Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Lübnan gittikçe radikalleşiyor

Lübnan gittikçe radikalleşiyor
2 Ocak’ta 19 yaşındaki Kuteybe adlı bir genç, Beyrut’ta bomba yüklü bir aracı havaya uçurmuş, saldırıda eylemci ile birlikte beş kişi ölmüştü. Peki, kimdi bu Kuteybe? Nasıl mümkün olabilmişti bu saldırı?

Lübnan’da bombalı eylemlerin yaşanmadığı bir ay yok gibi. Son olarak ülkenin kuzeydoğusunda yine bombalı bir saldırı yaşandı. Eylemin hedefinde Şiilerin oturduğu semtler, İran Büyükelçiliği ya da Şii Hizbullah örgütünün buradaki temsilcilikleri, ayrıca Sünnilere ait camiiler de var. Lübnan uzunca bir zamandan bu yana Suriye’deki iç savaşın yansımasını kendi topraklarında yaşıyor. 2 Ocak’ta da 19 yaşındaki Kuteybe Muhammed es-Satım adlı bir genç, Beyrut'un güneyinde bir semtte bomba yüklü bir aracı havaya uçurmuştu.

'Olan bitenlere inanmamız mümkün değil'

Vadi Halid bölgesindeki insanlar şok içinde. Çünkü intihar eylemcisi Kuteybe, Lübnan’ın kuzey doğusundaki bu bölgeden geliyordu. Ahmed es-Seyid, Kuteybe’nin amcası ve aile içinde gazetecilerle konuşan tek kişi: “Ailemiz için bu durum bir felâket ve hâlâ kendimize gelemediğimiz bir şok! Olan bitenlere inanmamız mümkün değil.”

'Fanatik değildi'

Beyrut’ta 2 Ocak’ta beş kişi ve eylemcinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısını düzenleyen Kuteybe es-Satım’ın amcası es-Sayid, konuşurken sık sık ailesinin kurban yakınlarına taziyelerini dile getiriyor ve olayı kınayan ifadeler kullanıyor: “Kuteybe sakin bir genç adamdı. (Libya’nın) Trablus kentindeki üniversitede iki yıl mühendislik eğitimi almıştı. Beraber nargile içerdik; boş zamanlarında futbol oyardı. Aynı benim gibi o da Bayern Münih takımının taraftarıydı. Düzenli olarak camiye giderdi, ama fanatik değildi, terörist fikirleri yoktu. Normal bir delikanlıydı. Kuteybe’yi tanıyanların hepsi onun böyle bir şeyi nasıl yapabildiğini kendi kendilerine soruyor.”

Vadi Halid'de binlerce Suriyeli mülteci

Kuteybe’nin doğduğu köyün Vadi Halid yöresinde bulunduğu, yörenin Beyrut’tan takriben 160 kilometre kadar uzaklıkta olduğu ve Suriye’nin çıplak gözle görülebildiği belirtiliyor. Buradaki insanlar aslında hayvancılık ve kaçakçılıkla uğraşıyorlar. Ancak Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı direnişin başlamasından bu yana Vadi Halid’de birçok şeyin değiştiği söyleniyor. Es-Sefir adlı yerel gazetenin muhabiri Necla Hamud şunları söylüyor: “(Suriye'deki) savaş nedeniyle buradaki insanlar kaçakçılık yapamaz oldu. Üstüne üstlük buraya, Vadi Halid'e binlerce mülteci sığınmış durumda. Yörenin nüfusu 35 bin kadar, ama bir o kadar da mülteci gelmiş bulunuyor. Sınırın öte yanında meydana gelen her katliamın bu tarafta da yansımaları oluyor. Çok sıkı akraba ilişkileri var.”

İntihar eylemcisi Kuteybe'nin amcası Es-Sayid, Suriye'deki direnişi kendisinin ve Vadi Halid'deki ahalinin birçoğunun desteklediğini saklamıyor. Es-Sayid, sınırın öte yakasındaki Sünni kardeşleri ve akrabaları ile dayanışma içinde olduklarını da özellikle sözlerine ekliyor.

Suriye'deki savaşın Lübnan'a etkileri

Suriye'deki savaşın Lübnan toplumunu derin bir biçimde ayrıştırdığı söyleniyor. Ülkedeki Şii Hizbullah milisleri Esad'ın en önemli siyasî ve askerî müttefiki durumunda. Çok sayıda Sünni ise isyancıların tarafında saf tutuyor. Siyasî gözlemciler, Lübnan'da aylardan beri devam eden şiddet ortamının bu gelişmeler ışığında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

'Komşu kent Trablus'ta şiddet eğilimliler kol geziyor'

Yerel basın mensubu Necla Hamud, 2 Ocak'taki intihar saldırısını düzenleyen Kuteybe'nin büyük bir olasılıkla Trablus'taki öğrenimi sırasında aşırı eğilimlere kapıldığını belirtiyor. Hamud, Vadi Halid'e 50 kilometre mesafede bulunan Trablus'un Suriye'deki isyanın başlamasından bu yana şiddet eğilimli Sünni grupların cirit attığı bir kente dönüştüğüne dikkat çekiyor. Necla Hamud, Trablus'taki Sünnilerin resmî dinî temsilcisi olan bir imamın geçen nisan ayında camideki vaazı sırasında Suriye'deki savaşa katılmaları için inananlara çağrı yapmasının o bölgedeki aşırı gelişmelere verilecek iyi bir örnek olduğunu söylüyor.

dw.de, 16.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.