Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye'de yeni silahların adı "gıda" ve "ilaç"

Suriye'de yeni silahların adı "gıda" ve "ilaç"

Geçtiğimiz haftasonu onlarca acil durum çalışanı yüzlerce çocuk, yaşlı ve hastayı muhaliflerin elinde bulunan ve rejim güçleri tarafından kuşatma altına alınan bölgeden çıkarabilmek için saatlerce hükümetten izin bekledi.

Bazıları koltuk değnekleriyle yürüyebilen bir grup kadın yıkık binaların arasından çıkarken, 45 yaşındaki Qamar Azeema gözyaşları içinde çökerek "Bırakın herkes çıksın. Bize acıyın, burada kedi ve eşek eti yiyoruz" diye bağırdı. Azeema ve diğer 26 kişinin Pazar günü Yarmouk Kampı bölgesinden ayrılmalarına izin verildi.

Çatışmadaki her iki taraf da gıda ve ilaçlara ulaşımı bir silah gibi kullanırken, insan hakları grupları ve yardım çalışanlarıyla yapılan röportajlara göre bu tür kullanım genelde Suriye hükümeti tarafından yapıldı.

Uzun süredir beklenen ve bugün Cenevre'e başlayan konferansın Suriye'de devam eden insani felaketi biraz daha hafifletmek üzerine yoğunlaşması ve iç savaşın siviller, kadınlar ve çocuklara olan etkisini sınırlandırmayı hedeflemesi bekleniyor.

Rejim yetkilileri is sivillere gıda vermediği iddialarını yalanlıyor. Fakat bazı hükümet yetkilileri ve rejim askerleri, muhalif savaşçıları ve destekçilerini teslim olana kadar aç bırakmayı hedeflediklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler, bölgede yaşayan insanlar ve muhalefet aktivistlerinin açıklamalarına göre Şam çevresinde 500,000 kişi muhaliflerin kontrol ettiği alanlarda yaşarken, buralar rejim güçleri tarafından da kuşatılarak gıda ve ilaça ulaşım çok zor hale getirildi.

Suriye hükümet yetkilileri ise muhalefetin birçok insanı canlı kalkan kullanmak üzere esir tuttuğunu dile getiriyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ına denk gelen 9 milyon kişi ya ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı ya da diğer ülkelere göçmen olarak sığınmak zorunda kaldı. Yardım yetkilileri yaklaşık çeyrek milyon insanın Suriye'de yardım alamadığını belirtti. Milyonlarca insan ise yardımın zor ulaştığı yerlerde yaşıyor.

BM yardım çalışanları Pazar günü Yarmouk ve etrafındaki insanlara yardım için 400 karton gıda yardımı götürdü. Fakat Suriye rejimi yanlısı askerler tarafından açılarak kontrol edilen kutulardaki un ve ekmeğe el konularak, bunların muhalif güçlerin eline geçebileceği belirtildi.

Öte yandan 100 karton gıda taşıyan 2 kamyonun Yarmouk'a doğru hareket etmesine izin verildiği ve bir anda duyulan silah seslerinden dolayı yardımın sahiplerine ulaştırılamadığı belirtiliyor. Hükümet yanlısı askerler silahların muhalefet askerleri tarafından sıkıldığını iddia ederken, bu iddialar kanıtlanamadı. Geçtiğimiz yıllarda muhalefet askerleri ve aktivistleri yardım kamyonlarına açılan ateşlerden hükümet yanlısı grupları sorumlu tutmuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Teröristlerin kamyonlara ateş açmayacağı garantisi verilirse Yarmouk'a yardım iletmek için hazırız, ama bu teröristleri destekleyen hükümetler tarafından biraz baskı yapılmasını gerektirecek" yorumunu yaptı.

Batılı diplomatlar ve yardım yetkilileri birçok siyasi, lojistik ve güvenlik anlaşmazlıklarından dolayı Cenevre konferansında bir çözüm bulmanın zor olacağını dile getiriyorlar. Toplantının asıl amacı olan Esad'sız bir geçici rejim için anlaşmaya varılacağına çok az insan inanıyor.

Rejim ve muhalefet temsilcileri insani ihtiyaç ve güvenlik önlemleri konusunda anlaşmaya varsa bile yardım gruplarının ihtiyaçları hala had safhada.

ABD kalkınma ve yardım kurumu USAID çalışanı Nancy Lindborg, "Durumun büyüklüğü o kadar artıyor ki uluslararası insani yardım eforlarının kapasitesinin de üzerine çıkıyor" açıklamasını yaptı.

Aralık ayında insani felaketi hafifletebilmek için 6.5 milyar dolar yardım isteyerek tarihindeki en büyük mali yardım isteğini gerçekleştiren Birleşmiş Milletler, Kuveyt'te geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen konferansta yalnızca 2.4 milyar dolar toplayabildi.

wsj.com.tr, 22.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.