Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > G8'den demans hastalığına karşı mücadele sözü

G8'den demans hastalığına karşı mücadele sözü
Gelişmiş ülkeler G8 zirvesinde, halk arasında bunama olarak bilinen demans hastalığına 2025 yılına kadar bir tedavi geliştirilmesi kararı aldı.

Londra'da bir araya gelen G8 ülkeleri sağlık bakanları, bu hedefe ulaşmak için araştırmalara ayrılan bütçeyi artıracak.

İngiltere, yıllık araştırma bütçesini 2025'e kadar iki katına çıkararak 132 milyon sterline (yaklaşkı 216 milyon dolar) çıkaracağını açıkladı.

Dünya genelinde demans hastalarının sayısının 2050'ye kadar üç kat artarak 135 milyona ulaşması bekleniyor.

Muhtaç hale düşürüyor

G8 ülkeleri, Dünya Sağlık Örgütü'ne demansı "küresel sağlığa karşı büyüyen bir tehdit" olarak tanımlamasını önerdi.

Demans şu anda tedavi edilemiyor ve beyin fonksiyonları yok oldukça hastalar bakıma muhtaç hale düşüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2010 yılında demans hastalığı yaklaşık 604 milyar dolarlık zarara yol açtı.

İngiltere Başbakanı David Cameron hükümetlere, iş dünyasına ve yardım kuruluşlarına, bu alana daha çok kaynak ayırma çağrısı yaptı.

Cameron, 2015 için öngörülen 66 milyon sterlin (108 milyon dolar) düzeyindeki yıllık kaynağın 2025'e kadar iki katına çıkarılacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı şöyle konuştu: "Bu hastalık yaşamları çalıyor, aileleri mahvediyor ve kalpleri kırıyor. Eğer demansı yeneceksek tüm dünyadaki ülkelerle, iş dünyasıyla ve bilimcilerle, kansere ve AIDS'e karşı olduğu gibi küresel çapta çalışmalıyız."

İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ise 2025'e kadar tedavi geliştirme hedefinin cürretkarca olduğunu kabul ederek, "Yıldızları hedeflemezsek Ay'a inemeyiz." diye konuştu.

Beyin taraması

İngiltere'de demans hastalarının bakıldığı 150 kuruluşun denetleneceği açıklandı.

Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) kapsamındaki hastalara, komplike belirtiler görüldüğünde ayrıntılı beyin taraması yapılacak.

Öncelikle Londra'daki Imperial hastanelerinde yapılacak tarama ile en yaygın demans türü olan Alzheimer hastalığı teşhisi yapılabilecek.

Nöroloji uzmanı Dr. Richard Perry BBC'ye yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Genel testlerle bir cevap bulunamayan hastalar için bu bir açıklık ve büyük farklılık yaratacak. Sebebi bilmek tedavinin ilk adımıdır."

Senede yaklaşık 100 hastaya bu taramanın yapılması planlanıyor.

BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher, İngiltere'de kanser araştırmalarına 590 milyon sterlin ayrılırken, demans araştırmalarına sadece 52 milyon dolar ayrıldığına dikkat çekiyor.

Bu tablonun altında, yakın zamana kadar bunamanın "yaşlılığın normal sonucu" olarak görülmesinin yattığını belirten Gallagher, demans araştırmalarının çok gerilerde olduğunu belirtiyor.

BBCTurkish.com, 11.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.