Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > 'Barış istediklerinden şüpheliyiz'

'Barış istediklerinden şüpheliyiz'
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İsrail’de, Filistinlilerin barış isteklerinden şüphe duyulduğunu belirtti. Kerry'nin temasları sürerken Gazze Şeridi'nde karşılıklı saldırılar düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın açıklaması yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail'de, Filistinlilerin barışın sağlanmasından yana sorumluluk duyup duymadıklarına dair, şüphelerin giderek arttığını kaydetti.

İsrail Başbakanı daha önce de üç yıllık aranın ardından geçen temmuz ayında yeniden başlayan barış görüşmelerini de Filistinlilerin boykot ettiğini savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Filistin ile İsrail arasında bir barış anlaşmanın temellerinin atılması hedefiyle bir sene içinde bölgeyi 10’uncu kez ziyaret ediyor. Kerry bugün de Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

ABD, nisan ayına kadar iki taraf arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasını hedefliyor.Taraflar özellikle Filistin'in bir devlet olarak tanınması, Filistinli mültecilere ne olacağı ve Kudüs'ün statüsü konularında anlaşmazlık yaşıyor.

Karşılıklı füze saldırıları

İsrail hava kuvvetleri sabah saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki dört noktanın hedef alındığını bildirdi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre atılan füzeler bir askerî eğitim kampı ve füze rampalarına isabet etti. Daha önce de Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına füze atıldığı belirtilmişti. Gerek İsrail, gerekse Gazze Şeridi'nde ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

dw.de, 03.01.2014

Kerry yeniden Ortadoğu'da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinde arabuluculuk yapmak üzere onuncu kez gittiği bölgede temaslarına başladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu gezisi boyunca Kudüs ile Ramallah arasında mekik dokuyacak. Perşembe günü akşam saatlerinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tarafından karşılanacak Kerry'nin cuma ve cumartesi günleri de Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile görüşmesi ve İsrail tarafından farklı isimlerle daha görüşmeler yapması planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı’nın görüşmeler sırasında, olası barış anlaşmasının genel hatlarını içeren bir taslak sunması bekleniyor. “Jerusalem Post” gazetesinde yer alan bir habere göre, 10 sayfalık taslak her iki tarafın da ana taleplerini gözeten düzenlemeler içeriyor. Kerry’nin amacının, tarafların barış müzakerelerine devam etmesini ve olası bir barış anlaşmasının ayrıntıları üzerinde anlaşmaya varmasını sağlamak olduğu ifade ediliyor. Taslakta, özellikle ‘iki devletli çözüm’ önerisi üzerinde durulduğu öne sürülüyor.

Dokuz aylık süre doluyor

İsrail ile Filistin'in uzlaşma sağlayamadığı en önemli ana maddeler, taraflar arasındaki sınırlar, Filistin'in bir devlet olarak İsrail tarafından tanınmaması ve İsrail'in Yahudi yerleşim yerlerinin inşasına devam etmesi olarak gösteriliyor. Ayrıca, Kudüs'ün statüsü de tarafların uzlaşamadığı konuların başında geliyor.

John Kerry, taraflar arasında üç yıldır askıya alınan barış müzakerelerini temmuz ayı sonunda yeniden başlatmış ve nihai statü anlaşmasının nisan ayı sonuna kadar tamamlanması için dokuz aylık bir takvim belirlenmesini sağlamıştı. Ancak hâlihazırda taraflar arasında yapılan yaklaşık 20 görüşmeden herhangi bir sonuç alınamadı.

Her iki tarafın da barış anlaşmasının ana maddeleri üzerinde uzlaşmacı bir tavır sergilemediği bildiriliyor. Bu nedenle Kerry'nin yaklaşık yarım yüzyıldır devam eden uzlaşmazlığı bitirmek üzere, ocak ayı sonuna kadar ana maddeler üzerinde tarafların kabul edeceği çözümler ortaya koyulmasına gayret gösteriyor. Ocak ayı sonundaki protokolün, barış sürecinin ana çerçevesini oluşturması hedefleniyor.

dw.de, 02.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.