Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Japonya, Rusya ile yakınlaşıyor

Japonya, Rusya ile yakınlaşıyor

Uzun yıllardır Rusya ile sınır anlaşmazlığı yaşayan Japonya, Moskova ile güvenlik alanında işbirliği arıyor. Tokyo’nun yeni yaklaşımında bir bölgesel gücün artan önemi etkili oluyor.

Japonya ve Rusya dışişleri ile savunma bakanları, bölgesel güvenlik ve askeri konuları ele aldıkları Yüksek Düzeyli Savunma Toplantısı'nda bir araya geldi. Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ve Savunma Bakanı Itsunori Onodera, Rus mevkidaşları Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü.

Lavrov, Rusya ve Japonya arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya geçtiğinin sinyali niteliğindeki toplantıda iki ülke arasındaki işbirliğinin Asya Pasifik bölgesindeki ortaklıkların güvenlik temelinde yükselmesini sağlayacağını kaydetti.

Ortak askeri tatbikat yapacaklar
Bakanların bölgesel korsancılık faaliyetleri ve terörle mücadele çerçevesinde ortak askeri tatbikat yapılması ve savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Siber güvenlik alanında işbirliği yapılması hedefiyle de görüşmelerin derinleştirilerek sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda özellikle Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerine karşı koymak, terör sorunu ve bölgesel güvenlik konularında çözüm bulunması konusunda ortak işbirliğine gidilmesi konusunda mesajlar verildiği kaydedildi.

Çin faktörü
Rusya ve Japonya, bölgesel güvenlik organizasyonlarındaki karar süreçlerinde daha yakın diyalog içinde olmayı kararlaştırdılar. Gözlemcilere göre Japonya Rusya ile yakınlaşarak Çin'in artan önemine yanıt vermeyi amaçlıyor.

“Rossija 24” Televizyonu'nun haberine göre, Savunma Bakanı Sergey Şoygu toplantıda Japonya'ya kurulacak füze kalkanı sistemini de gündeme getirdi. Şoygu, ABD desteğiyle kurulacak sistemin Asya Pasifik bölgesindeki güç dengesine zarar vereceğini söyledi. Şoygu, bu çerçevedeki kaygılarını Japon tarafına ilettiklerini söyledi.

Japonya ve Rusya arasında yoğun ikili ticari ilişkilere rağmen uyıllardır çözüm bekleyen sınır anlaşmazlıkları bulunuyor. Bunların başında Rusya'nın Güney Kuril Adaları, Japonya'nın ise Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı takımadaların statüsü geliyor. İki ülke arasında İkinci Dünya Savaşının bitiminden bu yana bir barış anlaşması imzalanmadı.

dw.de, 02.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.