuştu.

Göstericiler ve polis arasında çıkan olaylarda bu kez can kaybı da yaşandı.

Parlamentoda muhalefetin, gösterilerde tutuklanan siyasi eylemcilere af talebinin de içerisinde olduğu başka taleplerinin de ele alınması bekleniyor.

Dün akşam saatlerinde Ukrayna'da Cumhurbaşkanı ve muhaliflerin, hükümet karşıtı son öfkeli eylem dalgasının fitilini ateşleyen, protestoları kısıtlayıcı yeni yasayı rafa kaldırma konusunda uzlaştığı açıklanmıştı.

Söz konusu açıklama Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapıldı.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ayrıca protestoculara barikatları kaldırmaları ve hükümet binalarına saldırıları durdurmaları şartıyla af teklifinde de bulundu.

Cumhurbaşkanı bu teklifi, üç ana muhalefet lideriyle görüşmeler sırasında sundu.
Cumhurbaşkanı Yanukoviç, muhalefetle görüşmelerine Pazartesi akşamı Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, eski boksör Vitali Kliçko ve milliyetçi lider Oleg Tyahnybok'la görüşerek başlamıştı.

Protestoları kısıtlayan yasanın yürürlükten kaldırılmasını talep eden göstericiler bunun yanında Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in görevinden ayrılmasını da istemişti.

Gösteriler yayılıyor

Yasa, Yanukoviç yandaşlarının evet oyu vermesi sayesinde 16 Ocak'ta parlamentodan geçmişti.

Ukrayna'da protestolar giderek yaygınlaşırken protestocuların 10 kentte belediye binalarını ele geçirdiği belirtiliyor.

Geleneksel olarak Rusya ile daha yakın bağlara sahip olan ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e desteğin güçlü olduğu doğu kentlerinde de hükümet binalarına saldırı haberleri geliyor.

Cumhurbaşkanı'nın Avrupa Birliği ile bir anlaşmayı imzalamama kararı üzerine başlayan protestolarda geçen hafta dört kişi ölmüştü.

Protestocular başkent Kiev'de Adalet Bakanlığı binasına girerek kar torbalarıyla barikat oluşturmuştu.

Bu arada Avrupa Birliği Dış Politika sorumlusu Catherine Ashton'ın Salı günü Cumhurbaşkanı ve muhalefet liderleriyle görüşmek üzere Ukrayna'ya geleceği bildirildi.

BBCTurkish.com, 28.01.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.