Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye: Kimyasal silahları imha planı kabul edildi

Suriye: Kimyasal silahları imha planı kabul edildi

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye'nin kimyasal silahlarının 2014 ortasına kadar imhasına ilişkin planı onayladı.

Bu silahların Arnavutluk'ta imha edilmesi önerilmişti. Ancak Arnavutluk hükümeti ülkedeki protestoların ardından öneriyi reddetti.Kimyasal silahların nerede imha edileceği henüz bilinmiyor.

'Yol haritası'
Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası, ABD ile Rusya'nın girişimleri sonucu varılan bir anlaşmanın parçası.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden yapılan açıklamada, "Suriye'nin kimyasal silahları, 30 Haziran 2014'ten daha geç olmamak kaydıyla, en kısa sürede ve en güvenli şekilde imha edilmek üzere ülke dışına çıkarılacak." denildi.
Açıklamada, "en kritik silahların" 31 Aralık'a kadar, sarin gazının iki ana bileşinden biri olan izopropanol hariç, beyan edilen diğer silahların da 5 Şubat'a kadar nakledileceği belirtildi.
Suriye'nin beyan ettiği, kimyasal silah üretim ve dolum tesislerinin de aşamalı olarak 15 Aralık-15 Mart tarihleri arasında imha edilmesi öngörülüyor.
OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, kabul edilen planın "açık bir yol haritası" sunduğunu söyledi.
Hollanda'nın Lahey kentinde kentinde, 41 üyenin katılımıyla yapılan OPCW Yürütme Kurulu toplantısında kimyasal silahların nerede imha edileceği konusunda bilgi verilmedi.
Arnavutluk, kısa bir süre önce kendi kimyasal silahlarını imha etmiş, ABD'de de Suriye'nin silahlarının bu ülkeye getirilmesini önermişti.
Ancak Arnavutluk Başbakanı Edi Rama başkent Tiran'da günler süren protestoların ardından "Arnavutluk'un bu operasyona dahil olması mümküm değildir" dedi.

BBCTurkish.com, 16.11.2013


Suriye'nin kimyasalları Arnavutluk'ta imha edilmeyecek
Arnavutluk Başbakanı, Suriye’nin kimyasal silahlarının kendi topraklarında yok edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Başbakan Edi Rama, kimyasal silahların Arnavutluk’ta imha edileceği haberleri üzerine başkent Tiran ve ülke genelinde artan protestolar sonrasında bir açıklama yaptı.

ABD, Tiran yönetiminden Suriye’nin kimyasal silah malzemelerinin Arnavutluk’ta yok edilmesini talep etmişti.

Rusya’nın aracılığıyla varılan anlaşmada, mümkün olması durumunda Suriye’nin kimyasal silahlarının ülke dışında yok edilmesi planlanıyor.

Başbakan Rama, Arnavutluk’un böyle bir anlaşmanın parçası olmayacağını açıkladı.

Tiran’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, Arnavutluk hükümetinin kararına saygı duyduklarını belirtti. Elçilik, ABD'nin Suriye kimyasal silahların imha edilmesi için müttefikler ve konunun muhatapları ile birlikte çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Arnavutluk’un kararı sonrası kimyasal silahların imha edilmesini izleyen, merkezi Hollanda'nın Hague kentinde bulunan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) konu ile ilgili toplantısını birkaç saat erteledi.

Şam yönetiminin kimyasal silahlarını yok etmek için hazırlanacak planın süresi Cuma günü doluyor.

BBC muhabiri Sebastian Usher, OPCW’nun en kısa sürede alternatif bir plan önermesi gerektiğini söyledi.

Fransa ve Belçika, Suriye’nin bin ton olarak tahmin edilen kimyasal silahlarının imha edilmesi için farklı yer önerilerinde bulundu.

Norveç ise kimyasal silahların Suriye’den sevk edilmesi için yük gemisi ve firkateyn gönderme taahhütlünde bulundu.

Fakat uzman eksikliği gerekçesiyle kimyasal silahları kendi topraklarında yok etmeyi reddetti.

Suriye'de kimyasal silahların üretiminde ve çeşitli savaş başlıklarına konulmasında kullanılan tüm teçhizat OPCW tarafından geçtiğimiz ay imha edilmişti.

BBCTurkish.com, 16.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.